marți, 3 noiembrie 2009

Un erou in plus. Degeaba?

***


Se cunoaste deja la nivel national cazul subofiterului Tiberiu Sarbu, angajat al Sectorului Politie de Frontiera Sannicolaul Mare, mort la datorie in timp ce incerca sa impiedice un jaf dintr-un autoturism. Am tot respectul pentru memoria acestui om iar cea ce veti citi mai jos reprezinta doar o analiza rece a acestui caz. Poate voi parea prea dur, chiar insensibil, dar anumite lucruri trebuiesc spuse direct. Aici vorbesc din punctul de vedere al omului care a satisfacut stagiul militar la Politia de Frontiera, Sectorul Jimbolia.

Nelamuririle mele pleaca de la modul de actiune al agentului. Poate ca daca ar fi respectat modul de actiune standard ar fi fost inca in viata. Poate. Putem constata o prima incalcare de consemn in momentul in care agentul isi paraseste locul de serviciu pentru a se implica intr-o actiune de prindere a unor infractori in afara ariei sale de responsabilitate. Pentru ca, in primul rand nu Politia de frontiera ar trebui sa ii prinda pe cei care jefuiesc masinile. In al doilea rand daca tot vrei sa intervi pentru a stopa acest jaf si ai aresta pe infractori, atunci interventia ta trebuie sa fie mult mai dura.

In fapt, aici constatam remanentele mentalitatii de Militian, in sensul ca oamenii legii au impresia ca ajunge sa te afisezi la locul infractiunii imbracat in hainele Statului pentru ca raufacatorii sa se predea. Ori, in Romania se pare ca doar infractorii s-au adaptat noii situatii de tara membra a Uniunii Europene, cu avantajele si cu tarele acestei conditii. Un politist trebuie sa intervina cu pistolul scos din toc, pregatit sa faca uz de el in situatii limita.

Trebuie sa constatam faptul ca tocmai nerespectarea acestor reguli de baza a condus la uciderea acestui tata de familie. Intr-un alt context, daca ar fi fost doar dezarmat si i-ar fi fost sustrasa arma probabil ca agentul Sarbu ar fi ajuns in fata Tribunalului Militar. Asa...mai avem un erou. Pacat ca s-a pierdut o viata de om onest, zic eu. Bun profesionist? Ma indoiesc.

4 comentarii:

  1. Nu era gras, poate cel mult naiv. Sau mult prea incantat de statutul la care ajunsese. Cand cineva isi pierde viata in asemenea conditii, este tragic. Mai ales ca omul chiar dorea sa aplice legea. Insa nu poti sa nu iti pui intrebari in legatura cu modul in care sunt instruiti acesti oameni in cea ce priveste uzul de arma.

    RăspundețiȘtergere
  2. Omul daca dorea sa aplice legea trebuia sa s efaca serif nu paznic de hotare! ;) E o diferenta, cred ca el cand se uita in oglnda si se vedea in uniforma .. si mai vedea si pistolul carpati in teaca se credea greu de ucis, n-a fost! Trist, dar adevarat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ionut, problema este una structurala pentru Politia Romana in general. Nu se poate sa fi inarmat doar cu o pocnitoare neputincioasa precum rahatul asta de Carpati. Nu se poate sa actionezi atat de amatoriceste precum a facut-o nefericitul acesta. Repet, AM TOATA ADMIRATIA PENTRU CURAJUL, CARACTERUL SI BARBATIA LUI. Dar nu se poate sa mergi la moarte atat de senin.

    Pentru mine este absolut de necrezut lipsa totala de pregatire a acestor slujitori ai legii. I-am injurat de multe ori (mai ales pe cei de la Circulatie!), dar totusi ei sunt cei care ar trebui sa asigure primatul legii. Sper sa se schimbe ceva in optica conducerii Ministerului Administratiei si Internelor. Este deja prea mult. Dati-le domnilor arme adevarate! Antrenatii pentru acest gen de situatii nu pentru lancezealain hainele statului.

    RăspundețiȘtergere