luni, 15 octombrie 2012

Somnul ratiunii. PNL in zodia Becali

***
Cred ca cineva - de preferinta liderul PNL - ar trebui sa isi faca un examen psihiatric, sa vada daca deranjul de la nivelul superior este remediabil sau sansele de a reveni la normalitate sunt apropiate de zero.

Readuc in atentie un moment, bine reflectat de presa de acum cativa ani:

De bucurie ca echipa Steaua s-a calificat in semifinalele Cupei UEFA, presedintele Traian Basescu l-a iertat pe Becali pentru ca l-a facut “papagal" pe Calin Popescu-Tariceanu.

S-a urcat presedintele la volanul masinii sale sub influenta bauturilor alcoolice?



Traian Basescu era joi la pranz suparat pe Gigi Becali din cauza declaratiilor jignitoare pe care acesta le-a facut la adresa premierului Tariceanu. Seful statului si-a respectat promisiunea si n-a venit la meciul de pe stadionul "National", dar dupa incheierea partidei l-a sunat pe Gigi Becali si i-a invitat pe stelisti la restaurantul "Golden Blitz".

Echipa din Ghencea a plecat de la arena direct la localul amintit. La masa, Traian Basescu a fost "flancat" in stanga de Mirel Radoi, iar in dreapta - de Gigi Becali, langa care sarbatorea si fostul sau sef de campanie, analistul politic Dan Pavel. Imbracat lejer, cu o camasa in dungi, seful statului a ras, a facut glume si a ciocnit un pahar de sampanie cu Radoi si Becali.


"Mascota Tariceanu", ar fi zis Basescu

"Domnul Basescu m-a sunat inainte de meci si mi-a zis ca ne calificam. Mi-a dat si un pronostic, dar l-a gresit. A spus ca batem cu 3-1. La pauza mi-a zis ca o sa fie 0-0. Dupa meci ne-a invitat la "Golden Blitz".
Mi-a zis ceva si de Tariceanu, dar nu va spun ce", a povestit Gigi Becali. Latifundiarul din Pipera s-a dat din nou de gol si a dezvaluit presei ce a spus presedintele despre premier: "A zis ca Rapid si-a ales gresit mascota, pe Tariceanu".

In jurul orei 1.30, stelistii l-au parasit pe presedinte. Ei s-au urcat in autocar si au mers in Piata Universitatii pentru a-si saluta fanii care ii asteptau de cateva ore. Autocarul s-a intors apoi la "Golden Blitz", dar a coborat doar Gigi Becali.

Finantatorul "ros-albastrilor" si presedintele Romaniei au plecat la ora 5.05, Basescu - la volanul unui Volkswagen Golf V, iar Becali cu faimosul sau Maybach. Basescu a evitat declaratiile, in timp ce Becali a dat o ultima reprezentatie: "Abia acum l-am cunoscut pe adevaratul Basescu. M-am convins ca e un om bun". Ieri, latifundiarul a detaliat. "Am discutat despre politica, viata si credinta. Am baut un pahar cu vin, dupa care am servit numai apa plata si patru-cinci cafele".


Politia Rutiera nu-l putea opri in trafic pe presedinte


Politia Rutiera nu-l putea opri in trafic pe presedintele Traian Basescu. Si asta intrucat, potrivit legii, politistii nu pot trage pe dreapta un sofer care nu a comis nicio infractiune sau nu a incalcat regulile de circulatie.

In plus, legea spune ca o persoana poate fi oprita de politie pentru un control de rutina numai atunci cand oamenii legii organizeaza filtre pentru depistarea unor eventuale abateri de la normele rutiere. Pe de alta parte, cazul presedintelui era unul special, intrucat circula intr-o coloana oficiala care nu putea fi oprita in trafic, de politisti, decat in cazul unui pericol iminent. Daca pana astazi au fost cazuri de inalti demnitari care, aflandu-se la volanul autoturismului personal, au fost opriti la filtrele politiei, presa nu a intrat in posesia unor astfel de informatii.


De bucurie, presedintele a uitat jignirile aduse de Becali premierului


Presedintele Traian Basescu s-a afisat, noaptea trecuta, dupa calificarea Stelei, la legendarul restaurant "Golden Blitz", in ciuda faptului ca numai cu cateva ore mai devreme dezaproba afirmatiile jignitoare ale patronului Stelei la adresa premierului Calin Popescu-Tariceanu si a vicepremierului George Copos. Despre primul, latifundiarul din Pipera a spus ca ar fi un "Very Important Papagal", iar despre cel de-al doilea, ca ar avea "gesturi de homosexual cand isi mangaie pe cap jucatorii si colaboratorii".
"Nu este posibil sa merg la un meci in care, inaintea lui, i s-au adresat asemenea jigniri unui om important in stat. Poate sa nu iti placa, poti sa nu fii de acord cu el. Ii spui lucrul asta in fata, dar nu incerci sa faci ceea ce unul dintre patronii celor doua cluburi a facut", spunea presedintele joi, la pranz.


"La bucurie totul trece"

Bucuria l-a facut sa uite de onoarea sefului guvernului. Traian Basescu nu s-a dus la meci nu pentru ca Becali l-ar fi calomniat pe Tariceanu, ci pentru ca a vrut sa-l vada acasa, in liniste. Intrebat daca mai este suparat pe Becali pentru ca l-a facut "papagal" pe Tariceanu, seful statului a raspuns: "La bucurie totul trece. Am facut ceea ce a trebuit. Ar fi fost ridicol ca unul sa fie la tribuna oficiala (n.r. - Gigi Becali), unul in galerie (n.r. - George Copos) si unul la tribuna zero (n.r. - Calin Popescu-Tariceanu)".

Basescu a dorit sa arate insa ca, daca s-ar fi calificat echipa Rapid, la dreapta lui ar fi stat George Copos: "Orice echipa care aduce performante va avea un loc in sufletul meu, dar Steaua este Steaua". Seful statului i-a invitat la restaurant si pe reprezentantii Rapidului, care au fost insa mult prea suparati ca au pierdut meciul pentru a veni la "Golden Blitz", lucru confirmat ieri de patronul echipei, George Copos.


Fara explicatii, fara reactii


Nici Administratia Prezidentiala si nici Palatul Victoria nu au oferit vreo explicatie despre modul in care s-a purtat Traian Basescu. Aceeasi atitudine au avut-o si reprezentantii clasei politice care, indiferent de formatiunea din care fac parte, au refuzat sa comenteze atitudinea sefului statului sau relatia sa speciala cu echipa Steaua si patronul acesteia, Gigi Becali.


Presedintele va pierde la capitolul incredere


Analistii considera ca, prin atitudinea de noaptea trecuta, Traian Basescu a dat dovada de inconsecventa pentru ca si-a schimbat radical punctul de vedere in doar cateva ore. In opinia lor, imaginea presedintelui va avea de suferit, inconsecventa urmand sa-i aduca o scadere in sondajele de opinie la capitolul increderea populatiei. "A fost o persoana care a jignit o alta persoana aflata intr-o functie publica. Initial, seful statului s-a desolidarizat de aceasta atitudine, ceea ce a fost corect. Prin gestul de aseara dovedeste inconsecventa", crede directorul CURS, Sebastian Lazaroiu. Analistul Cristian Ghinea este de parere ca prima decizie a lui Traian Basescu, aceea prin care nu a vrut sa-l vada pe Gigi Becali, a fost cea corecta. "A fost clar o dovada de inconsecventa si pentru cei care-l plac pe Gigi Becali, si pentru cei care nu-l plac pe Gigi Becali", afirma Ghinea.