miercuri, 15 februarie 2012

Romania Liberala si dusmanii ei

***
Parafrazandu-l pe ilustrul ganditor austriac Karl Popper, autorul lucrarii "Societatea civila si dusmanii ei", nu pot sa nu ma intreb cine din aceasta tara nu doreste aparitia unui proiect politico-ideologic complementar PNL, capabil de a genera curente, dezbateri, modalitati de actiune in cadrul ideologiei liberale, cea atat de des pomenita dar atat de inexistenta in tara noastra. Initiativa unor tineri liberali afiliati PNL sau cu evolutie paralela partidului, concretizata in proiectul programatic al Romaniei Liberale, este atacat nu atat din interiorul formatiunii politice liberale ci, individual, de catre Sorin Rosca Stanescu. Calitatea pe care si-o asuma SRS atunci cand ataca, destul de dezlanat, nou-aparuta miscare, este foarte difuza. Sa fie vorba de ziaristul Rosca Stanescu? Nu cred, deoarece el a murit odata cu ziarul Ziua. Atunci o fi vorba de proaspatul membru PNL Sorin Rosca Stanescu? Se poate, dar nu cred ca a fost indemnat de catre cineva de la varful partidului sa o faca, deoarece, dupa cum pomeneam mai sus, acest think-tank al tineretului liberal poate fi complementar PNL si nu concurent lui.

Atunci ce il mana in lupta pe SRS? Cred ca aici avem de-a face mai mult cu un reflex de scribalau de partid. Si nu de partid liberal ci de partid comunist, care nu accepta nici o deviatie de la inchipuita ortodoxie ideologica pe care o serveste. Dar totusi exista o ideologie clar definita in cadrul PNL? La aceasta interogatie raspunsul meu este unul mai degraba negativ. Din pacate, in ultimii ani liberalii si-au cam neglijat la maxim componenta ideologica a discursului lor politic. Ca sa o spunem pe sleau, in acest moment PNL apare mai degraba ca o formatiune politica dezideologizata, incapabila de a-si intelege locul si menirea ei pe scena politica romaneasca. Alunecarea treptata catre stanga esicherului politic reprezinta un fapt destul de vizibil chiar si pentru cineva nefamiliarizat cu discursurile ideologice. PNL pare sa isi fi pierdut busola politica, ratacind pe mari si oceane descoperite de altii si neglijand mostenirea venita dintr-un trecut glorios. In acest context ar fi trebuit salutata aparitia unei miscari intelectuale care promite sa readuca la viata, sa reinoiasca si sa dea o noua si moderna reinterpretare ideilor clasice ale liberalismului.

In schimb insa, dl. Rosca Stanescu intelege sa improste cu scarna pe toti cei care inteleg ca liberalismul trebuie discutat din punct de vedere ideologic, pe cei care au indraznit sa fondeze o miscare internautica unde sunt asumate idei liberale mai clare decat in orice document de partid. In opinia fostului director al ziarului "Ziua", acestia nu sunt altceva decat niste liberali din pubela, buni doar de dispretuit deoarece ei indraznesc sa puna sub semnul intrebarii natura ideologica a aliantei dintre PNL si PSD. Nu domnule Stanescu, nu ei sunt demni de a fi dispretuiti ci cei care, pe fondul incredibilului recul politic inregistrat de catre Traian Basescu, nu reusesc sa vorbeasca aceasi limba in vederea asaltului final asupra Puterii. Nu cunosc personal pe nici unul dintre membrii fondatori ai miscarii, insa ma indoiesc ca Stefan Szobotka, Bogdan Duca sau Gheorghe Hitila mor de dragul PDL sau a altor partide pseudoliberale. Nu, ei isi doresc ca PNL sa isi reia locul sau traditional pe esicherul politicii romanesti. Doresc o reideologizare a partidului, o revendicare mult mai puternica a radacinilor, o ancorare mult mai reala in principiile liberalismului politico-economic.

Romania Liberala reprezinta o sansa enorma pentru PNL. In conditiile in care acest partid a fost vaduvit in ultima perioada de aportul unui think-tank adevarat, rolul Romaniei Liberale poate sa creasca exponential.Chiar este de dorit un asemenea lucru.