duminică, 15 noiembrie 2009

Geoana. Penibilul nu tine cont de educatie

***

Dl. Geoana, candidatul socialist pentru functia de presedinte, tinde sa atinga in aceste zile de final de campanie noi culmi ale penibilului. Dupa ce l-a provocat non-stop in saptamana care a trecut pe Traian Basescu la o dezbatere publica, acesta a dat inapoi dupa ce actualul presedinte a ridicat manusa aruncata de catre papusa d-lui Hrebenciuc.  Problema d-lui Geoana este aceea ca optiunile lui politice nu mai sunt de mult chestiuni de ordin personal. Acestea au devenit apanajul unui grup de interese constituit in jurul senatorului Viorel Hrebenciuc, omul care face si desface in cadrul partidului.

Mircea Geoana a refuzat confruntarea cu Traian Basescu, motivul invocat fiind organizarea defectuoasa a acestei dezbateri. De aceasta situatie a profitat Crin, care, dupa ziua de ieri, s-a plasat in postura de challanger oficial al actualului presedinte. In realitate lui Geoana i-a fost teama de o confruntare directa cu Basescu, intuind faptul ca, spre deosebire de acesta, el nu prea stapaneste fraza, replica legata. Asa ca el inca asteapta o dezbatere de proiecte, asezata, gandita inainte de catre propriul sau staff. Numai ca aceasta dezbatere s-ar putea sa nu mai aiba loc.

Nu pot sa realizez cum un om avand instructia lui Geoana, experienta functiilor publice de inalt nivel, poate fi ghidat precum o papusa de catre grupul lui Hrebenciuc. Redau mai jos pregatirea superioara aacestuia, pentru a va convinge si voi ca ceva se intampla cu acest om. Datele sunt spicuite din CV - ul sau oficial.

• 2005 - Academia de Studii Economice Bucuresti -doctorat in economie mondiala
• 1999 - Harvard Business School - Program de dezvoltare manageriala - Grupul
Bancii Mondiale
• 1994 – NATO - Curs privind institutiile democratice
• 1988 - 1993 - Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
• 1991 - 1992 - Ecole Nationale d'Administration- Paris
• 1978 - 1983 - Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Mecanica

Marturisesc ca pana mai ieri luam in considerare - in cazul neplacut in care Crin Antonescu nu s-ar fi calificat  in finala - ca pe 6 decembrie sa dau votul meu lui Mircea Geoana. Insa dezbaterea de ieri m-a edificat in doua privinte;  primo: candidatul PSD este un las si un mincinos, incapabil de a conduce o tara de douazecisi doua de milioane de oameni si secundo: Crin Antonescu va fi sigur in finala de pe 6 decembrie. Asa ca dilemele mele au fost spulberate.

Ce nu a realizat inca stafful de campanie al d-lui Geoana este faptul ca Traian Basescu nu este un presedinte de serie ci un prototip ciudat, cu tonuri, cu umori. Ori un asemena om nu va da niciodata sansa unei dispute de substanta ci, cel mult, una de imagine. Este exact momentul de care a profitat la maxim Crin Antonescu. Este exact ocazia pe care a ratat-o Mircea Geoana. La un moment dat s-a spus ca Romania nu este pregatita pentru un presedinte de tipul celui reprezentat de catre Crin Antonescu. Dupa ultimele evenimente inclin sa cred ca Mircea Geoana se afla la periferia idealului politic al romanilor.

Nesimtirea in politica, marca inregistrata Traian Basescu

***

"Decenţa ar trebui să vă spună că un bărbat care are trei femei în casă le respectă. Un bărbat căruia nu i s-a întâmplat niciun incident dramatic în care să-şi lase soţia singură să ajungă în situaţii dificile". Citat dintr-o replica basesciana adresata ieri, la Cluj, contracandidatului sau liberal.

"Inventaţi una din cele mai mari mizerii. Eu am vorbit despre soţia mea şi văd că unii ziarişti încearcă să ducă lucrurile spre o zona despre care eu habar nu am. Acolo a fost o discuţie mult mai serioasă. A fost o discuţie pe soluţii pentru agricultură, pentru educaţie, pe care observ că nu o preia nimeni. În schimb, se inventează o discuţie despre o poveste din viaţa domnului Antonescu despre care eu habar n-am, eu ştiu doar că s-a căsătorit acum." Declaratia a fost facuta azi, la Brasov, de catre acelasi domn presedinte in functie.

Acum, drept sa va spun, mie mi se pare execrabil modul in care Traian Basescu incearca sa scape dintr-o situatie ingrata, pe care el insusi si-a creat-o. Orice om de bun simt, cu o oarecare cultura generala, a realizat faptul ca, ieri, la Cluj, dl. Basescu a facut referire marlaneasca la suferinta primei doamne Antonescu, Aurelia. Pana si un lingau ordinar precum Cristian Patrasconiu, omul care linge asiduu posteriorul prezidential (inca!), a condamnat gestul lui Basescu, inseamna ca acesta chiar a devenit o personalitate jenanta.

Basescu are o fire vindicativa, este incapabil de a sesiza nuantele unei discutii. Modul disproportionat in care intelege sa raspunda unor ironii fine, de bun simt, il descalifica ca si politician. Stilul grobian il apropie mai mult de un Corneliu Vadim Tudor decat de un politician modern, democrat, responsabil de soarta a douazeci si doua de milioane de romani.

S-ar putea ca vorbele acestea sa il coste pe Traian Basescu. Este posibil ca miza pierduta sa fie chiar Palatul Cotroceni. Si mai este un aspect important; actualul presedinte l-a victimizat pe candidatul liberal, facand din acesta favoritul nehotaratilor si al femeilor. Nu a existat o replica directa a lui Crin la golania lui Traian. Dar au existat voci  din presa sau societatea civila, care au condamnat imediat mizeria basesciana, si aici primul nume care imi vine in minte este cel al Corinei Dragotescu, o femeie care a reusit sa invinga boala care a doborat-o pe Aurelia Antonescu.

Basescu nu merita functia prezidentiala pentru un nou mandat deoarece nu se poate ridica la nivelul cerut de aceasta magistratura. Pentru Romania, pentru viitorul democratic al acestei tari, a devenit stringenta inlocuirea d-lui Basescu.