miercuri, 9 septembrie 2009

Ce urmareste Basescu prin laudele adresate guvernului Tariceanu?

***


"Vreau să mulţumesc Guvernului Tăriceanu pentru flexibilitatea de care a dat dovadă în negocierile cu investitorul şi pentru modul de a răspunde la doleanţele şi cerinţele investitorului, făcând ca acest contract să se semneze. Cu Ford România, cu Ford Craiova, România va merge mai departe".

Poate ca sunteti tentati sa credeti ca aceasta declaratie apartine lui John Fleming, directorul pentru Europa al Ford Corporation. Ei bine, nu. Cel care a rostit-o a fost presedintele in functie al Romaniei, Traian Basescu. Va vine sa credeti? Mie nu.

Guvernul liberal condus de catre Calin Popescu-Tariceanu a avut marele merit de a decupla parghiile de conducere a economiei de deciziile politice de moment. A actionat in limitele unui program bine gandit, in limite clare, fapt care a determinat autonomizarea economiei in fata scandalurilor politice generate de catre actualul Junghi de presedinte. Cresterea economica nu a mai fost afectata de crizele de personalitate ale lui basescu, lucru pe care l-am trait din pacate in guvernarea 1996-2000.

Privatizarea Automobile Craiova este un succes. Beneficiind de aportul unei comisii de privatizare nepuse pe capatuiala, delegatia Ford a avut in acesti oameni niste interlocutori cu temele facute. Basescu a observat si el realitatea. Dupa ceva ani.

Ma intreb insa care este sensul ascuns al spuselor prezidentiale. Pai basescu este in campanie electorala. Acest lucru reiese foarte clar din toate luarile lui de pozitie de pana acum. Declaratia aceasta este una cu bataie lunga.Ea trebuie interpretata si in contextul politic actual. Se urmareste dezghetul in relatia cu electoratul liberal si deschiderea de canale de consultare in vederea refacerii Aliantei DA.

Antagonismul domina relatiile actuale dintre basescu si PNL. In situatia in care Antonescu va intra in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, aceasta situatie se va accentua. Insa basescu pare mai degraba receptiv la rezultatele sondajelor de opinie care il dau ca finalist alaturi de Geoana iar aceasta operatiune de captatio benevolentiae are ca si functie atragerea electorilor liberali alaturi de el. Greu. Greu de tot.