sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Portretul curvei la batranete

***
Venerabilul domn Neagu Djuvara pierde tot mai des prilejul de a tacea filosofic, reusind ca prin atitudinea si declaratiile domniei-sale sa produca ilaritate, nu numai printre cei care ii citesc lucrarile generaliste de istorie a romanilor ci si in randul telespectatorilor care il asculta in diverse emisiuni. Din respect pentru varsta inaintata a personajului, nu am sa intru in picanteriile legate de viata sa ci doar am sa atac punctual cateva dintre ideile sustinute public de catre casabilul domn Djuvara.

In primavara acestui an dl. Djuvara dadea drumul pe cioc unei declaratii conform careia nu il mai sustine pe Crin Antonescu in fruntea PNL deoarece nu l-a intrebat si pe el ce sa faca cu partidul, in seara in care a aflat ca s-a clasat doar pe locul al treilea la prezidentiale. De ce ar fi trebuit Antonescu sa il consulte pe Neagu al nostru? Pentru ca familia Djuvara face parte de 170 de ani din randurile PNL. Fara sa pun la indoiala aceasta afirmatie - desi dupa cate stiu eu, PNL a fost institutionalizat ca si partid politic abia in 1875, dar este alta discutie - fara sa ii judec pe inaintasii disparuti ai domniei sale, totusi nu pot sa nu imi pun cateva intrebari legate de activitatea de dupa 1944 a lui Neagu Djuvara.
In lucrarea sa de memorii "Amintiri din pribegie" fostul secretar al legatiei Romaniei de la Stockholm, de dupa actul de la 23 august 1944, are cateva lapsusuri atunci cand isi evoca tineretea diplomatica. Daca sub guvernul Sanatescu si Radescu prezenta lui intr-o functie de reprezentare peste hotare are o sustinere in realitatea politica interna, odata cu instaurarea cabinetului Groza, format din comunisti si tovarasi de drum, sustenabilitatea functiei devine problematica. Teoretic doar, pentru ca daca ne gandim la faptul ca un pseudo-PNL condus de catre Gheorghe Tatarescu devine aliat al comunistilor, avem explicatia intregii tarasenii.

Neagu Djuvara a stat in functia de la Stockholm trei ani, pana in 1947, adica a supravituit PNL - ului legitim, condus de catre Dinu Bratianu. De ce? Pentru ca el nu reprezenta linia legitimista a liberalismului romanesc ci secta fondata de catre fostul premier al lui Carol al II-lea. Cu alte cuvinte, spre probabila deziluzie a inaintasilor domniei sale, dl. Djuvara s-a plasat intr-o tabara politica care a insotit si incurajat instaurarea comunismului in Romania. Sumbru adevar, dar totusi adevar. Neagu Djuvara evita sa spuna direct acest lucru desi el transpare clar, daca citim lucrarea dansului de memorialistica. Sa ne aducem aminte ca el a criticat ruptura dintre PNL si Traian Basescu, condamnand pentru acest gest exclusiv pe liberali. De ce? Voi explica mai jos acest comportament.

Prin anii '80 dl. Djuvara cam facea foamea prin Paris, odata cu revenirea din Republica Niger, fapt dezvaluit tot in lucrarea dansului. Dupa ce a revenit in Romania,el a fost recuperat ca si istoric de catre gasca lui Gabriel Liiceanu, aciuata pe langa noua editura Humanitas. Mai toate lucrarile sale din ultima perioada au aparut exclusiv la acest editor. Repet, nu vreau sa intru in amanunte legate de continutul stiintific al acestora deoarece nu este rostul acestei postari, desi chiar si acolo avem mari indoieli in cea ce priveste calitatea de istoric pe care dl. Djuvara si-o atribuie. Sesizand trendul scrierii istoriei Romaniei si originea sorosista a finantarilor externe, el si-a facut un titlu de glorie din intrarea la rupere la Miscarea Legionara, pe care o ataca la fiecare interventie din spatiul public, uneori fara a fi provocat de moderator sau realizator.

Ori, si in cadrul judecarii istorice a Miscarii Legionare, trebuie sa operam cu drepte masuri. Da, poate ca la inceputul anilor '40 Garda de Fier si-a cam dat-o in petic, dar, daca nu luam in considerare si crimele de stat infaptuite de diferitele guverne ale lui Carol al II-lea impotriva legionarilor, nu avem tabloul complet al evenimentelor. Totdeauna in Istorie este vorba de cauza si efect, iar legionarii au reactionat violent la violentele comise impotriva lor. Domnul Djuvara pare ca ar avea ceva de impartit cu legionarii si acum, iata, la saptezeci de ani de la ultima zvacnire a Garzii. Buuun.

Problema lui Neagu Djuvara nu este Traian Basescu, sustinut neconditionat de-a lungul mandatelor de catre cei pentru care scrie, recte Editura Humanitas si Gabriel Liiceanu,  ci Crin Antonescu, deoarece nu s-a aliat cu cel sustinut de cei care il stipendiaza pentru maculatura pseudoistorica produsa.E greu sa scrii astfel incat sa multumesti pe toata lumea, dar cand o faci doar pentru bani, atunci incepe sa puta. Rau.