vineri, 19 februarie 2010

Despre Loji, Masonerie si masonasii nostrii de cartier


***
Statul comunist roman a avut o teama deosebita fata de institutia masonica. In timpul regimului comunist, de la Dej la Ceausescu, a fi Frate in aceasta fratie universala era echivalent cu inchisoarea. Foarte multi masoni, oameni de o deosebita calitate profesionala si umana, au sfarsit tragic in temnitele comuniste. Masoneria era vazuta de catre dictatura comunista ca o amenintare reala la adresa principiilor totalitarismului datorita apelului frecvent facut de catre aceasta la adresa valorilor universal acceptate ale drepturilor omului.

Dupa momentul decembrie 1989 in Romania s-a intamplat un fenomen ciudat; cei care atacau Masoneria de pe pozitii strict dogmatice comuniste, au trecut de partea cealalta a baricadei, devenind masonasii in toata splendoarea. Astfel ca, pe langa iesirea din adormire a masonilor adevarati, cei care au trait perioada interbelica, dupa 1989 am avut de-aface cu securisti, jurnalisti si absolventi de Stefan Gheorghiu, care au aderat subit la valorile Fratiei Universale.

Daca aceasta pliere pe valorile masonice este reala, atunci tot respectul pentru acele persoane. Insa, din pacate, in Romania ultimilor ani a devenit o chestie de bonton sa fi si mason. Nu conteaza loja, nu conteaza regularitatea sau iregularitatea sa, conteaza doar sa porti la reverul hainei insigna de mason. Nu conteaza ca tu nu treci pe la adunari decat din an in Pasti, important este sa se spuna despre tine in targ "Il vezi? E mason."  Demonetizarea valorilor masonice este o realitate in Romania de azi. Iri e mason. Va vine sa credeti?

Masoneria a creat Statul roman modern, iar aceasta este o realitate chiar daca unii incearca sa oculteze acest adevar. Insa de la calitatile fauritorilor de tara pana la cele ale jalnicilor masonasi din zilele noastre este cale lunga. Dar lunga rau. In mai toate lojele iregulare se practica comertul cu locuri de mason. Se poarta. Locuri de mason si locuri de veci, cele doua afaceri care inca merg in Romanica.

3 comentarii:

 1. Îţi recomand (sau poate ai citit-o deja) Illuminaţii a lui Pierre-Andre Taguieff. Cele 546 de pagini merită toţi banii.

  RăspundețiȘtergere
 2. Dane, vorbeam de masonasii astia la modul peiorativ. Cartea recomandata de catre tine este una prea serioasa pentru acesti domni (cu toate minusurile ei inerente).

  RăspundețiȘtergere
 3. Organizarea in sine poate fi eficienta sau ineficienta, iar obiectivele ei pot fi nobile sau criminale.
  Daca o organizatie masonica a intrat sub controlul unor impostori care ii deturneaza obiectivele, o transforma in societate mafiota.

  Servicile secrete si organizatile secrete masoneria si mafia sunt compatibile ca functionalitate.

  RăspundețiȘtergere