joi, 28 octombrie 2010

Crin Antonescu si teoria multimilor insufletite

***

Opozitia politica din Romania simte in acest moment necesitatea unui lider puternic, capabil de a genera consens in randurile ei atat de eterogene. Romania sanatoasa, cea care si-a mentinut si afirmat rezervele fata de constructia statala haotica a lui Traian Basescu, are nevoie de un simbol al normalitatii politice. Cei care ies in strada pentru a-si striga durerile au nevoie de un portdrapel politic. Micul El Che de Targu Jiu, Victor Ponta, si-a consumat intreaga lui energie politica intr-un mare fas, motiunea de cenzura prezentata si votata miercuri. Penibilul situatiei l-am inregistrat atunci cand coloanele de pesedisti (scuze, sindicalisti) erau conduse pe bulevardele bucurestene de catre Vanghelie si Ginerica. Fatal pentru PSD.

In acest moment politic Crin Antonescu ar trebui sa marseze si pe latura populara a personalitatii sale.Avem intruniri publice, avem mitinguri, lipseste doar omul  care sa imprime substanta politica necesara unei miscari nationale anti-PD/Boc/Basescu. Aceasta sansa ar trebui fructificata la maxim de catre stafful lui Crin. Anul trecut am avut prilejul sa particip la o actiune publica a presedintelui PNL in Timisoara. Am ramas placut surprins de usurinta cu care acesta comunica direct cu oamenii de pe strada. Era de o naturalete si o dezinvoltura absolut admirabila.

Nu inteleg de ce Antonescu refuza in acest moment contactul direct cu multimile. Sondajele il crediteaza deja ca fiind cel mai de incredere politician in ochii romanilor. Este un bun inceput. Insa un om politic devine mare cu adevarat doar atunci cand reuseste sa stapaneasca si sa canalizeze instinctele naturale ale multimilor. Este supremul test. Dumnezeu i-a dat lui Crin aceasta insusire, nu inteleg de ce nu si-o pune mai des in valoare. E timpul expunerii directe, e momentul ca antibasescianismul sa fie personalizat. Avem nevoie de un caracter puternic iar Antonescu poate sa fie acesta.

Acum este momentul. Insa aceste momente vin si trec foarte rapid. Este un tren care trebuieste prins. Daca PNL - ul va reusi sa depuna preconizata motiune de cenzura pe legile educatiei asumate in Parlament de catre cabinetul Boc, aceasta va fi in sine o victorie importanta de etapa. Daca in urma acestei motiuni am avea de-aface si cu un guvern demis, atunci Traian Basescu ar trebui sa se gandeasca serios la retragerea din politica. Dar pana atunci mai e mult.

12 comentarii:

  1. hm...Crin "tatucul PNL" ?
    nu stiu de ce, asta imi inspira ideea unor "bai de multime" ce le-ar putea face Crin.

    RăspundețiȘtergere
  2. Crin are o singura problema, si anume mesajul. Nu in sensul lipsei lui, ci in sensul de-a umple cu ceva consistent vorbele puse acolo de staff-ul lui, care, dupa parerea mea, e defectuos si slabut. Insa, chiar dat deoparte acest handicap al unui staff cam subtire, mai ramine cel al asocierii cu Gioana. Incredere? Ma tem ca increderea in politicienii de azi reflecta doar proportia in care au ajuns la conducere, si au apucat loc la ciolan. PNL putea face alegeri mult mai bune, chiar si in materie de presedinte, insa vechea garda e puternica si acolo, iar Radu Campeanu e greu de uitat. Din pacate. Si, dupa umila mea parere, PNL nici nu face vreun efort sa il faca uitat.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Patrick
    Nu neaparat tatucul PNL. Insa, atunci cand, ca partid, beneficiezi de un asemenea vector de imagine, este pacat sa nu il folosesti la maxim. Daca doreste presedintia Romaniei cu adevarat, atunci va trebui sa treaca si la bai de multime.

