luni, 23 august 2010

Lista jurnalistilor nefrecventabili in cazul Rosia Montana. Costul "obiectivitatii"

***
Petrisor Obae ne prezinta pe blogul lui lista ziaristilor acontati de catre Rosia Montana Gold Corporation in vederea creari unui grup de presiune pentru demararea proiectului de exploatare a aurului din Muntii Apuseni. Nu sunt verde, nu sunt ecologist militant, nu merg pe jos, nu ma dau cu bicicleta, prefer masina ca si mijloc de deplasare, urasc biciclistii care considera ca o banda pe sens li se cuvine lor, insa in cazul Rosia Montana, cu marile "bucurii" pe care le rezerva oamenii lui Frank Timis acelei zone, prefer sa ma situez de partea celor care condamna acest proiect ca fiind criminal pentru acel areal.

In fapt, lista excursionistilor prezentata in premiera de catre Petrisor, nu a reprezentat o surpriza pentru mine. Piticania urata din fotografia de mai sus se bucura de vreo opt ani de binefacerile atitudinii prietenesti afisate (si) in scris fata de cianuristi. Concedii in Noua Zeelanda, Statele Unite, Canada, toate acestea au bucurat sufletul lui Biju. Iar daca avem curiozitatea de a inventaria pozitiile adoptate public de catre acesti jurnalisti fata de controversatul proiect de la Rosia Montana, ne dam si seama care au fost stimulentele financiare pentru aceste opinii.

Ce se doreste? Crearea unui grup de presiune in mass-media, care sa forteze mana guvernantilor pentru a da unda verde acestei exploatari criminale. Care este insemnatatea acestei vizite? Pai in sfarsit, cred ca realizam cat de independenti sunt unii dintre jurnalistii de frunte ai Romaniei, oameni promovati in draci ca vectori de opinie.

Ioan T. Morar

Robert Turcescu

Mihai Tatulici

Livia Dilă (B1)

Doru Bușcu (Academia Cațavencu)

Floriana Jucan (Qmagazine)

Emil Hurezeanu (Realitatea Cațvencu)

Vlad Macovei (Evenimentul zilei)

Rareș Bogdan (Ziua de Cluj)

Dragoș Nedelcu (Realitatea Cațavencu)

Sorin Freciu (Realitatea Cațavencu)

Roxana Voloșeniuc (Elle)

Corina Vințan
 
 
Si in final, doua opinii mult mai autorizate decat cea a lui Garcia, legate de acest caz:
 
Cristian Tudor Popescu
 
“Orice jurnalist care este luat de o firmă care are un interes declarat şi controversat de ani de zile nu are ce căuta într-o astfel de excursie. Este ¬nonetică plecarea lor în excursie pentru că ea este plătită şi nu poate să asigure obiectivitatea jurnalistului. (…)Din moment ce cheamă un şef, reprezentanţii firmei vor să creeze un curent de opinie în interiorul mediului respectiv – televiziune sau ziar. Este mai grav decât (să cheme, n.r.) un simplu jurnalist care poate să facă un reportaj şi atât.” 
 
Ioana Avadanei
 
“Dacă ne uităm în codurile de conduită ale unor ziare serioase ca «NY Times» sau «The Guardian», răspunsul este evident: niciun responsabil editorial nu pleacă în deplasare decât pe banii redacţiei. Şi nu numai în Noua Zeelandă, ci şi la Făurei. Chiar dacă nu este o condiţionare directă, suspiciunea există.”

11 comentarii:

 1. Pe I.T.Morar poti sa-l treci la Catavencu , acolo are serviciul la vedere , celalalt este la 2 si un sfert . Pe asta cu mana mea il bag in cusca !
  P.S. Da tare in ei , fara mila !

  RăspundețiȘtergere
 2. dar daca se multumesc doar cu excursia si nu iau si cate 100.000 euro pentru asta sunt niste fraieri. treaba cu rosia montana e o afacere de sute de milioane, daca nu miliarde de euro, pai sa pui botu la o excursie e chiar jenant, mai ales ca va trebui sa mananci cacat si sa-i lauzi gustul! :)

  RăspundețiȘtergere
 3. @Lehman

  Nu traieste el din venitul declarat la Fisc, asta este sigur. Probabil ca a "produs" de la Frank Timis o suma ce se apropie de un milion de euro. Pestilential personaj!

  RăspundețiȘtergere
 4. @Ionut

  Stai linistit, excursia este pentru "documentare". Ei, si ce daca unele conturi vor incepe sa se umfle? Deontologii nu pun botul la mita...sub 100.000 de euro, asta e sigur.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu e nevoie neaparat sa-i mai si plateasca , majoritatea din lista de sus se vand pe putin .
  Le ajunge excursia !

  RăspundețiȘtergere
 6. Pana acolo s-a ajuns cu foamea? Grav. Acum-acum se vor vinde pe abtzipilduri de la guma Turbo sau pentru colectia cu Rahan. Si cica meseria de jurnalist este apanajul intelectualilor...ha!

  RăspundețiȘtergere
 7. acestia sunt formatorii nostrii de opinie? cum pot iesi in fata oamenilor manjitii astia, murdarii acestia nemernici? tatulici?turcescu?moraru?rusine maxima, nenorocitilor.

  RăspundețiȘtergere
 8. Cam grea lista asta. Deşi e vorba de cianuri - sau poate tocmai de aceea - cântăreşte cât plumbul...

  RăspundețiȘtergere
 9. Paul, sunt indivizi carora cianurile le fac bine...la buzunar. Ce mai conteaza tara, Romania, cand tu te fredonezi noua luni pe an in afara granitelor ei? Asa-i, Morare?

  RăspundețiȘtergere
 10. Stai sa vezi ce reportaje "vor curge" dupa intoarcerea deontologilor din tarile calde ;) Sa vezi ce emisiuni in direct o face Tatuliciu'-Pacaliciu', ce analize seci o face Emilul Hurezean si ce lacrimi o stoarce Turcescul pe bloaga pentru proiectul impricinat...

  RăspundețiȘtergere
 11. Eu zic sa ii trecem la index iar orice opinie publica exprimata de catre acestia in chestiunea Rosia Montana si Cianuroasa sa fie ignorata in totalitate. Merita acest tratament.

  RăspundețiȘtergere