sâmbătă, 26 martie 2011

Sindicalismul obscen

***
Romania este tara in care liderii centralelor sindicale huzuresc mai ceva decat nababii orientali din epoca lor de glorie. Intr-o nesimtita contradictie fata de conditiile tot mai grele de trai cu care se confrunta cei pe care, cel putin teoretic, ii reprezinta, acesti oameni au facut din functia detinuta la nivel de sindicat o sursa inepuizabila de venituri necuvenite. Nu exista lider de confederatie sindicala din Romania care sa nu aiba in conturile personale sau ale familiei cel putin 200000 de euro, viloace de prost gust sau niscaiva proprietati. Este de aplaudat actiunea DNA de a lua la puricat marile averi dobandite in exercitiul functiei de catre sindicalistii de frunte ai tarii, cu toate ca eu sunt ferm convins de faptul ca avem de-aface atat cu o actiune de PR (anticoruptia atat de mult trambitata) dar si cu un mijloc de a le arata pisica celor care misca in front si (inca) mai doresc sa organizeze miscari de strada intr-un an preelectoral precum 2011.

Liderii de sindicat din Romania par a-si fi facut din chipul lui Jimmy Hoffa o adevarata icoana, in dauna unor adevarati sindicalisti precum Samuel Gompers, sa zicem. Totul se rezuma la bani, inclusiv rezultatele negocierilor cu guvernul. Mai inchide ochii Guvernul la un spert gras, mai dispare un miting din agenda sindicala. Simplu,eficient si profitabil, atat pentru Stat cat si pentru cefele late din fruntea sindicatelor. Modelul Miron Cosma, cel al sefului de sindicat popular printre cei din bransa lui, pare a fi abandonat cu totul de catre oamenii momentului. Vremea sindicalismului romantic, al principiilor, a luptei reale cu guvernul, pare a fi apus pentru totdeauna. Noua/vechea garnitura de lideri rezuma totul la intrebarea "mie ce-mi iese de aici?"

Exista oameni de afaceri care, in ani de zile de activitate corecta, platind Statului si ultimul banut din impozitele datorate, nu au reusit sa stranga in conturi 100.000 de euro. In schimb niste sindicalisti, baieti descurcareti, dintr-un salariu de 3000-4000 de lei, au strans in 3-4 ani peste 200.000 de euro. Aici este nevoie de interventia rapida a organelor Statului. Trebuiesc controlate la sange averile impresionante stranse de catre atat de obiditii nostrii sefi bugetari. Cu probe, ei trebuiesc condamnati la inchisoare cu executare. Si aici nu discutam doar de sindicalisti ci si de cei din Vama, cei din Magistratura, care incalca legea la fiecare pas, adunand in umbra ei averi imense.

Din tot ce am scris aici va rog sa nu trageti concluzia ca as avea ceva cu sindicatele. NU. Intr-o tara normala rolul lor de reglaj social este binevenit. Ma refer punctual la cei care au profitat material de pe urma functiei sindicale, facand trafic de influenta. La nivel local au aparut lideri de sindicat adevarati, curati, adevarati aparatori ai drepturilor salariatilor. E timpul ca ei sa faca un pas in fata, sa ii treaca in rezerva pe cei care compun actuala garnitura de lideri sindicali, care au devenit total necredibili in ultimii ani.