miercuri, 8 aprilie 2009

Moldova, mon amour

***


Iata ca traim o situatie revolutionara in imediata vecinatate a Romaniei. Imi este greu sa cred dar tinerii de la Chisinau chiar s-au ridicat impotriva comunistilor.

Din pacate avem de-aface cu o revolutie ratata din start. De obicei atunci cand se doreste schimbarea garniturii de lideri politici prin mijloace revolutionare doritorii de functii ar trebui sa creeze o masa critica de oameni capabila sa puna sub presiune conducerea in mai multe centre ale Puterii.

Iar in plan international aspirantii ar trebui sa detina deja o oarecare recunoastere si legitimitate. Insa atat Uniunea Europeana cat si Statele Unite nu par dispuse sa mai sprijine o aventura in sfera Moscovei dupa ce s-au fript mai an cu Georgia.

Ori noi avem o revolta localizata strict la Chisinau, in piata in care se gaseste cladirea Parlamentului. Voronin, care este un fost militian, stie cu siguranta ca ii va fi foarte facil sa lichideze acest focar revolutionar, daca acesta nu se extinde la nivel national.

Asteapta doar momentul propice. Acum se gandeste probabil strategia de infiltrare a manifestantilor cu agenti provocatori. Dupa ce o sa se verse sange o interventie in forta, brutala, va fi justificata in fata populatiei neangajate.

In cea ce priveste reactia Romaniei, aceasta este una jalnica, ca de obicei. Politica externa romaneasca nu mai exista efectiv de cativa ani buni in cea ce priveste relatia cu spatiul estic ex-sovietic.

As dori sa aud despre o strategie pe termen in relatiile internationale ale tarii noastra. Insa ea lipseste cu desavarsire. Ma intreb ce trebuie sa se intample ca sa se trezeasca la realitate si factorii decidenti de la Bucuresti?

6 comentarii:

  1. Si am auzit ca alegerile au fost corecte!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sigur au fost corecte. Intr-o tara unde imensa majoritate a populatiei este rurala si slab sau de loc educata rezultatul votului e normal. O mana de oameni luminati nu au puterea sa schimbe lucrurile. Multi dintre cei care ar putea schimba lucrurile si-au luat lumea in cap, adica cetatenia romana si pe-aici ti-e drumul in Uniunea Europeana. In fond nu au decat o viata si prea putini sunt dispusi sa se lupte cu morile de vant.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ionut

    Mare pret nu pun pe observatorii astia care stau acolo unde sunt pusi si inchid ochii ca sa nu se puna rau cu stapanirea. Si tu, cred, ca ai facut parte candva dintr-o comisie electorala. Stii cate manevre se pot face daca oamenii dorm in post sau daca cineva "cere" vicierea rezultatelor.

    Se poate sa fi fost corecte alegerile, nu zic nu. Dar daca este asa atunci, noi, cei de pe malul drept al Prutului, suntem culpabili pentru adormirea sentimentului romanesc in spatiul Basarabiei.

    @ Amorphis

    Probabil ca sentimentul national este inca adormit la populatia romaneasca de dincolo de Prut. Dar nu uita o vorba care circula inainte de 1918 in acest areal: "Tata e rus, mama e rusoaica dar Ivan e moldovean".

    Sper sa fie valabila si in zilele noastre.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu e asa ... imi dai voie sa te contrazic? ador cand exista polemica ...

    deci: nu mai ganditi voi in locul lor! mie imi place sa gandesc simplu si gandesc asa ... pai au zis comunistii "bai nene ne alegeti aveti curent electric super moca si gaze cacalau" .. iar moldoveanu in mintea lui ce era sa zica ... "nu mai eu vreau libertate si sa mor de frig cum mureau romanii pana prin 95 - 96 ... eu vreau libertate ca in europa, acolo unde cad bancile in draci" moldovenii traiesc 80% din agricultura, restu sunt in administratie! ce ai vrea sa voteze? cumva un curent liberal care pune accent pe industie? sau nationalist care pune accent pe ce? vazusem un studiu si 60% nu stiu romaneste sa vorbeasca!
    Pai normal ca fac scandal 5 ametiti de au venit in romania la studii si in moldova nu mai au burse pt golaneli ci se intorc la sapa! aia e tara aia-s oamenii!
    Pe continentul negru se chinuie onu usa si alte dracovenii sa-i "civilizeze" si degeaba de 100 de ani ... asa e natura lor, salbatici!

