miercuri, 4 februarie 2009

Trista figura a generalului Talpes

***

Pseudoscandalul "Sterling" si posibila implicare a lui Tariceanu in concesionarea perimetrelor de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagra, nou dobandite in urma deciziei Curtii de la Haga catre o firma care intretine relatii comerciale indirecte cu Dinu Patriciu - adversar declarat al presedintelui de opereta - il readuce pe sticla pe gen. Ioan Talpes.

In afara de penibilul obisnuit, in afara de mirosul insuportabil de transpiratie pe care aceasta trista figura il transmite chiar si prin sticla ecranului individul isi recita cu patos poezia incredintata de la Cotroceni.

Ideile in sine sunt indeobste cunoscute: Patriciu a fost in spatele guvernului Tariceanu; Patriciu este raul suprem pentru Romania; Patriciu controleaza media; Patriciu este bau-baul suprem...si alte variatiuni pe aceleasi teme.

Acum vreo opt ani se spunea despre Talpes ca el este creatorul lui Ovidiu Tender ca si om de afaceri de succes. Din postura de consilier prezidential al lui Ilici in ultimul mandat al acestuia cu siguranta ca individul avea acces la anumite informatii sensibile. Dar intre Tender si Talpes exista o mare diferenta de calibru.

Mai degraba as inclina sa cred ca Talpes a fost reprezentatntul lui Tender pe langa Presedintia Romaniei. Un fel de ambasador al celui care a indeplinit si functia de presedinte al UGIR 1903.

Dupa anul 2005, cand Talpes a realizat ca devenise pacaliciul PSD - ului acesta a pornit in cautarea unui nou stapan. A incercat o apropiere de Gheorghe Ciuhandu pentru a acapara PNT-CD - ul muribund. Nu cu scopul de a revigora acest partid ci pentru ai aduce ca si zestre noului sau stapan, Betzivanul de la Cotroceni respectabilitatea conferita de un partid istoric.

Nu a reusit acest lucru deoarece au existat cativa taranisti adevarati care au mirosit manevra. Ulterior a aderat pe fata la ideile nastrusnice a prezidentului, sustinandu-l pe acesta in momentul in care fusese suspendat de catre Parlament.

Se cunoaste faptul ca purtatorul de cuvinte al Presedintiei se numeste Valeriu Turcan. In acte cel putin. Omul nu vorbeste prea mult cu presa. De ce? Pentru ca adevarul reprezentant al basescului in fata opiniei publice este Talpes. Beneficiind de tribuna oferita cu generozitate de GC Paunescu la B1TV (mai cu seama in cadrul emisiunii "Nasul" a lui Radu Moraru) mon general musca din toti adversarii presedintelui.

Si avem parte de aceasi placa zgariata: PNL, Patriciu, Tariceanu, petrodolari, etc...etc. Nu conteaza ca Rompetrolul a emis un comunicat in care spune foarte clar ca nu este interesat la acest moment de expolatarea gazului din Marea Neagra.http://www.comunicatemedia.ro/Precizare_Rompetrol___Sterling_Resources_ic23567.html
NU! Individul Talpes isi continua showul cu mare aplomb.

Ma intreb daca nu ar fi existat Dinu Patriciu cine mai era si Ioan Talpes asta?!?

Insula Serpilor si serparia politica romaneasca

***

Echipa de experti a Ministerului de Externe de la Bucuresti condusa de catre Bogdan Aurescu a obtinut la Haga respectarea principiilor din Dreptul International si aplicarea lor in cazul delimitarii platoului continental si a zonei economice exclusive in urma diferendului aparut intre tara noastra si Ucraina post-sovietica.

Cei care clameaza "marea victorie" a Romaniei se inseala folosind aceasta sintagma. Meritul exceptional al membrilor echipei detasate la Haga consta mai ales in prezentarea profesionista a situatiei reale din zona respectiva. Curtea de la Haga nu a facut altceva decat sa ia act de argumentele reale, peremptorii, valabile prezentate in pledoaria d-lui Aurescu.

Unii comentatori s-au grabit sa il felicite pe presedintele nostru mizerul domn Basescu pentru curajul de a incuvinta demararii procesului de la Haga. Ar trebui totusi sa se stie (mai ales ca unul dintre acesti publicisti a condus un timp si editia romaneasca a "Le Monde Diplomatique"!) ca felicitarile le merita Dl. Iliescu - indiferent cat as stramba si eu din nas - pentru ca el este presedintele care si-a dat acceptul pentru actiunea Haga.

Felicitari merita si presedintele Constantinescu, deoarece la finalul textului tratatului romano-ucrainean a insistat sa se insereze o clauza conform careia daca in termen de doi ani negocierile bilaterale nu conduc la realizarea unui acord atunci problema sa fie adusa in atentia curtii de la Haga.

Basescu?!? O laba trista in relatiile internationale!

Ce va face Romania cu aceasta zona de expoatare exclusiva? In dulcele stil clasic mai nimic in favoarea Statului si mai totul in favoarea camarilei economico-politice care capuseaza sistemul de acordare a licentelor de explorare in Romania.

Se vorbeste de independenta energetica a Romaniei...poate doar daca o sa mai construim doua centrale nucleare cu cate sase reactoare fiecare! Probabil ca exista hidrocarburi in acea zona dar nu in cantitatea necesara asigurarii in totalitate a consumului intern.

Cu siguranta procesul de la Haga a fost un succes pentru diplomatia romaneasca. Cum va fi el gestionat de politicieni oare?