duminică, 29 iulie 2012

Momentul zero in politica romaneasca

***
In urma cu vreo zece ani era la moda sa se vorbeasca despre un asa-zis moment zero in fotbalul autohton. Ce se intamplase? Pai se furase atat de mult in perioada premergatoare, de la titluri de campioana, jucatori, constiinte de arbitrii incat mercurialul urcase prea mult iar valoarea competitiei interne pe plan european era nula. Atunci adunarea inteleptilor din Liga lui Mitica a decis ca deja este prea mult si ar trebui sa lasa asa, de primenire, ca macar cateva campionate sa plece la drum fara ca echipa castigatoare sa fie cunoscuta chiar din startul competitiei. Ca pana la urma s-a dus dracului toata aceasta intelegere, deja reprezinta o alta discutie.

De un moment zero avem nevoie si in politica romaneasca. In acesti ultimi ani am trait momente penibile, pe care nu are sens sa le reproduc aici. Beneficiind de prezenta la Cotroceni a unui presedinte obisnuit mai mult cu tangajul unei nave si cu whiskey-ul baut de dimineata, in loc de cafea, Romania s-a afundat tot mai mult intr-o prapastie din care foarte greu va mai reusi sa iasa. Nu exista solutii magice, nu exista formule castigatoare ab initio, dar de undeva trebuie sa se inceapa. Referendumul de azi se poate constitui intr-un asemenea moment. Daca societatea romaneasca este destul de matura astfel incat sa fie in stare sa isi genereze, pentru intaia data, anticorpii in fata infectiei Basescu, tara aceasta mai are o sansa. Daca romanii vor iesi la vot, indiferent de optiunea pe care si-au insusit-o, acest fapt ar insemna ca deja avem germenii unui civism care, tradus in actiune, ne-ar da dreptul la Speranta. In schimb, daca cetatenii acestei tari vor sta in case, baruri, stranduri, cu burtoiul imbacsit de bere, spunand ca pe ei nu ii iintereseaza ce se intampla, atunci chiar ne meritam soarta ca si natiune.

Democratia nu este un dat! Democratia - si mai ales cea participativa - necesita implicare civica. Este nevoie de cetateni constienti, informati, capabili de a discerne lucrurile pozitive de cele negative. Ori apelul la boicotarea referendumului de azi, facut de cercurile politice din jurul lui Traian Basescu, se traduce doar prin suntarea actului democratic-constitutional al plebiscitului in favoarea ragaitului bahic. Nimic nou, ar spune unii. Da, dar avem nevoie de un moment zero, mai tineti minte? Referendumul de azi reprezinta si un test al maturitatii societatii romanesti. Ce alegem? Implicarea civica sau ragaitul bahic basescian?

5 comentarii: