sâmbătă, 3 octombrie 2009

Solutie pentru un viitor guvern. O propunere

***


Am fost intrebat aseara de catre un prieten implicat pana in gat in politica in randurile PSD - ului cum vad eu structura viitorului executiv. Pentru ca Romania are nevoie de un nou guvern, acest lucru este clar. I-am raspuns ca aceasta ciudatenie a naturii numita cabinetul Boc 2 trebuieste trantit de la putere in cel mai scurt timp posibil.

PNL - ul a anuntat o motiune de cenzura, care va fi introdusa probabil luni. Totul depinde de atitudinea parlamentarilor PSD. Daca ei vor fi solidari cu Opozitia motiunea va trece iar Romania scapa de aceasta ciuma numita PD. Insa daca PSD - ul va prefera in continuare jocul politicianist la doua capete soarta acestui exercitiu parlamentar este compromisa iar guvernul PD va organiza alegerile prezidentiale. Pentru ca aceasta este miza cea mai mare.

Guvernul Boc a organizat operatiuni de turism electoral chiar si in mandatul pesedistului Dan Nica. Va dati seama de ce ar fi in stare acum, cu un ministru democrat? Vasile Blaga a rostit un nume la postul Realitatea TV; Atlassib. Da, firma fratilor Carabulea va fi folosita pe scara larga la sfarsit ne noiembrie si inceput de decembrie. Mai ales ca Ilie Carabulea este unul dintre sponsorii traditionali ai PD - ului in Transilvania si Banat.

Ce ar trebui sa se intample in viitorul apropiat? Pai in primul rand ar trebui inlaturat acest guvern. Acesta ar fi primul pas. Ulterior trebuie format rapid un executiv de tehnocrati care sa gestioneze corect treburile tarii pana la inceputul anului viitor. Guvernul acesta ar trebui sa organizeze si alegerile prezidentiale, pentru a indeparta dubiile asupra rezultatului final.

In ianuarie 2010 ar trebui sa avem un cabinet politic generat de o noua majoritate PNL-PSD. Functia de premier ar trebui sa revina acelui partid al carui candidat prezidential nu a avut acces in turul al doilea al prezidentialelor. Pentru ca este greu de crezut ca, ori Antonescu, ori Geoana nu o sa-l invinga pe Basescu in finala.Da, eu cred ca cea mai fericita formula de guvernare pentru Romania este o coalitie PNL - PSD. Aceste doua partide au dovedit in ultimii trei ani o anumita afinitate unul pentru celalalt, o complementaritate a intereselor politice.

Romania are nevoie de politici liberale capabile sa scoata tara din marasmul in care a fost adusa de un grup de incompetenti notorii in frunte cu presedintele Basescu. Iar in aceasta perioada avem nevoie de politici bine articulate, capabile sa genereze securitate sociala tuturor cetatenilor.

Paritatea functiilor in noul executiv ar trebui sa fie de 50%-50% sau, daca se gandeste o majoritate mai larga, cu participarea UDMR - ului, o functie de ministru ar trebui sa apartina acesteia. Motiunea de cenzura a PNL - ului are darul de a forta limpezirea apelor in politica romaneasca. Sa speram ca vom scapa de o noua fraudare a vointei electorale a romanilor.