    P.S. Scuze pt stereotipurile spune sau pt etichetarea unor categorii de pers pe care nici nu le cunosc, dar asa cred acum, asa zic!

    RăspundețiȘtergere
  5. parerea mea e ca alegerile au fost aproape corecte, nicidecum fraudate in masura in care sustin cei din opozitie. dc ar avea nevoie sa fraudeze komunistii alegerile cand, marea majoritatea a populatiei, este imbatranita, simpatizanta a komunistilor ?
    mi-e mila si drag de tinerii aceia dar nu au gandit actiunea lor, fiind nemultumiti (si just) de permanentizarea komunistilor.
    sansa lor in conditiile actuale, de a reusi in Moldova este mica, is saturati.
    dupa precedentul cu Georgia, SUA asa e, nu se mai risca si a anuntat deja ca recunoste alegerile ca fiind legale, iar noua putere legitima.
    Romania nu are dc sa se amestece intr-o tara care, alaturi de Georgia si Belarus sunt ultimile bastioane ale fostului Imperiu Rus.
    dupa mine, singura modalitate de a castiga ceva de acolo, este de a sustine politica de acordare a vizelor pt cei educati la noi in tara, care au dovedit ca pot urma o facultate si sa aspire la mai mult. restul moldovenilor is komunisti iar, de o revenire la "tara mama", nici nu poate fi vorba.
    Moldova este, la ora asta, mai saraca decat cm defavorizat oras din Romania.
    pana la urma, exagerand un pic, poate sa spuna toata populatia Romaniei ca ar vrea inapoi Moldova, daca se opun 50% plus unul dintre moldoveni.
    cum, la ultimul referenduum, au fost circa 70% care s-au opus, daca tin eu bine minte, trebuie respectata vointa acelora. komunisti, dar ei au decis, astfel.
    ca ne vor spune politicienii despre faptul ca e teritoriu romanesc, nu m-ar mira - populism, demagogie si sa dea bine la electorat. ma intereseaza sa nu facem un precedent, sa nu suparam Rusia si sa pastram o buna relatie de vecinatate, sa ramanem cu Ardealul, decat sa visam la Moldova.
    si sa nu ne alegem cu o "pleasca" ce va atarna ca piatra de moara, dpdv al econnomiei, securitatii si intelegerii unei populatii cu o mentalitate mai retrograda decat a multora dintre romani.
    tinerii de acolo sau de la noi care studiaza - da, sa fie atrasi, sa primeasca cetatenia din regim de urgenta, de acord.
    cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Ionut

    -si eu ador polemicile cu oamenii inteligenti -

    Cred ca noi, Romanii, am gresit fata de Moldova ex-sovietica. Si o sa ma explic de ce fac aceasta afirmatie. Statul roman post-decembrist a avut doua oportunitati imense de a redoabandi teritoriile de pe ste Prut si de a realiza unitatea Roamniei. Unul s-a consumat in 1991, atunci cand a cazut URSS - ul. Al doilea moment a fost planul Kozak din 2003-2004.
    Le-am ratat cu brio! :) Pe ambele.

    Datoria Statului Roman este aceea de a ocroti romanismul din Basarabia. Cum? Sa se descurce, de aia avem politicieni. Am avut in Istorie oameni care nu au ratat o asemenea oportunitate. Ionel Bratianu este primul nume care imi vine in minte.

    Din pacate la noi lumea politica este putreda. Un putregai urat mirositor acoperit tot timpul cu parfumuri de firma. Asta este adevarul crud.

    @Patrik

    Am mai spus-o, nu dau doi bani pe parerea observatorilor, internationali sau nationali. Sunt sigur ca rezultatul acestor alegeri au fost viciate.

    Repet, inceputul acesta de revolta/revolutie a venit intr-un moment neprielnic. Statele Unite inca resimt esecul din Georgia de anul trecut.

    RăspundețiȘtergere