joi, 15 ianuarie 2009

***


Cand se afirma pe acest blog ca Basescu doreste puteri dictatoriale, am fost taxat ca fiind postator profesionist stipendiat de Patriciu, Voiculescu, SRI (!), CIA, Mossad, etc,etc. Ei, acum ce mai ziceti?

Ce mai ziceti de “independentul” constitutionalist Ioan Stanomir care mie imi aduce aminte de un Istrate Micescu beat (prin 1938) cand acesta din urma a redactat Constitutia autoritarista a lui Carol al-II-lea, baza destramarii sistemului politic romanesc interbelic.

Exista un mare pericol ca aceste amendamente sa treaca de parlamentul dominat de FSN - ul domnului Basescu. Dar ce spun acum “entelectualii” lui Basescu in aceste momente? Credeti ca exista vreo urma de regret? Nici vorba!

Iceristii cu salarii de neam prost au si iesit in apararea Betzivanului si a amendamentelor sale in favoarea sporirii puterilor Presedintelui. Ia uitati ce scrie Pata, lingaul de serviciu al zilei:http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/835754/SENATUL-EVZ-Dictatorul-prezidential/

Cultura romana s-a imputit rau de tot…


Dar iata si decalogul constitutional al Betzivanului:

1. Adoptarea unui regim semi-prezidential "coerent"

2. Definirea modalitatilor prin care se dizolva Legislativul

3. Un sistem unicameral

4. Eliminarea oricarui privilegiu al alesilor care comit fapte penale

5. Limitarea severa a reglementarii prin ordonante de urgenta

6. Un decupaj administrativ cu 9-12 judete ori regiuni si o autonomie locala veritabila

7. Recredibilizarea Curtii Constitutionale, singura care ar trebuie sa-l judece pe seful statului

8. Introducerea referendumului obligatoriu (Parlamentul este obligat sa adopte o lege daca a fost votata de cetateni)

9. Regandirea rolului si structurii CSM (garant al independentei justitiei)

10. Definirea tuturor drepturilor accesibile tuturor

Putem discerne masuri realiste, care ar aduce un plus in viata cetatenilor (3,4,5,6,7,9), masuri cu iz populist (8,10) si masuri care au rolul de a da presedintelui puteri dictatoriale (1,2).

In fapt esenta schimbarilor constitutionale o reprezinta primele doua idei din acest "decalog". Restul masurilor reprezinta doar ambalajul acestora pentru a deveni vandabile fraierimii.