luni, 2 aprilie 2012

Bufonii. Intelectualii lui Basescu si reusita in politica

***
Iata ca dupa ce s-a ingropat singur in prag de campanie electorala pentru  locale, astazi PD-L a facut un prim pas logic in vederea minimalizarii pagubelor virtuale care vor rezulta in urma pierderii alegerilor locale si parlamentare. Cassandra de serviciu a partidului, Cristian Preda, a fost exclus din partid in baza unui vot larg majoritar al Biroului Permanent National, acest for luand o decizie care ar fi trebuit aprobata de mai de mult timp. Cristian Preda, alaturi de alti comilitoni de aceeasi teapa, reprezentau de multa vreme un balast pentru partit, imposibil de tolerat acum, in prag de alegeri.

In fapt, grupul de intelectuali format in jurul presedintelui Basescu, nu a fost niciodata unul omogen. Nu. Si in cadrul lui putem deosebi baieti orientati, care au reusit sa se insurubeze in partid, precum Sever Voinescu sau Monica Macovei, dar si bufoni care au crezut ca carnetul de partid ii va transforma imediat in politicieni. In aceasta categorie i-as incadra pe Cristian Preda sau pe Theodor Paleologu, indivizi total dezorientati, incapabili de a respecta cutumele democratiei interne de partid. Cristian Preda era vazut de catre unii ca unul dintre cei mai buni profesori de politologie din tara noastra. Bun.Trecem peste amanuntul conform caruia facultatile de Politologie din cadrul universitatilor romanesti produc idioti si someri pe banda rulanta. Nu acesta este scopul comentariului meu. Dar parca totusi, din partea unuia care, cel putin in teorie, este familiarizat cu viata interna a formatiunilor politice romanesti, aveam mai multe pretentii. Centralismul democratic o fi fiind el un concept inventat de Lenin, dar in zilele noastre are aplicabilitate in mai toate partidele care se revendica de la democratia de tip occidental.

Ori domnul Preda a lasat umorile personale sa ii domine discursul public, gest descalificant pentru un politician. Pentru un blogger nu. Vorbesc despre bloggerul Preda deoarece blogul domniei sale este singura comunitate de idei unde a reusit sa fie relativ coerent vizavi de propria persoana. Nu fata de partid. Dupa ziua de azi Cristian Preda a ramas fara candidatura, fara partid si fara sanse reale de a-si continua cariera politica. Cea universitara a intrat deja intr-un con de umbra din momentul in care el a ales activismul politic. Ce se va alege cu omul Preda? Greu de spus. Mai are un mandat de europarlamentar de dus pana la capat. Si o promisiune. Cea a Monicai Macovei, conform careia va lupta in interiorul partidului pentru cauza lui Cristian Preda. Cam putin pentru un intelectual cu staif, dupa cum era recomandat acum ceva anisori de catre presa cotrocenista.