luni, 16 aprilie 2012

Insignifiantii politicieni ai Timisului...

***
Parca un blestem este aruncat asupra judetului Timis; din 1990 si pana in zilele noastre, zona aceasta a Romaniei nu a decantat nici macar un politician de calibru national. Desigur, in virtutea unor negocieri mai mult sau mai putin transparente, Timisul a avut de cateva ori reprezentanti la conducerea unor ministere, insa acestia nu s-au putut desprinde de conditia mizerabila a politicianului fara insusiri reale, promovat cu asiduitate de catre leadershipul national al partidelor politice majore. Daca din punct de vedere economic judetul nostru are una dintre cele mai spectaculoase dinamici economice, acesta fapt nu isi are corespondenta si in greutatea politica la nivel national.

Toate, dar absolut toate partidele politice, insista ca in Timis sa existe o conducere politica docila, fara ambitii personale foarte ridicate, capabila doar de a decarta catre centru sume de bani importante, in vederea animarii vietii interne de partid in alte zone ale tarii. Incapacitatea crasa a oamenilor politici timiseni de a-si conduce autonom filialele locale ne apare ilustrata perfect de totala indecizie a USL in cea ce priveste numele candidatilor la Primaria orasului Timisoara si la presedintia Consiliului Judetean. Mutarile au fost date in plic de catre cei de la Bucuresti, in urma unor negocieri care au exclus participarea factorilor locali. Daca i-ati intreba pe domnii Titu Bojin sau Nicolae Robu daca vor candida la alegerile locale, probabil ca nici acum nu vi s-ar putea oferi un raspuns ferm. Desi nu admir mai deloc linia politica a PDL, personal am fost foarte dezamagit atunci cand Constantin Ostaficiuc nu a reusit sa isi faca loc in conducerea nationala a partidului. Si acest fapt a aratat slabiciunea, incapacitatea de negociere, absenta unei imagini de om forte, caracteristici frecvent intalnite la politicienii locali.

Gheorghe Ciuhandu este un caz aparte, deoarece el a reusit sa devina lider - pentru putina vreme - al unui partid aflat in drum catre morga politica. Alin Popoviciu nu reuseste sa se dezbare de imaginea de smecheras politic care isi traieste adolescenta ratata la varsta de patruzeci de ani. Are multe limite, multe lacune de ordin personal, este incapabil de a deveni un politician major pe plan national. Capacitatea de influentare a politicilor promovate de la Bucuresti este una nula. Imi aduc aminte ca anul trecut, o data cu retrogradarea echipei locale Poli Timisoara in esalonul secund, un politician local - pe atunci la PDL, acum la PSD - Gheorghe Ciobanu, cerea incetarea finantarii publice catre FRF. Raspunsul ironic al sefului FRF, Mircea Sandu, a facut inconjurul tarii, facand din Ciobanu un neica-nimeni, incapabil de a se informa asupra surselor de finantare ale Federatiei. E doar un exemplu.

In fapt, pentru Timis partidele politice prefera mai tot timpul promovarea unor politicieni de tip functionar public, care sa execute intocmai directivele venite de la Bucuresti, sa stranga bani pentru formatiunea politica respectiva si nimic mai mult. Exista o solutie pentru remedierea acestor neajunsuri? Eu spun ca da. Timisul - si Banatul in general  - are nevoie si de o regionalizare politica. Nu discut aici despre un Partid al Banatenilor ci de o forma de coagulare politica, transpartinica, care sa promoveze interesele locale la nivel national. Este posibil un asemenea proiect? Da, este posibil. Putem carteliza politica regionala pentru a da o mai mare greutate vocii Banatului la nivel central. Dar avem nevoie de oameni politici adevarati, cu personalitate, nu de figurine de mucava, precum cele care polueaza actualmente viata politica locala.