vineri, 30 iulie 2010

PD pe tobogan. Dar de unde atata mirare?

***
Insomarul a venit si el cu propriul sondaj realizat la comanda Cotidianul.ro. in perioada 7-12 iulie. In cea ce priveste cristalizarea optiunilor de vot, cifrele seci arata astfel:

- daca s-ar organiza duminica viitoare alegeri generale, PSD ar fi pe primul loc cu 38,8%, urmat de PNL – 21,1%, PD-L – 13,7%, PRM – 8,9%, UNPR – 1,8%

Haideti sa despicam putin firul in patru in cea ce priveste cifrele. Da, PSD - ul tinde in sondaje spre 40%. Doar in sondaje. Pentru ca, in cazul unui exercitiu electoral real datele problemei ar fi total altele. In acest moment in optiunile repondentilor predomina spiritul de fronda vizavi de un partid guvernamental care le-a amputat veniturile si a operat scumpiri la alimentele si produsele de baza. Acest fenomen se va generaliza spre toamna/iarna, insa PSD - ul nu va fi in stare sa atraga de partea lui toti nemultumiti. Mai repede cred ca de aceasta scadere a partidului lui Basescu vor profita cei care promoveaza un discurs antisistem.

PNL - ul, prin vocea lui Crin Antonescu, promoveaza de mai mult de un an un asemenea discurs. Reflectarea in puncte electorale reale se regaseste in optiunile alegatorilor penru liberali, optiuni care se situeaza intre 22 si 27% din totalul raspunsurilor repondentilor. Promovarea distantarii atat fata de PD cat si fata de PSD a adus un plus de vigoare discursului politic liberal. PNL - ul are marea sansa a unui lider de care nu s-au prins scandaluri legate de coruptie, bani murdari, colaborare cu Securitatea, idolatrizarea unor teroristi si alte asemenea fapte care depasesc limitele penalului.

In fine, sa ne ocupam putin si de PD. Pe cai mari la inceput de an, beneficiarul unei majoritatii fragile, dar reale, partidul lui Basescu s-a vazut deja in postura formatiunii politice care imbraca forma statului. Fals. PD - ul a fost intotdeauna un partid de lider, croit de Vasile Blaga special pentru Traian Basescu, crescut mare inertial, odata cu valul de simpatie pentru actualul presedinte. Fuziunile, achizitiile de politicieni rataciti din alte partide au contribuit si ele la umflarea PD - ului. Cruda realitate este insa aceasta. Electoratul real al acestui partid se situeaza undeva la 10% din totalul alegatorilor. Iluziile de mare partid pe care le-au trait liderii democrati incep sa se risipeasca. PD - ul actual se va rupe. Institutional, in sensul aparitiei unui nou partid format din fosti membrii PD, sau individual prin blestemata de migratie politica de la partid la partid. Recent, senatorul liberal Emilian Francu dezvaluia ca nu mai putin de trezeci de parlamentari pedisti sunt in negocieri avansate cu partidele de opozitie. Seful PSD Timis, Titu Bojin confirma ca pe plan local se negociaza cu doi reprezentanti ai Puterii in parlament.

Blestemata politica asta!