vineri, 24 septembrie 2010

Anarhizarea Romaniei prin "reforma" Statului

***

Dupa castigarea celui de-al doilea mandat prezidential de catre Traian Basescu au existat voci in spatiul public care afirmau sus si tare ca in aceasta a doua jumatate a domniei, vom avea parte de un alt tip de presedinte, capabil, rational, non-conflictual, dedicat intru-totul proiectului schitat inca de acum doi ani, acela de modernizare si reformare a Statului.  Nimic mai fals. Aceste noua luni care au trecut de la reconfirmarea lui Basescu pentru un nou mandat, ne-au aratat un presedinte total depasit de evenimentele in desfasurare, inconjurat in totalitate de oameni incapabili dar croiti pe tiparul yesmanului clasic.

Placa uzata a luptei anticoruptie a fost inlocuita si ea cu cea a modernizarii si reformarii statului roman. Categoric Romania are nevoie de reforme structurale la nivelul institutiilor care compun aparatul de stat. Din pacate masurile de dorit in acest sens lipsesc cu desavarsire. Presedintele se gaseste intr-o confuzie totala atunci cand considera ca amputarea drepturilor salariale in randurile personalului bugetar, poate fi asimilata cu o reforma reala. Nu. Cea ce a inteprins Basescu a fost un expedient nenorocit care a aruncat in cea mai profunda criza societatea romaneasca. Complicii lui? PD si PSD, adica cele doua ramuri feseniste care au conlucrat in trecutul an la distrugerea totala a economiei romanesti.

Astazi am avut parte de prima forma vizibila a anarhizarii Statului. Pentru ca astazi, 24.09.2010 institutiile de forta insarcinate cu apararea si aplicarea legii, au fost in greva. Fapt fara precedent in istoria ultimelor doua decenii. Politistii au dat cu caschetele de pamant in fata Palatului Cotroceni, strigand sloganuri deloc magulitoare la adresa sefului statului: "Ieşi afară, javră ordinară" sau "Du-te Băsescu, după Ceauşescu!" au fost doar doua dintre lozinciile scandate de catre demonstranti. Judecand la rece, nimic nu este mai grav pentru existenta unui stat decat anularea prin orice mijloace a institutiilor sale militarizate sau cvasimilitarizate. Ori Traian Basescu si regimul sau portocaliu au reusit sa determine un asemenea grad de nemultumire in randurile acestor categorii socio-profesionale incat nu suntem departe de diluarea maxima a autoritatii Statului prin non-concursul dat de catre aceste institutii, celorlalte componente ale Statului.

Avem nevoie stringenta de inlaturarea lui Traian Basescu si a PD - ului de la conducerea Statului. Cei care isi vor asuma sarcina guvernarii intr-o asemenea perioada de criza, au nevoie de sustinerea majoritatii romanilor. Ori actualul presedinte a pierdut total contactul cu realitatea imediata, cu "poporul", devenind prizonierul propriilor manii autodistructive. Slaba incredere a romanilor in PD si Traian Basescu ar trebui sa dea de gandit si partenerilor Romaniei din Uniunea Europeana si NATO. Voalat, Statele Unite marseaza deja pe varianta inlocuirii lui Traian Basescu din fruntea Romaniei. Asta dupa ce tot americanii ni l-au impus prin votul masiv acordat candidatului prezidential Traian Basescu de catre romanii din America. Statele Unite nu au nevoie de o noua Ucraina in flancul sud-estic al  NATO, asta este sigur. Probabil ca se va infiinta un azil special in America pentru liderii compromisi ai revolutiilor orange din Centrul Europei. Ce ziceti de un meci de sah intre Iuscenko si Basescu? Vor avea timp berechet!

10 comentarii:

  1. Tare poza si faza de la final cu azilul pentru portocalisti. De ce nu si Sakasvili? Sa nu se plictiseasca singur.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu n-am mai auzit ca puterea armata sa faca greva inaintea celei civile, clar e groasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Money, intr-o prima faza revolutiile astea portocalii au avut si ele rolul lor in detasarea fata de trecutul comunist sau criptocomunist. Insa, se pare ca avem de-aface cu un tipar; dupa ce ajung la putere oamenii acestia, uita rapid de unde au plecat si se incapataneaza ori sa repete greselile predecesorilor, ori sa comita, pe langa acestea, si alte greseli. Este si cazul lui traian basescu, omul care a facut praf Dreapta romaneasca si entuziasul romanilor de dupa 2004. Saakasvili? nca are rolul lui in Georgia. Partitura lui basescu se apropie insa de final.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ionut, tin minte ca dupa ce am terminat facultatea, mai toate rudele mele insistau sa intru ori in Politie ori in servicii pe considerentul ca acolo se mananca oricand o paine alba. Din pacate viata cazona nu este pentru mine. Insa de-atunci s-au schimbat destul de multe. Am colegi de facultate care sunt acum in Politie, cu grad de inspector, si care au salarii de 1100-1500 lei, detasati cu serviciu, dupa ciclul de pregatire interna, la Bacau, Alesd si chiar Tulcea. Ori, lor nu li se mai asigura cazarea, nu mai au norma de hrana si daca mai au si sotiile cu copii dupa ei...ce faci cu 1800 lei? Si cu 2500 lei e greu. Nu prea se gandeste nimeni la aceste aspecte. Daca ii lasau langa casa, macar in judetul de origine, alta era situatia. Asa insa eu cred ca vom mai avea de-aface cu asemenea mitinguri spontane.

    RăspundețiȘtergere
  5. Traim vremuri interesante, Joko. Cica Baselu a renuntat la escorta Politiei Romane. Nice. Exemplu de civism maxim din partea prezidelului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte rau pentru el! Abia astept sa il vad pe Marinar stand la coada la semafor cu toti puletii in stanga si in dreapta lui. Inca unul in fata, altul in spate...Uau! ma opresc aici, o sa zica serviciile ca asta este un plan de asasinat politic! :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Să şi-l ia americanii şi să şi-l ducă. Dacă nu au bani de bilet, punem noi mână de la mână şi îi luăm şi la clasa business, dacă trebuie, numai să plece...

    RăspundețiȘtergere
  8. Marinarul e deja tot ud. Eu il vad ca pe un mic Stalin, in faza in care nu mai are incredere nici in perna pe care doarme, la momentul in care ar executa pe toata lumea. Haios e ca nimeni nu e de vina ca a ajuns aici. Atita a putut, de fapt si in ciuda vorbelor rostite ingalat si leganat, atita a facut. Daca era destept, nu mai candida a doua oara, in acest moment. Insa, precum se stie, viclenia nu e fix de loc totuna cu intelighentia. Sau poate o decizie inteligenta anul trecut l-ar fi facut sa para intelectual, ceea ce pot jura ca uraste din suflet.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Paul, personal cred ca toata aceasta tevatura se va transa abia in primavara anului viitor. Ori Basescu ori restul tarii!

    RăspundețiȘtergere
  10. @LaMargineaNoptii

    Din pacate pentru dl. Basescu, in aceste momente el culege exact cea ce a semanat in societatea romaneasca vreme de 5-6 ani: URA. Cred ca este inebunitor sa nu mai ai incredere in nimeni, sa copiezi comportamente dictatoriale fara sa mai detii controlul aparatului represiv. Vai de el!

    RăspundețiȘtergere