miercuri, 7 octombrie 2009

De ce nu va trece motiunea de cenzura

***


Dupa cum cunoastem PNL a depus o motiune de cenzura contra guvernului PD pe tema nereprezentativitatii acestuia pentru actuala configuratie politica din Parlament rezultata in urma retragerii din cabinet a ministrilor PSD. La alcatuirea textului acestei motiuni intitulate "Unsprezece impotriva Romaniei" si-a mai adus aportul si UDMR. PSD - ul s-a marginit sa conditioneze semnaturile pentru acest text de eliminarea pasajelor critice la adresa domenilor pastorite pana mai ieri de social-democrati.

Bun. Acum sa-mi explic afirmatia transanta din titlul acestui comentariu. Motiunea aceasta nu va fi aprobata de voturile alesilor din doua mari motive: teama de alegerile anticipate si posibilitatile multiple de atragere de catre PD a unor parlamentari fomisti in tabara guvernamentala. Pozitia de singur partid de guvernamant atrage traseistii precum becul aprins mustele!

Sa le luam pe rand. O campanie electorala - fie ea si pentru Parlamentul Romaniei - costa bani si cere timp. Ori parlamentarii nostrii nu prea exceleaza la capitolul pasiune pentru locul de munca decat in masura in care acesta le rezerva castiguri extra fata de salariul de ales. Sumele vehiculate in campania electorala pentru parlamentarele de anul trecut au ajuns si la 75.000 de euro pentru un mandat de deputat. Cea ce reprezinta o suma, indiferent ca este perioada de criza sau nu!

De teama alegerilor anticipate si a banilor aruncati pe geam, unii dintre reprezentantii alesi ar putea face pasul in tabara lui Base Imparat. Se pare ca exista deja cazuri, cinci dintre acestea fiind deja confirmate public. In caz ca acest guvern este trantit de Parlament si se ajunge la alegeri anticipate, nici unul dintre actualii alesi nu ar avea asigurata realegerea automata in contextul legislatiei electorale instabile si a intentiilor de amendare a Constitutiei.

In cea ce priveste mijloacele de persuasiune a PD - ului asupra parlamentarilor, in gama acestora intra plata directa a votului pro-guvernamental cu sume de bani variind de la 10.000 de euro si ajungand chiar la 25.000 de euro in cazul intrarii respectivului in randurile partidului prezidential. Apoi mai exista DNA - ul, cu dosarele pregatite pentru cei care fluiera in Biserica.

In aceste conditii motiunea este sortita esecului. Garantat Basescu!

5 comentarii:

 1. or sa arda cu totii in neant alaturi de Basescu. eu ma bucur ca s-au dus acolo unde le este locul, in negura portocalie.

  RăspundețiȘtergere
 2. Tocmai pentru motivele indicate motiunea va trece. Cele 3 partide indicate vor face tot ce pot pentru a nu mai prelungi sansele pedeleprelor de a mai racola cartite. Motiunea fiind trecuta Boc e somer, iar un PM interimar nu va mai fi la fel de atragator si convingator pentru traseisti.

  O motiune respinsa ar prelungi oferta de toamna: parlamentari de vanzare.

  RăspundețiȘtergere
 3. @ Alexandru

  Sincer si eu ma bucur ca acesti indivizi parasesc corabia. S-ar putea sa fie un lucru benefic pe viitor desi, daca prin lege nu se va interzice prostitutia politica, parlamentarismul nostru va avea foarte mult de suferit.

  Marea majoritate a deputatilor si a senatorilor sunt oameni de treaba dar exista si asemenea specimene care intareste in subconstientul popular ideea ca institutia parlamentului este una greoaie, corupta si parazitara.


  @ Bogdan

  Motiunea ar fi trecut daca PNL sau PSD ar fi beneficiat de aportul unui bun organizator precum Blaga. Da, Vasile Blaga. In schimb opozitia asta a noastra defileaza cu "marele" combinator Ludovic Orban si cu umbra lui Viorel Hrebenciuc. Daca Orban nu a organizat niciodata ceva eficient, din Hrebenciuc a ramas doar amintirea sforarului-sef din anii '90.

  Singurul care putea face ceva in aceasta privinta este acum la BNR. Viceguvernator.

  RăspundețiȘtergere
 4. Surpriza incredibila , Boc : PDL il sprijina in unanimitate pe Basescu!

  RăspundețiȘtergere