duminică, 19 decembrie 2010

Cartarescu recunoaste ca a fost un prost. Dar sa spuna si altii!

***

Din postura de stipendiat al mogulului cel bun, Paunescu, dl. Cartarescu continua razboiul inceput mai acum cativa anisori, cu toti acei intelectuali care refuza sa vada geniul de lider al actualului locatar de la Cotroceni. Saptamana aceasta, in paginile EvZ, am putut contabiliza un nou editorial aflat in aceasi linie. In opinia omului care si-a dorit o viata intreaga sa aibe parte de o partida de sex in trei, "Traian Băsescu e un luptător redutabil" care insa, nimic nou sub Soare, si-a ratat menirea datorita "complotului mafiotic al mogulilor, din cauza crizei, din cauza venalităţii şi trădării PDL dar si din cauza felului în care suntem aşezaţi, noi, ca popor, în mizerabila istorie a Estului sălbatic. ".

Tinta acestui editorial sunt cei care au ramas alaturi de PNL. Dl. Cartarescu ne spune ca si el a fost si a ramas de-a lungul timpului un aprig sustinator al ideilor liberale. Dupa despartirea apelor din cadrul relatiei Basescu - PNL, el a ales osul prezidential. Desi actualmente ne spune ca "Eu m-am dezis de Băsescu. Am făcut-o când am înţeles că şi-a ratat şansele ca preşedinte, căci pomul dupa roade se cunoaste, nu după intenţii"  dl. Cartarescu nu abdica deloc de la punctele de vedere cotroceniste asupra realitatilor existente in viata politica romaneasca. Pentru el, PNL - ul, conducerea liberala in ansamblu, este formata din "cei mai mizerabili oameni din România". Nervii celui care iubeste declarativ femeile se varsa asupra celor care nu au tradat. "Dar niciun amic al meu din tabăra cealaltă nu pare-a avea îndoieli. Niciunul n-a dezertat", afirma cu ciuda dl. Cartarescu.

Din ultima fraza citata, eu inteleg urmatoarele aspecte: in mod foarte clar, editorialistul EvZ se situeaza pe o pozitie antagonica fata de cea afirmata public de catre intelectualii sprijinitori ai PNL. Plasandu-se singur in tabara prezidentiala, el traieste drama omului de litere angajat politic, aflat in situatia de a realiza faptul ca obiectul adoratiei sale, persoana sacrosancta, pentru el, a lui Traian Basescu, a compromis ideea de reformare a statului roman, patronand in continuare un sistem mafiot care s-a multiplicat in cele doua mandate prezidentiale. Ori, prin intermediul acestui articol, dl. Cartarescu se declara Prost. Dar, in acelasi timp, domnia-sa ar dori sa vada "prosti" si din tabara cealalta. Ori ceilalti, cei din "tabara cealalta" nu au posibilitatea de ai satisface acest hatar deoarece solutia pe care dansii o sprijina nu s-a consumat in timp ce  Traian Basescu arata tot mai tare precum o lamaie stoarsa.

Retorica cartaresciana  nu imi face deloc impresia abandonarii totale a proiectului Basescu. Dimpotriva. Dl. Cartarescu este doar o rotita dintr-un urias angrenaj propagandistic pro-basescian. Inca sper ca noul an, 2011, sa aduca o lamurire de substanta atat in politica romaneasca cat si in mediile legate direct de anumite institutii ale statului.