luni, 9 februarie 2009

Elocvent...Boc!


***

Domnul premier de mare atitudine morala, ferm in decizii, autodidact, inalt, frumos, spiritual, inteligent. :))

Cazul Marian Cozma si integrarea tiganilor in societate

***


Cazul handbalistului roman ucis in Ungaria de catre o banda de tigani (le voi spune tigani pentru ca aceasta este denumirea lor corecta) redeschide o discutie mai veche legata de posibilitatea integrarii acestei minoritati in corpusul unei societati moderne si civilizate.

Din pacate semnele nu sunt deloc incurajatoare. Patura profunda a tiganimii refuza cu obstinatie orice interactiune cu statul de drept. Exemplele prin care imi sustin aceasta afirmatie sunt existenta unei justitii paralele tiganesti (staborul) si "monarhiile" (regi, imparati) care submineaza autoritatea statului in fata cetateanului de etnie tiganeasca.

Inclinatia spre infractionalitate a acestei etnii este dovedita de statisticile Politiei. Tiganii reprezinta masa cea mai mare de locatari din sistemul penitenciar romanesc. Exista o repulsie fata de munca si activitatile aducatoare de venituri cinstite in randurile acestei comunitati.

In afara unei parti foarte mici a tiganimii din Ardeal si Banat care traieste din meseriile traditionale marea majoritate a acestor etnici traiesc la limita legii sau depasind adesea aceasta limita.

Esecul ONG - urilor care aveau ca scop integrarea tiganilor in societate este plenar. Programele guvernamentale dezvoltate de Romania in ultimii cincisprezece ani nu au avut finalitatea dorita. Ungaria se confrunta cu exact aceasi situatie.

In plan local - discutand doar de cazul Timisorii - se cunosc actiunile Mafiei imobiliare tiganesti. Luarea cu japca a imobilelor din zonele centrale - unele cu valoare de patrimoniu - face parte din modul de actiune a acestor indivizi.

Ce este de facut? Exista solutii reale si viabile pentru integrarea tiganilor? Astept idei si pareri.