luni, 27 aprilie 2009

Capcanele sondajelor sau despre cum va reusi Basescu sa recastige Cotroceniul

***

Personal nu pun mare baza pe rezultatele sondajelor preelectorale. Nu am pus niciodata. Daca credeam in aceste optiuni de moment, contextuale, nu mai mergeam la vot in 2004 ( si ca mine, altii!) iar Adrian Nastase devene presedintele Romaniei inca din primul tur. Nu bag mana in foc ca ar fi fost mai rau decat cu Basescu. Dar aceasta este o alta discutie.

Ultimul sondaj CURS a avut darul de a induce o stare de satisfactie majora in randurile celor care au denuntat de-a lungul vremii regimul corupt patronat de catre actualul presedinte. Insa la o analiza mai rece ar trebui sa ne temem de rezultatele date publicitatii astazi. De ce afirm acest lucru?

Sunt cateva premise neluate in seama serios de catre nici un analist. Aici ma refer la faptul ca Centrul de Sociologie Urbana si Regionala, realizatorul sondajului, depinde foarte mult de Sebastian Lazaroiu, unul dintre consilierii de seama de la Cotroceni. Si atunci ma intreb si eu: de ce isi bate singur cuie in picioare Presedintele?

Pai nu isi bate deloc, dragii mei! Dimpotriva, Basescu iese intarit in urma publicarii datelor CURS. De ce? Simplu. Mai tineti minte teoria vehiculata in ultimul timp conform careia cel mai slab adversar al lui Basescu intr-un ipotetic tur secund ar fi Geoana? Pai vin si va intreb, cine este pe locul al doilea in acest sondaj? Prostanacul? Daaaaaaaaa. El este. Involuntar (sau poate voluntar?) Geoana devine principalul agent electoral al lui Basecu. Pai atunci...?

Antonescu este sarit din schema prin plasarea lui pe locul al treilea, insuficient pentru ai mai pune probleme lui Basea. Crin este singurul politician roman capabil sa ii faca fata intr-o infruntare directa unu la unu actualului presedinte iar Sebastian Lazaroiu stie acest lucru foarte bine.

In acelasi timp Radu Duda este subevaluat in acest exercitiu sociologic. Principele este sustinut de cel putin 8% din electoratul cu drept de vot. Indiferent de optiunea mea pro-Antonescu, acesta este adevarul. Decantarea adevaratelor optiuni politice ale romanilor o vom constata abia dupa consumarea celor doua tururi de scrutin ale prezidentialelor.