miercuri, 28 martie 2012

Politica.Merita efortul?

***
Desigur, dupa intamplarile zilei de azi intrebarea pare una retorica. Politica romaneasca nu merita nici macar efortul necesar mictiunii. Iata ca Dumnezeul Caras-Severinului, ideologul sef al PDL, prim-vicele partidului, insusi Sorin Frunzaverde, a lasat partidul pe care la mosit acum ceva anisori pentru a trece cu arme, bagaje si vreo patruzeci de hoti, la PNL. De ce? Pentru a construi dreapta adevarata alaturi de Crin Antonescu. Deja de la partea cu motivatia incepe sa mi se iteasca un zambet amar. Dreapta...?Frunzaverde...? Halucinant!

Cat de obtuz la minte trebuie sa fi astfel incat sa iti bagi mortul in casa, mizand, acum, in prag de alegeri locale, pe fostii adversari politici ca pe emanati ai propriului aparat de partid? Problema reala nu este a lui Frunzaverde. Nu. Omul isi vede interesul si incearca sa isi negocieze la sange viitorul politic. Problema o reprezinta PNL si echipa care il conduce in aceasta perioada. In loc sa puna accentul pe promovarea tinerilor de valoare certa care se incapataneaza inca sa reziste in interiorul partidului, executivii partidului initiaza negocieri care, in ultima instanta nu face altceva decat sa perpetueze in functii oamenii care l-au slujit ani de zile pe Traian Basescu. Liberalii rateaza o sansa imensa de a-si primeni garnitura de cadre eligibile, refuzandu-le acestora sansa de a accede in functii la care, poate, aspirau pe merit.

PNL are o problema reala in cea ce priveste cursus honorum - ul pe care il propune celor care doresc sa ii devina membrii. Intotdeauna, atunci cand a fost in situatia de a alege intre un membru de partid si un independent/traseist de la un alt partid, conducerea liberala a ales in favoarea celui de-al doilea. Atunci de ce sa mai devina cineva membru PNL? Nu e mai simplu sa vina pe caii mari, de la altii? De ce sa nu arda etapele, daca tot este posibil acest lucru? Intre noi fie vorba, daca ne referim la cazul Frunzaverde, sunt ferm convins ca el va avea aceeasi finalitate precum cel al lui Teo Melescanu, cel atat de doritor de functii publice.

Este absolut inept din partea USL/PNL ca sa isi anuleze singura o tema de campanie extrem de generoasa, precum cea a traseismului politic. Pe cine mai convinge discursul lui Antonescu? Dar cel al lui Ponta? Nu ca cei din PDL ar fi mai breji, ba dimpotriva; sa ne aducem aminte ca traseismul politic la scara industriala a fost patentat in politica romaneasca de catre puterea portocalie coordonata de Traian Basescu. Insa eu speram la altceva de la PNL. Credeam ca si-a insusit lectia PDL. Nu e cazul insa.

Deci...politica. Merita efortul?

8 comentarii:

  1. Nu cred ca problema este Frunzaverde, si nici macar conducerea PNL/USL.
    Problema este mult mai adanca si mai generala...
    Priveste legile electorale, lipsa descentralizarii, lipsa democratiei interioare din partide.
    Legea electorala de exemplu, din 2008 presedintii de consilii judetene se aleg intr-un singur tur de scrutin, deci fara majoritate. Nu am vazut pe aproape nimeni nici in partide nici in afara lor sa faca ceva pentru ca aceasta lege sa fie schimbata.
    Din contra, in toamna cand PDL si UDMR si inoritatile si UNPR au votat extinderea uninominalului intr-un tur la alegerea primarilor nu a fost niciun scandal. Practic toata legea electorala pentru alegerile locale este nedemocratica. La fel alocarea de bani de la centru la judete si primarii. A protestat cineva?
    Toate astea dau aliment inteminabil tradarilor, aranjamentelor si compromiselor neoneroase compromitatoare. Si asa va fi mereu pana cand nu se realizeaza faptul ca in politica se paote face curatenie doar prin legi, si ca trebuie facuta presiune pe anumite teme esentiale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema cea mare o reprezinta faptul ca nu exista decat o minima presiune din partea societatii civile, a opiniei publice, pentru inlaturarea acestor tare. Cativa "nebuni" ataca fenomenul traseismului politic. Ei si? Au valoare aceste luari de pozitie atunci cand lideri de opinie ies in mass-media si aplauda actiunile acestor curve politice? Imi vine sa rad cand vad cat de bucuros este Ciutacu, de exemplu, pentru noua achizitie a PNL. Dar...astia ne sunt politicienii, astia ne sunt vectorii de opinie.

      Ștergere
    2. De acord, este de vina societatea civila, jurnalistii, care in proportie de 99% sunt cumva inregimentati politic, si nu mai au intre prioritati interesul public.
      Atata vreme cat va exista acest uninominal intr-un tur, inc are de ex un Frunzaverde (dar si multi altii, poate mii de primari) castiga indiferent de partidul inc are candideaza, nu se va schimba nimic in bine.

