marți, 14 aprilie 2009

Discursul presedintelui. Tardiv, greoi, inexpresiv

***


Iata ca, la presiunea societatii romanesti presedintele a vorbit si despre Basarabia. Greu de urnit in aceasta directie prezidentul! Din pacate Basescu nu mai spune nimic in discursurile sale. Nu stim care au fost resorturile care au determinat iesirea din mutenie a individului dar mai bine ele nu ar fi existat.

Ne-am complacut in a accepta situatia grava care exista in Molova de peste Prut de vreo zece ani incoace. Daca pana in 2003-2004 situatia era scuzabila datorita pozitiei insignifiante pe care o avea Romania pe plan extern, odata cu aderarea tarii la NATO si Uniunea Europeana situatia ar fi trebuit sa se schimbe.

Dar pentru ca vocea Romaniei sa se auda in lume ai nevoie de o politica externa coerenta, ancorata in realitatile imediate. Ori, Romania in era Basescu a fost si este inexistenta in dezbaterile europene. Ar trebui sa ne mai miram atunci de faptul ca in contextul actual din Moldova ex-sovietica Romania nu se poate baza pe nici un aliat euro-atlantic?

Basescu si-a batut joc de diplomatia romaneasca. Politizarea ei excesiva, promovarea nepotismului, slaba implicare a presedintelui in acest domeniu au fost cauzele care au condus la aceasta stare de lucruri. Presedintele este factorul decident in politica externa romaneasca. Ori ce pretentii am putea avea in acest sens din partea unui politician care se gaseste intr-o perpetua campanie electorala interna?

4 comentarii:

  1. Ai putut totusi sa il asculti?:) Eu am vrut dar m-a adormit dupa vreo 5 minute dupa ce a inceput.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe Antena 3 , Vosganian il pune pe coji de nuca pe Diaconescu

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Lilick

    Am incercat. Discursul in sine a fost unul articulat satisfacator, personajul ne creeaza insa sictir. Dupa o tacere mormantala in aceasta problema, vine EL si ne vorbeste. Iti dai seama? Orgasme nene la Tismaneanu si Patrasconiu ("a doua condamnare a comunismului", etc, etc.)...chiar nu mai avem simtul penibilului oare?

    Ma gandesc doar la batranul Tisminetki, cominternistul interbelic care a militat pentru ocuparea Basarabiei de catre bolsevici. Cu cat tupeu vorbeste Tismaneanu acum. Incredibil!

    RăspundețiȘtergere
  4. Basescu canta prohodul romanismului de la est de prut. El vrea doar voturile basarabenilor cu cetatenie romana. Atat. Jeg

    RăspundețiȘtergere