marți, 2 februarie 2010

Onoare, numele tau e Ghilezan!


***
Iata ca intr-o tara in care supravietuirea inseamna compromis, avem de-aface cu un gest de onoare comis parca impotriva spiritului de conservare. Marius Ghilezan s-a autosuspendat din postura de membru al Societatii Timisoara! Da, unul dintre ideologii de dreapta cei mai cunoscuti din Romania, renunta la calitatea de catel al lui Basescu, pe care, implicit, apartenenta la Societatea Timisoara o impunea. Pentru cei care nu stiu cine este Marius Ghilezan, poate ajunge sa spun ca in spatele succesului electoral al Conventiei Democrate din 1996 a stat si munca lui de consultant politic. De-asemenea, el este unul dintre cei mai cunoscuti comentatori-publicisti de la Observator Cultural. Basca are la activ cateva carti pe care multi scriitori si-ar fi dorit sa le fi scris.

Pe blogul sau, Marius explica foarte clar motivatia gestului sau. Da, in aceste zile Onoarea inseamna Ghilezan. Parcurgand argumentatia sa, nu pot sa nu observ faptul ca mare parte dintre motivele invocate de catre el sunt valabile in cazurile multor constiinte adevarate. Ma uit la cateii pupinbasiti care conduc in aceasta perioada Societatea Timisoara. Intr-un comentariu anterior am dezvoltat subiectul. Acest simbol al Timisoarei a fost calcat in picioare de catre o mana de politruci care nu sunt cu nimic mai prejos decat absolventii de Stefan Gheorghiu pe stil vechi.

Concluzia la care ajunge Marius Ghilezan este una tragica dar corecta ..."raman la impresia ca Societatea Timisoara nu este altceva, acum si aici, decat o agentie de pompe funebre. Face colive delicoase si parastase de pomina."  Si mai spune ceva Marius in legatura cu ratacirile pro-basesciene ale conducerii acestei societati: "Nu poti fi regalist la suflet si pedeleo-manelist la butoniera. Un non sens pe care nu am putere sa-l trec cu vederea." 

Marius a indraznit sa ii puna lui Florian Mihalcea o intrebare de bun simt: Cu ce este Geoană mai comunist decât Băsescu? O interogatie care a avut darul de a zgandari orgoliul celui care a "arestat" Societatea Timisoara dupa moartea lui George Serban. Fara sa se sinchiseasca in a da un raspuns pe fond, cel care a mers in decembrie anul trecut la intalnirea cu Regele Mihai purtand insigna PD - ului si icoana lui Basescu in buzunarul de la camasa, s-a multumit sa declare ca "afirmaţiile lui Marius Ghilezan sunt absolut fără sens. Activitatea noastră e mult mai puternică decât cea din anii ‘90. Se ştie că am reuşit să trecem Legea Lustraţiei prin Senat şi am dovedit peste tot că păstrăm aceleaşi idealuri ca la început. E bine că a plecat el, dacă are astfel de întrebări, eram obligaţi să-l dăm noi afară pe domnul Ghilezan”.

Domnule Mihalcea, d-le Vighi, d-le Berger, nu vi se pare ca sunteti cam prosti? Sincer...