marți, 12 mai 2009

Despre reprezentativitatea candidatilor pentru Parlamentul European

***

Marturisesc ca, desi in jurul meu aud multe voci care spun ca nu vor vota la alegerile europarlamentare de luna viitoare, eu imi voi exercita acest atribut al cetateanului. De ce? Pentru ca ar fi pacat sa ne batem joc de un drept civic pentru care inaintasi de-ai nostrii si-au dat viata astfel incat acesta sa fie mentionat in Constitutie. Este doar un argument. Mai sunt si altele.

Nu am ascuns niciodata simpatia mea politica pentru PNL, ca atare si in acest exercitiu electoral cel mai probabil voi vota lista acestui partid. Din pacate lista si nu un candidat anume. Cu toate ca liberalismul este curentul politic in care cred cu tarie, acest lucru nu ma poate impiedica sa aduc critici punctuale partidului pentru componenta acestei liste.

Primul nume care ne apare pe buletinul de vot in casuta insemnata cu semnul electoral al PNL este cel al doamnei Norica Nicolai. Nu cunosc care a fost ratiunea desemnarii acesteia ca si cap de lista pentru aceste alegeri. In jurul acestei doamne au existat destule scandaluri in ultimii ani pentru ca alegatorul de rand sa o asocieze cu un candidat cu probleme.

Din punct de vedere strict al performantei electorale, doamna Nicolai este departe de imaginea unui politician de succes. Dimpotriva, in ultimii ani a numarat cateva esecuri in planul politicii. Neaccederea in functia de ministru al Justitiei, neintrarea in Parlament la uninominalele din Noiemrie anul trecut, s.a. sunt doar cateva dintre ele. De ce oare a fost preferata prima pe lista ramane un mister.

Este pacat ca europarlamentari cu stagiu la Bruxelles precum Renate Weber, Adina Valean, Magos Csibi sau Cristi Busoi se regasesc in urma doamnei Nicolai pe lista PNL. Magor Csibi este chiar in pericol de a nu intra in Parlament. Toti acesti tineri pot face mult mai mult decat o doamna a carei epoca in politica romaneasca a trecut.

Nu este mai putin adevarat ca si celelalte partide vin cu fosile politice pe post de candidati. Ma uit la PD unde pe primul loc il avem pe Theodor Stolojan, omul care a servit mai multe regimuri, de la Ceausescu pana la Basescu. PSD - ul se poate "lauda" cu fostul lector de la Stefan Gheorghiu, Ioan Mircea Pascu, cu utecistul sef Adrian Severin sau cu Rovana Plumb, printesa alimentelor stricate.

Aceasta este viata politica din Romania. Greu de razbit pentru tinerii cu initiativa!