sâmbătă, 23 octombrie 2010

Atentie la Adrian Nastase!


***
Pentru naivii care au crezut si inca mai cred ca Adrian Nastase s-a resemnat total in urma infrangerii de la prezidentialele din 2004 si a inlaturarii de la conducerea Camerei Deputatilor de doi ani mai tarziu, le spun ca se inseala. Fostul prim-ministru cauta, de sase ani, portita de reintrare in politica mare.  Anul acesta se pare ca a gasit-o, in persoana fostului lui tutar, micul Titulescu, micul Che Guevarra, micul...Ponta. Daca inaintea congresului PSD din iarna Adrian Nastase avea chipul unui om infrant, dupa consumarea lucrarilor acestui congres, odata cu castigarea functiei de presedinte de catre micul El Che, aceasta a revenit in forta, devenind inca odata factorul decident din varful PSD.

Duminica seara am asistat la un  adevarat asalt asupra televiziunilor de stiri, din partea celor doi manipulatori din PSD, Ion Iliescu si Adrian Nastase, precum si a papusii zambitoare Victor Ponta. Cele doua matusii ale PSD - ului l-au luat de manuta pe Victoras si l-au plimbat pe la televiziuni, doar-doar oamenii se vor obisnui cu fata acestuia. Semnalul transmis insa dinspre PSD este unul dezastruos pentru tara. Acest partid a pierdut busola reformei interne inca din timpul mandatului lui Geoana.  Acum ni se infatiseaza exact sub forma partidului infrant la alegerile din 2004 si nimic mai mult. Cu aceleasi tare, cu aceleasi oameni si, mai ales, cu acelasi factor decident in fruntea partidului:Adrian Nastase.

Ce incredere se poate in omul care, daca nu i-o lua Basescu inainte, avea el grija ca tara sa fie condusa dictatorial in maniera proprie. Sa ne aducem aminte ce a insemnat mandatul de premier al lui Nastase. Cu un Iliescu depasit pe zonele de influenta interna a partidului, Nastase si-a construit propriul cult al personalitatii, uzitand de o presa mereu aflata in cautarea banilor. Presa independenta ai acelor ani a insemnat doar Evenimentul Zilei, cu Cornel Nistorescu director-editorialist, singurele voci asumat anti-Nastase din acea perioada. Ori PSD - ul actual nu se deosebeste cu nimic de acea formatiune politica docila, aflata tot timpul la dispozitia liderului.

Ponta este umplutura, greutatea conducerii de partid o da Adrian Nastase. Un eventual guvern Ponta, care ar urma dupa caderea dezastruosului cabinet Boc, ar insemna o catastrofa pentru aceasta tara. Reinscaunarea lui Adrian Nastase ne-ar aduce indarat, in nefericitul an 2004. Crin are dreptate. Romania are nevoie de un guvern meritocrat, condus de catre un om care sa aibe habar de macroeconomie. Gestionarea unei tari aflate intr-o criza profunda, fara resurse foarte multe la dispozitie, depinde de capacitatea profesionala a celor din guvern. Ori Nastase doreste o guvernare formata din baroni locali, dupa chipul si asemanarea celei avute intre 2000 si 2004.

O situatie exceptionala cum este aceasta criza, agravata de prezenta la Cotroceni a unui presedinte incompetent, incapabil de a articula un minim consens national, cere masuri extraordinare. Un cabinet condus de catre un economist cu greutate precum Stere Farmache, Mariana Gheorghe sau un manager cu calitati dovedite precum Klaus Johannis, ar putea duce tara catre normalitate. Dar Nastase nu vrea.