miercuri, 21 octombrie 2009

Lupta Basescului cu Parlamentul cel rau

***


Precum banuiam, intreaga campanie electorala a d-lui Basescu va fi centrata pe atacurile dure la adresa uneia dintre puterile statului de drept, anume cea legislativa. Parlamentul Romaniei trebuie sa se astepte la tot ce este mai rau in aceasta perioada, din partea unui presedinte cu apucaturi dictatoriale evidente.

"Dati-mi un vot de sprijin si voi scutura Parlamentul" ne spune arhimedian dl. Presedinte. Interesant. Si ce va urma, tovarase? Popularea bancilor parlamentare cu aplaudaci pentru a mentine ideea unei democratii? Romania a ratat sansa de a deveni o meritocratie, acest lucru este cert. Dar totusi, intre cei 471 parlamentari actuali, am vazut si varfuri ale unor meseri liberale, oameni de succes, oameni care au avut si au ceva de spus.

Ideea in sine de a se reduce numarul parlamentarilor este una corecta. Desi luata ca si medie, tara noastra nu are mai multi parlamentari decat, sa zicem, Germania sau Franta. Insa Romania nu trebuie sa renunte la Parlamentul bicameral. Blocajele legislative pot fi inlaturate printr-o precizare mult mai clara a atributilor fiecareia dintre cele doua camere.

In fapt Basescu nu doreste o reforma a Legislativului. Nici pe departe. Basescu cauta un adversar pe care sa il poata ataca in voie pe perioada campaniei electorale, fara a se teme de riposta, pentru a puncta in scorul final al prezidentialelor. Domnul Basescu ne spune ca doreste o Romanie a bunului simt dar, daca este posibil, fara Parlament. Comportamentul sau poate fi asemuit cu cel al unui vechil, insarcinat cu administrarea unei mosii. Un vechil prost, care se increde doar in instinctele proprii.

Una dintre institutiile esentiale ale statului de drept este atacata in aceste zile, din motive politicianiste, de catre un presedinte inapt moral pentru a conduce o tara. Dl. Basescu trebui inlaturat democratic, in decembrie. Mai a cazut unul in Decembrie, parca, nu?

4 comentarii:

  1. Antonescu e la gadea si spune chiar lucruri decente, oare ce consilieri are si cine l-a invatat sa vb atat de ponderat si nu haotic cum era pana acum!? Svanţănberg?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai, cand vorbea el singur atunci o facea destul de bine. Cand i s-a adus prima garda de consilieri, impusi de Patriciu, a inceput sa o ia pe aratura deoarece era obligat sa isi dea cu parerea pe subiecte pe care nu le cunostea. Dupa ce i-a concediat pe specialistii lui peste iar temele de campanie i-au fost elaborate - din nou - de catre Eduard Hellvig, Antonescu a redevenit el insusi.

    Agresiv, dar nu nesimtit, idei cursive, identitate proprie imprimata discursului, decenta in exprimare. Cam acesta este Antonescu pe care l-am cunoscut. Sa speram ca romanii vor stii sa schimbe macazul la momentul potrivit.

    RăspundețiȘtergere
  3. O analiza asupra situatiei politice cu 30 de zile inainte de alegeri:
    http://www.pointpa.ro/blog/2009/10/21/analiza-politica-21-10-scena-politica-cu-30-de-zile-inainte-de-alegerile-prezidentiale/

    Astept reactii...

    RăspundețiȘtergere
  4. Codrine, te citesc de ceva vreme cu mare interes. Iti voi comunica la "locul faptei" impresiile mele.

    RăspundețiȘtergere