      Ștergere
  2. Eu unul cred ca asistam la un mare BLUF organizat meticulos de securistii din spatele lui ba-secu! Orice om cu mintea intreaga REFUZA sa creada ca asa ceva ar fi posibil! Eroarea securistilor din randul pedeleprelor este urmatoarea: au incercat ieri, cu surle si trambite, crearea IMPRESIEI ca pedeleprele sunt in fata unui cutremur intern de proportii, dezertand la interval de cateva ore mafiotul de Slatina valcov( cunoscut mai mult ca sotul preacuvioasei sale sotii, trimisa de ba-secu pe centura politicii in februarie 2005 si reevaluta ulterior de acesta, fiind mai nou uneperista…), nemernicul asta mason din Caras Severin si jumatate(cica!) din primarii din Vaslui!!! Fratilor, asa ceva nu exista!!! Securistii ne cred prea tampiti incat sa inghitim pe nemestecate gogoasha asta! Este in mod evident o FACATURA SECURISTICA cu o unica finalitate: compromiterea opozitiei! Ar fi un imens scandal, politic si moral, ca astfel de jeguri portocalii sa fie acceptate in randul USL! Capcana intinsa de ba-secu si securistii lui trebuie intoarsa la fel de abil: baieti, vreti sa-l parasiti pe ba-secu cu adevarat? Foarte bine, fiti independenti! Dati pe goarna toate matrapazlacurile portocalii, turnati-va cenusa in cap dimineata, la pranz si seara, urlati la luna la cate potlogarii ati fost ,,siliti” sa participati, dar sa nu pretindeti locuri eligibile pe listele USL!
    Eu unul le-as adresa acestor nemernici ce acum joaca toti cartea ,,tradarii” un singur indemn: sa citeasca cu mare atentie ,,Apelul catre lichele” scris in ianuarie 1990 de un filozof care poza in intelectual, devenit in ultimii ani un jenant telectual basescian, care raspunde la numele de liicheanu. Si daca tot n-au inteles acel Apel, le propun sa nu uite celebrele cuvinte ale marelui actor Victor Rebengiuc din aceleasi zile tulburi de ianuarie 90, referitoare la hartia igienica necesara stergerii gurii dupa tonele de rahat mancat ani in sir.
    Hendrix

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt de aceeasi parere. Am si scris candva un neinsemnat articolas pe tema disiparii la ordin a pedelistilor catre alte partide. http://garciamuerte.blogspot.com/2012/01/ordin-de-zi-pe-unitate-rasfirati-va.html

      Din pacate si PNL - ul este penetrat pana la suflet de catre cea ce noi numim generic "servicii". Prea multe gafe face in ultima perioada.

      Ștergere
  3. pt transildania

    Cancerul desfasurarii fortelor electorale este pe un teritoriu care isi schimba regulile de joc in timpul jocului, totul pentru a se perpetua niste oameni pe aceleasi functii indiferent de partid. Faptul ca li se permite demnitarilor si consilierilor locali, judeteni sa schimbe barca de nenumarate ori este impotriva promovarii celor eficienti si buni si cum zicea si garcia muerte a celor tineri sau membrii de partid mai noi.

    pt Hendrix

    Personajul caruia ii este dedicata aceasta saptamana este unul dintre cei mai puternici oameni din Romania si care are in subordine si armate ale PSD si ale PNL nu doar ale PDL. Este unul dintre cei mai bine vazuti la portile straine si om de baza atunci cand trebuie sa se puna de-o "schimbare". Pe vremuri cand faceam parte dintr-o anumite guvernare, marinaru i-o tragea calinului printr-un atanasiu. atanasiu pleaca, calin trebuia sa puna un liberal, insa surpriza bate palma cu o frunza (pedelista) la indicatiile portilor marilor puteri, peste capul marinarului. serviciile lucreaza, si marinarul afla exact cand se intorcea de prin mari straine in avionul prezidential. Ghici ce face marinaru? Cand aterizeaza pe pamant organizeaza o conferinta de presa si il anunta ministru pe un verde, spunand ca este propunerea lui pentru postul vacantat, luandu-i fata popescului. Ce ziceti, va placut intamplarile marii guvernari trecute? va mai povestesc la un suc alte episoade din acestea fara perdea. Apropo de rebengiuc, stiai ca a fost unul dintre cei mai aprigi comunisti, caruia la fel ca si beliganului i s-au facut toate poftele de mare artist? si vine el cu faza cu stersul gurii (in decembrie 89 nu stiam amanuntul de mai sus) sa ne spuna el ce si cum? Daca va spun ca si dinescu era dizident fabricat nu o sa mai credeti nimic...

    opinie proprie

    Eu cred ca trebuie sa cantam prohodul unui mare partid si unui conducator in exercitiu, doar ca aceasta frunza s-a grabit putin dorind sa dea o lovitura inainte de campania locala. Mie personal imi si vine sa rad, deoarece liberalilor din caras le-a picat candidatul castigator exact in momentul cand liderul Vela cerea voie sa renunte la Caransebes, pentru a intra in cursa contra celui verde. Cu aceasta miscare judetul care era proprietate portocalie devine galben albastra. Daca doreste pe acelasi model se pot tranforma si alte proprietati portocalii. Si atunci garcia, nu e mai bine sa stai pe margine sa comentam ca niste chibiti, in loc sa punem suflet, munca si bani stiind ca unii isi indeasa buzunarele si rezultatul se cunoaste de mult?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si in Caras se vor alege doar cu praful de pe tolba. Ucid aspiratiile unor tineri care, poate, chiar aveau sansa de a deveni politicieni de nadejde pentru partid. Chris, tu crezi ca astia 42 de primari vor ramane in PNL daca acest partid nu prinde guvernarea? Sa fim seriosi. Astia sunt doar un stol de pasari calatoare, care trec din partid in partid, in functie de interes. and vad atata bucurie, atata triumfalism la astia din USL, pentru ca l-au deturnat pe Frunzaverde...extraordinar! Cred ca ar trebui infiintata o noua ramura a psihologiei, nu stiu, psihopolitologie poate, pentru a explica comportamentul acestor declasati.

      Ștergere
  4. Frunzaverde este un politician priceput, merita sa fie luat in PNL.

    RăspundețiȘtergere