vineri, 9 octombrie 2009

Despre Che Guevarra.Cu patima

***


Din punct de vedere al setului de valori politice asumat, ma definesc ca fiind un liberal conservator. Tot ceea ce voi scrie aici despre Che Guevarra trebuie luat ca atare. Textul de mai jos reprezinta un raspuns la chestionarea parvenita indirect, prin intermediul lui Florin Craciun, din partea lui Codrin Scutaru.

De ce sunt fascinati tinerii de personalitatea lui Che Guevarra? Primul raspuns care imi vine in minte este ca acestia nu cunosc materia numita Istorie! Pentru ca - pentru mine, cel putin - imi apare irationala aceasta adulatie pentru un criminal. Indiferent de latura romantica a legendei tesute in jurul personalitatii sale (care, totusi, este doar o legenda si nimic mai mult!) Che Guevarra a fost doar un negustor al mortii, un exportator de comunism in stare pura.

Nu se situeaza cu nimic mai prejos decat, sa spunem, Pablo Escobar, celebrul narcotraficantes din deceniul trecut. Guevarra a fost initiatorul miscarilor de guerilla din spatiul latino-american. Si totul s-a facut sub atenta supraveghere a Moscovei. Aura de independenta afisata de acesta in raport cu orice autoritate era doar o fateta falsa.

Guevarra a fost cel mai eficient agent de influenta al Uniunii Sovietice pe continentul american. Moartea lui - dorita la un moment dat chiar si de KGB pentru a sporii legenda - a contribuit la cresterea randurilor miscarilor de stanga, cambative sau legaliste. Misterul mortii sale, modul in care a fost executat, a contribuit la nasterea legendei, mai ales in Occidentul capitalist.

Admiratorii lui Che din Romania si-au facut simtita prezenta in contextul crizei profunde prin care a trecut tara noastra in ultimul deceniu al secolului trecut. Este curios faptul ca, in timpul regimului comunist, Guevarra nu a reprezentat o figura foarte cunoscuta in Romania.

Fascinatia pentru El Che? Opium pentru fraieri!

5 comentarii:

