luni, 24 august 2009

Monopolul firmei Basescu Brothers asupra comertului cu armament al Romaniei





***


Comertul cu materiale strategice a reprezentat intotdeauna cea mai facila cale de capatuire in masura in care poti avea acces in aceast cerc inchis al traficantilor. Biletul de intrare al lui Mircea Basescu in aceasta bransa exclusivista l-a constituit numele de familie si cheia de la Palatul Cotroceni.

Mirciulica al nostru si-a jucat cu brio cartea numelui de familie, reusind sa ajunga foarte repede acolo unde se ajunge, de obicei, dupa o cariera lunga in structurile militarizate ale statului. Daca ne uitam la numele celor care detin in acest moment monopolul comertului cu moartea, vedem ca regasim acolo ofiteri superiori in rezerva sau activi, provenind din tarile NATO sau spatiul CSI.

Mie imi pare foarte ciudata reactia presedintelui la scurgerile de informatii din presa, articole care dovedeau cu prisosinta amestecul ilustrului sau frate intr-o firma care are ca si obiect de activitate comertul cu materiale strategice. De ce? Pentru ca presedintele Romaniei este si comandantul suprem al Armatei Romane. Ca atare, din aceasta pozitie presedintele detine si mijloacele de interventie in deciziile de achizitie de armament de catre Ministerul Apararii. Unde titular este fidelul sau, Mihai Stanisoara.

Nu ma mira faptul ca Romeo Oita si Aurel Cazacu - doua sulfe cu vechi state in domeniu - au apelat la Mircea Basescu pentru al folosi pe acesta pe post de speraclu la Cotroceni. Un alt pion important din jurul presedintelui este si consilierul pe probleme de aparare si siguranta nationala, Iulian Fota. Filiera aceasta implica prea multi oameni din jurul presedintelui, pentru ca acesta sa fie credibil atunci cand afirma ca nu are nici o legatura cu aceasta afacere.

De la modernizarea celor doua fregate de provenienta britanica si pana la exportul de material militar reconditionat, toate acestea au ca numitor comun oamenii aflati in imediata apropiere a presedintelui. Rosca Stanescu ne spune azi pe blogul sau ca Romania acestor Basesti este posibil sa fi livrat arme catre organizatii categorisite de lumea civilizata ca fiind teroriste de-a dreptul.

Urmarile pentru cariera politica a lui Traian Basescu pot fi unele destul de grave. Putem face analogie cu intamplari din istoria recenta a Statelor Unite. Spre exemplu, dupa un scandal de o asemenea amploare Nixon a fost nevoit sa demisioneze. Tot America ne ofera si celalalt exemplu; Bill Clinton a trebuit sa isi apere mandatul in fata acuzelor referitoare la fratele sau, Roger JR, legate de implicarea acestuia in traficul de narcotice. Si a reusit.

Presedintele este direct implicat in aceasta afacere fie si numai pentru faptul ca el cunostea aceste realitati din jurul sau si le-a tolerat. Este imposibil - repet imposibil - ca rapoarte ale serviciilor speciale adresate direct catre el sa nu fi continut referiri la activitatile ilicite ale fratelui sau.

Un asemenea om nu este demn sa conduca Romania.