    RăspundețiȘtergere
  4. @LaMargineaNoptii
    Stafful de "specialisti" in comunicare din jurul lui Crin este unul format in marea lui majoritate, din incompetenti. Daca ar fi avut PSD - ul un asemenea lider, alta ar fi fost consistenta comunicarii. Iti aduci aminte ce spunea Ilici mai acum un an? http://www.gandul.info/politica/exclusiv-gandul-ion-iliescu-pe-crin-antonescu-mi-l-as-fi-dorit-in-psd-4070941

    E un adevar. PNL - ul este prea mic si nici nu exista foarte multe sanse ca sa creasca odata cu liderul. Uite un sondaj interesant de ultima ora:

    Intenția de vot alegeri parlamentare:
    PSD – 30,3%
    PNL - 23,9%
    Partidul Poporului – 17,3%
    PDL – 13,8%

    Încrederea în politicieni:
    Crin Antonescu - 29,10%
    Victor Ponta - 25,3%
    Traian Băsescu - 9,8%
    Emil Boc - 6,9%"

    Priveste-le in oglinda. Avem un lider cu anvergura care nu are partid si un partid foarte mare care nu are un lider pe masura. Ciudata mai este si politica asta...
    PNL - ul, daca nu va tine pasul cu cresterea lui Crin, va disparea. Dar pentru asta iti trebuie organizare, adica exact cea ce nu este in PNL. Nesansa lui Crin rezida in faptul ca el nu are in spate un Vasile Blaga, un om capabil sa ii aranjeze apele. Oamenii gen Blaga sunt raritati, de aia trebuie apreciati. Basescu a avut sansa unui asemenea om.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am lucrat cu Crin Antonescu in perioada cat a fost ministru al tineretului. Omul asta este un orator excelent, dar praf la actiune. Praf total in pragmatism. Dar na, sa vedem daca poporul mai crede in vorbe

    RăspundețiȘtergere
  6. Decat sa comita doar idiotenii - cautionat doar de ideea de "actiune" - mai bine sa aibe o echipa formata din profesionisti pe toate domeniile, oameni capabili, cu personalitate, profesionisti, dornici de a inteprinde ceva pentru tara. Acum avem un presedinte care musteste de "actiune", cu o echipa guvernamentala formata din anonimi; o ducem cumva bine? Eu nu cred.Tara aceasta e plina de oameni "de actiune" care se cred dumnezeii domeniilor lor de activitate. In realitate doar niste nulitati cu gura mare.

    RăspundețiȘtergere
  7. De ce nu iese Crin in multime? Pur si simplu din frica sa nu para populist.

    Desi ar fi foarte bine sa se intample ce propui, si anume contactul direct cu multimile, majoritatea liberalilor au oroare sa nu li se reproseze o tendinta populista. L-am vazut si eu chiar zilele trecute pe Crin, printre cei de la Parlament. Se misca printre oameni ca pestele prin apa. Placut, salutand si glumind cu toata lumea, numai cu zambetul pe buze. Da, chiar e pacat ca are retinerile astea...

    RăspundețiȘtergere
  8. Este o optica gresita...asta ca si truismul tembel care este pe care sa se infirme, conform caruia PNL - ul nu poate obtine mai mult de 20% in alegeri deoarece aceasta este ponderea reala a celor care se simt reprezentati de catre acest partid. Obtii atata cat vrei sa obtii! Daca vrei mult, obtii mult. Daca te multumesti cu putinul, nu vei obtine nici macar rezultatul minimal la care te gandeai. Iar populismul...Crin nu mai are cum sa fie populist nici daca si-ar propune in mod expres acest lucru. Expresia suprema a populismului isi are jobul zilnic la Cotroceni. Palatul Cotroceni, Biroul Prezidential. Asa ca Antonescu, draga Lilick, nu risca absolut nimic. Teebuie doar sa fie el insusi. Atat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Stimate Domn,
    Stimaţi cititori ai acestui blog,
    Vă invit în noul meu cămin virtual: http://www.alexandrumarin.ro/

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, multumesc, am luat la cunostiinta, viata lunga in casa noua.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu-l vad pe Crin lider. Nu-l vad nici atat Presedinte. Vorbeste de tip bla-bla si nu pune osu' la munca. Adica nu are actiune in el. De asemenea, nu mi-l inchipui discutand cu alti presedinti de state grele: SUA, Germania, China, etc. Nu este din filmul asta. Era bun pe la anii '35. Faptul ca vorbeste detasat cu oamenii pe strada este doar pt. ca nu are nici o raspundere fata de ei. Daca il pui intr-o functie si intr-o problema arzatoare, se va balbai colosal.

    RăspundețiȘtergere