marți, 7 septembrie 2010

Familia reprezentativa romaneasca. Microstudiu de caz

***

Patternul familiei traditionale romanesti a suferit modificari de-alungul istoriei. Sub influenta factorilor sociopolitici si economici, celula de baza a societatii - dupa cum este denumita aceasta in Codul Familiei - a suferit mutatii importante, atat in cea ce priveste rolurile partenerilor cat si a importantei economice a acestora. Hai sa luam ca si exemplu ilusta familie prezidentiala, cea care ilustreaza plenar insusirile si nazuintele acestui neam.

El, vaporean la baza, cu misiunea clara de a aduce bani familiei prin toate mijloacele. Ea, stearsa, casnica, mama...si atat. Ba, mai e ceva; buna incasatoare a palmelor si a pumnilor consortului., razbunandu-se la randul ei asupra copiilor.E o calitate si asta, ce dracu! Doi copii crescuti intr-un mediu infectat de un tata care, in timpul in care nu se afla pe mare sau in misiune la Antwerpen, statea acasa si isi tabacea consoarta. Amantlicuri peste amantlicuri, povesti ciudate despre folosirea oamenilor pe post de lift, colaborari directe cu organele de securitate si alte fapte pe care un om normal in sensul comun al cuvantului, nu le-ar comite. Cam asa s-a derulat viata presedintelui nostru mult iubit pana in acel decembrie 1989.

Dupa evenimentele din 1989 cariera lui Traian Basescu a fost una ascendenta, ajungand pana la demnitatea suprema in statul roman. Familia a fost alaturi de el. Nu a contat draga de Maria incasa palme din te miri ce, nu a insemnat nimic corectiile fizice aplicate cu darnicie copiilor. Dupa expresia primei Incasatoare a tarii, familia Basescu a insemnat armonie. Rezultatul acestei armonii de cuplu il vedem zilnic; o beizadea care se crede politician dar nu poate deschide gurita din cauza botoxului in exces din buze si a absentei acelei materii care in cazul oamenilor normali determina gradul de inteligenta, iar cea de-a doua, esuata prin instrumentele unor muzicieni ratati sau a unor producatori italieni de rahat, dar mentinandu-si pe buze acelasi zambet tamp care o scoate de ani de zile din anonimat.

Cat despre El, masculul Alpha al turmei (si singurul, de-altfel), el isi continua vechile lui obiceiuri; injura ziaristii (precum ilustrul sau fratior), vorbeste porcos, isi tine tiitoarea pe gramada de bani publici si vorbeste de reformarea statului, nu? Unii s-au intrebat si inca se intreaba cum a fost posibil ca Traian Basescu sa castige un nou mandat de presedinte? Simplu. Acest om reprezinta esenta netrebniciilor de zi cu zi, comise de catre cei apartinatori acestui neam; bea de stinge, are amanta tanara, injura, isi cafteste sotia si vorbeste ipocrit despre valorile familiei. Pai si atunci?