sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Razboiul lui Traian Basescu cu mediul academic romanesc continua

***
Domnul presedinte isi continua si in noul an seria declaratiilor naucitoare care frizeaza idiotenia in starea ei cea mai pura. Dl. Basescu pare sa aibe nevoie in aparatul de la Cotroceni de trei consilieri pe varii domenii. "Am trei posturi libere de consilier, va invit sa aplicati pentru ele. Salariul la nivel de secretar de stat, program lejer - vii la 9 si nu stii cind pleci." Baza angajarii la Cotroceni? Diploma."Fara concurs, doar in baza diplomei".  Cu alte cuvinte experienta, backgroundul, viziunea de ansamblu nu mai conteaza deloc. Doar o foaie de hartie care sa ateste faptul ca respectiva juna sau respectivul jun are studiile terminate intr-o universitate din afara Romaniei. Nu conteaza care, doar sa fie de afara.
Parerea domnului presedinte conform careia sistemul de invatamant din tara noastra scoate tampiti pe banda rulanta o cunoastem de ceva vreme. Dl. Basescu rejecteaza din start, fara drept de apel, orice absolvent al oricarei universitati, de stat sau private, din Romania, doar pe motivul ca nu a urmat cursurile in afara tarii. Ori aici avem deja de-a face cu o noua forma de discriminare, care ar trebui sa intre in atentia Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Ma indoiesc insa de faptul ca institutia condusa de catre dl. Asztalos Ferenc Csaba are in intentie acest lucru, din moment ce ea a trecut cu atata seninatate peste episodul cu "tiganca imputita". Insa, facand abstractie de inactiunea institutiilor a caror menire este combaterea discriminarii, in cazul declaratiei lui Traian Basescu avem de-a face cu un caz clasic in care determinismul decide functia, ignorandu-se total liberul arbitru, in cazul nostru examenul de admitere pe post sau backgroundul profesional.

Nu vreau sa intru in amanunte in legatura cu tipologia studentului care studiaza afara. Cu exceptia unei minoritati reprezentate de cei ale caror merite ii recomanda pentru aprofundarea studiilor in alte universitati decat cele romanesti, marea majoritate o reprezinta clasicele beizadele, copiii unor oameni ajunsi in diferite functii, cu bani, care doresc sa ofere odraslelor o alta educatie, alternativa celei existente in mediul academic romanesc. Patternul studentului roman aflat la studii in alte tari, il reprezinta mai degraba oameni precum EBA, fata mai mica a presedintelui Basescu sau Andrei Andronie, ucigasul cu BMW, cel care a ucis un taximetrist si o fata aflata in floarea varstei. Ei sunt figurile reprezentative pentru mediul studentesc romanesc de peste hotare.

Insistenta cu care dl.Basescu cauta sa se inconjoare de absolventi de studii din universitati straine, este injositoare pentru mediul academic romanesc. O intrebare retorica ar suna in felul urmator: daca institutiile de studii superioare din tara noastra produc doar tampiti, atunci de ce mai sunt ele tolerate? Eu zic ca ar fi foarte bine sa fie inchise, cu trei lacate pe usile de acces. Daca in domeniul Sanatatii dl.presedinte a reusit sa inchida mai mult de 40% dintre spitalele din Romania, acum, pe ultima suta de metrii, cred ca este cazul sa lichidam si cuiburile de reactiune numite universitati. De preferat cele conduse de rectori care fac parte din partidele de opozitie. Hai ca se poate, tovarasul presedinte.