miercuri, 23 iunie 2010

Prea supusa curva a guvernarii. UDMR - ul si politica absurdului

***

Romania este una dintre putinele tari membre ale Uniunii Europene in care o formatiune politica bazata pe criterii exclusiv etnice isi face loc de fiecare data, in orice mandat, catre masa guvernarii. In fapt ideologia "politica" a UDMR comporta doar doua idei de forta: etnicismul si participarea la guvernare. Nimic altceva. Daca acum cativa ani puteam vedea la oamenii politici romani de origine maghiara, acele insusiri pe care etnicii romani nu le abordau mai deloc (gravitatea, mina serioasa a discursului politic era una dintre ele) acum, in zilele noastre, valorile s-au nivelat.

UDMR - ul se complace in situatia de Curva a guvernarii. Sprijinul politic pe care il acorda actualului guvern o descalifica pentru ani buni din calitatea de partener de incredere. Usurinta cu care isi schimba optiunile guvernamentale aduce formatiunea politica maghiara in situatia de asi pune felinarul rosu la poarta. Nu de alta dar probabil ca s-ar fi gasit mai multa moralitate la Crucea de Piatra decat la orice sediu UDMR din tara. Pana in decembrie 2009 aveam un UDMR dedicat cu totul proiectului Johannis. Schimbarea de macaz a fost aiuritoare si absurda in acelasi timp.

Dupa ce primul guvern Boc a fost trantit in Parlament si cu aportul masiv al deputatilor si senatorilor maghiari, iata ca dupa nici trei luni aceeasi domni trec un cabinet condus de catre acelasi domn Boc. Sa ne mai miram? Nu in cazul UDMR. Uniunea aceasta a devenit o excrescenta maligna in politica romaneasca. "Ce dai să te fac ispravnic?", vechea intrebare a lui Nicolae Filimon/Dinu Paturica este de mare actualitate in cea ce ii priveste pe liderii maghiari din Romania. Inlocuiti cuvantul "ispravnic" cu orice alta functie doriti D-voastra si aflati esenta participarii UDMR la guvernare.

L-am vazut ieri la televizor pe Marko Bela. Mai rar atata ipocrizie, chiar si la un politician roman. Cica daca amputarile de pensii si salarii se vor prelungi si dupa 31 decembrie atunci ei vor iesi de la guvernare. Sa radem? Sa plangem?