  1. Ca sa nu amintim cate femei si copii a omorat `armata` lui ...

    RăspundețiȘtergere
  2. TRAIAN BASESCU PRESEDINTELE DE ONOARE INSTITUTULUI CULTURAL ROMAN.
    ( INSTITUTUL ANTIROMANESC ROMAN )
    Domnule Presedinte
    In cursul zilei de azi am fost anuntat telefonic de catre directoarea ICR New ,Corina Suteu ca mi se interzice participarea la un eveniment cultural care va avea loc pe 9 Octombrie la galeria Romania.
    Nu sa dat vreo explicatie legala sau de alt fel acestui act discriminatriu Este vorba de lansarea unei carti despre antisemitismului romanesc. Fenomenul este in crestere si creiaza ingrijorare. Impotriva antisemitismului trebue luat atitudine si cred ca este datoria morala a fiecarui om de bine sa o faca pana nu este prea tarziu pentru toti. Paradoxul situatiei face ca cei care analizeaza si se plang de antisemitism sunt ingredientul cel mai vizibil in creiarea antisemitismului de dupa revolutie. Clica de rasputini din jurul dumneavoastra condusa de Tismaneanu,Patapievici a preluat discursul public cat si franele a culturii romane. Intraga cultura romana incepand cu Eminescu si terminand cu Eliade si Cioran este prezentata ca antisemita si de aceea trebue anihilata sau stearsa cu buretele. Aici la New York se merge atat de departe, ancat pentru faptul ca am indrasnit sa cer reintroducerea limbii romane la ICR mi se interzice participarea la activitatea acestui institut antiromanesc , de mai mult de doi ani. Nu demult am avut o convorbire pe tema discriminarii artistilor de etnie romana la un institit care se declara romanesc cu directoarea de programe a ICR Ioana Radu. Dupa se am citit o lista lunga care incepe cu Tismaneanu si se continua cu Manea, Codrescu, Oisteanu am intrebat dece nici un artist sau un intelectul din randurile majoritatii nu este este selectata. de la venirea la conducerea ICR New York a actualului director Corina Suteu. ( absolut toti romanii care se ratacesc prin programele ICR au fost chemati de directorul anterior Bogdan Stefanescu ). La insistentele mele de a fi numit un singur nume de etnie romana mi sa spus ca pentru institut conteaza valoarea artistica si nu etnicitatea si ca nu este menirea directoarelor sa-i “controleze la pantaloni pe artisti”. Pe scurt acest delir antiromanesc este cauza principala (de si nu singura ) care alimenteaza antisemitismul romanesc si tot atat de grav alimenteaza sentimentele antiamericane. Dupa revolutie numai 5 % din romani se de declarau antisemiti iar acum numarul lor se apropie probabil de suta la suta. Dupa revolutie romanii i-au astepta pe americani iar acum abia asteapta sa plece.
    Romania este in plina criza economica. Fascismul romanesc de culoarea rosie verde sau un Milosevici semanand exact cu dumneavoastra. poate iesi orcand la suprafata. Aceasta clica antiromaneasca face exact jocul antisemitilor si a extremistilor care abia asteapta sa le
    vanda randul. Nu pot sa nu i mentionez ca toate acestea se desfasora fara rusine, din banii de taxe a romanilor indiferent de etnie sau nationalitare.
    Domnule Presedinte Traian Basescu
    Aveti tot timpul sa anuntati revenirea la masura discriminatore si ilegala impotriva mea.
    Nu pot in incheiere decat sa va amintesc ca Galeria Romana unde se va desfasoara se desfasoara evenimentul este pe teritoriul USA. ( in ivitatie evenimentului se scrie FREE ADMISSION ) si galeria poate fi vizitata de orice persoana inclusiv de persoana mea. In cazul in care nu veti reveni la interdictia de a participa la un eveniment larg deschis publicului, nu ramane decat sa va dau in judecata intr-un tribunal american.

    Robert Horvath ziarist 7 octombrie 2009 New York http://www.devagallery.com

    " INVENTNG THE JEW "
    The author will be in dialogue with Randolph Braham, Director of the Rosenthal Institute for Holocaust Studies at the CUNY Graduate Center, Vladimir Tismăneanu, political scientist and professor at the University of Maryland, College Park, and Moshe Idel, professor Hebrew University oh Jerusalem.


    RCINY – THE GALLERY FREE ADMISSION
    (at 38th Street)

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Ionut

    Unde mai pui ca in Bolivia, in ultima sa aventura, si-a sacrificat cu buna stiinta cinci oameni pe care ia dat ca si nada pentru fortele guvernamentale boliviene. Episodul este relatat intr-o carte autobiografica de una dintre sotiile sale.

    Mare comandant, da!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo,
    In cate institutii sau universitati am fost prin occident, în zadar am incercat sa le explic tinerilor cine este personajul. La un moment dat am renuntat. Forta mitului e atat de mare, incat cu greu se poate schimba ceva in perceptia celor multi. Crezi că Penelopa l-a aşteptat n.f. 20 de ani pe Ulise? Daca nu ar fi fost Homer nu stiam de cele doua personaje.
    Uita-te la Vlad Tepes, orice am face el tot Dracula e perceput. Miturile deobicei nu se reinventeaza, doar se comenteaza.

    Marius G

    RăspundețiȘtergere
  5. Marius,dintre tarile care nu au cunoscut "binefacerile" comunismului, nu mi-as fi dorit alceva decat ca si Franta sa fi avut parte doar de vreo douazeci si cinci de ani de comunism profund. Difuzarea mitului El Che in Occident s-a facut in primul rand prin intermediul intelectualilor de stanga din aceasta tara.

    Am tot respectul pentru Franta reala dar suprastructura intelectuala din aceasta tara duhneste urat de tot a comunism. Parca Sartre spunea ca anticomunistul nu este altceva decat un câine , nu? Iar pe Che Guevarra il descria ca fiind nu numai un intelectual, dar şi cel mai completa fiinta umana din epoca noastră.

    KKT!

    RăspundețiȘtergere