miercuri, 28 martie 2012

Politica.Merita efortul?

***
Desigur, dupa intamplarile zilei de azi intrebarea pare una retorica. Politica romaneasca nu merita nici macar efortul necesar mictiunii. Iata ca Dumnezeul Caras-Severinului, ideologul sef al PDL, prim-vicele partidului, insusi Sorin Frunzaverde, a lasat partidul pe care la mosit acum ceva anisori pentru a trece cu arme, bagaje si vreo patruzeci de hoti, la PNL. De ce? Pentru a construi dreapta adevarata alaturi de Crin Antonescu. Deja de la partea cu motivatia incepe sa mi se iteasca un zambet amar. Dreapta...?Frunzaverde...? Halucinant!

Cat de obtuz la minte trebuie sa fi astfel incat sa iti bagi mortul in casa, mizand, acum, in prag de alegeri locale, pe fostii adversari politici ca pe emanati ai propriului aparat de partid? Problema reala nu este a lui Frunzaverde. Nu. Omul isi vede interesul si incearca sa isi negocieze la sange viitorul politic. Problema o reprezinta PNL si echipa care il conduce in aceasta perioada. In loc sa puna accentul pe promovarea tinerilor de valoare certa care se incapataneaza inca sa reziste in interiorul partidului, executivii partidului initiaza negocieri care, in ultima instanta nu face altceva decat sa perpetueze in functii oamenii care l-au slujit ani de zile pe Traian Basescu. Liberalii rateaza o sansa imensa de a-si primeni garnitura de cadre eligibile, refuzandu-le acestora sansa de a accede in functii la care, poate, aspirau pe merit.

PNL are o problema reala in cea ce priveste cursus honorum - ul pe care il propune celor care doresc sa ii devina membrii. Intotdeauna, atunci cand a fost in situatia de a alege intre un membru de partid si un independent/traseist de la un alt partid, conducerea liberala a ales in favoarea celui de-al doilea. Atunci de ce sa mai devina cineva membru PNL? Nu e mai simplu sa vina pe caii mari, de la altii? De ce sa nu arda etapele, daca tot este posibil acest lucru? Intre noi fie vorba, daca ne referim la cazul Frunzaverde, sunt ferm convins ca el va avea aceeasi finalitate precum cel al lui Teo Melescanu, cel atat de doritor de functii publice.

Este absolut inept din partea USL/PNL ca sa isi anuleze singura o tema de campanie extrem de generoasa, precum cea a traseismului politic. Pe cine mai convinge discursul lui Antonescu? Dar cel al lui Ponta? Nu ca cei din PDL ar fi mai breji, ba dimpotriva; sa ne aducem aminte ca traseismul politic la scara industriala a fost patentat in politica romaneasca de catre puterea portocalie coordonata de Traian Basescu. Insa eu speram la altceva de la PNL. Credeam ca si-a insusit lectia PDL. Nu e cazul insa.

Deci...politica. Merita efortul?