O societate in deriva condusa de catre politicieni care - in afara de faptul ca se gasesc in fruntea tarii exclusiv pentru promovarea unor interese inguste, personale - nici nu au habar despre ce ar trebui facut pentru ca aparatul de stat sa isi deserveasca proprii cetateni, are nevoie de reconsiderarea radacinilor, de ancorarea in trecut pentru a-si proiecta corect viitorul. Traim vremuri interesante in care este foarte dificil sa diferentiezi stanga de dreapta politica, dintr-un motiv destul de ciudat: toti politicienii romani, in numele menajarii pauperei societati romanesti, prefera discursuri exclusiv de stanga,sub diferite ambalaje. De la PD-ul lui Traian Basescu si pana la PSD - ul lui Adrian Nastase, trecand prin PNL - ul lui Crin Antonescu, mai toti practica un populism gretos, uneori chiar cu iz comunistoid.
Este foarte interesant cum, in Romania, nu avem partide eurosceptice, politicieni care sa gandeasca si in afara normativului de partid, a codului discursiv impus membrilor sai de catre cele trei partide mari. Toti se adapa de la aceleasi teze pro-europeniste, pro-avort, in favoarea casatoriilor dintre persoanele de acelasi sex, s.a.. Ma apuca rasul cand o vad pe d-na Monica Macovei, teoretic o reprezentanta a conservatorilor din Parlamentul European, cum merge ea brat la brat cu cei care defileaza la marsurile minoritatilor sexuale. Pai unde sunt principiile,unde sunt convingerile conservatoare? In fapt, in acest moment, in viata noastra politica, singurul segment care nu este deloc reprezentat este conservatorismul clasic.
Mintile inguste prefere intotdeauna facilul, in schimb un conservator poate fi oricand un vizionar. Aduceti-va aminte de cruciada anticomunista a lui Ronald Reagan, cea care a determinat implozia comunismului de sorginte sovietica. Aduceti-va aminte de dezvoltarea graduala, organica, impusa Romaniei de catre politicieni conservatori adevarati precum Titu Maiorescu. Am crezut ca PNL are sansa majora a-i atrage pe toti cei care impartasesc principii conservatoare. Am vazut in Varujan Vosganian principalul promotor al conservatorismului doctrinar in cadrul formatiunii politice liberale. Insa, actualmente acest om a fost trecut in plan secund de catre conducerea partidului, deoarece si PNL-ul sesizeaza apetenta electoratului roman pentru discursurile socialiste.
Romania are nevoie de un partid conservator. Si aici nu vorbesc despre ghiveciul doctrinar al PD-ului d-lui Basescu si nici de Partidul Conservant al d-lui Voiculescu. Nu. Este nevoie de un partid politic care sa reia, sa actualizeze si sa promoveze ideile conservatoare clasice. Un partid politic adevarat reuseste sa isi educe un electorat-target. Ideea unui partid conservator adevarat s-ar putea baza pe un electorat de minim 10% din totalul cetatenilor cu drept de vot. Ar fi un bun inceput. Este nevoie de un nou discurs politic, de chipuri noi, de idei-forta capabile de a strange laolalta pe toti cei care impartasesc si disemineaza in societatea romaneasca ideile conservatoare.
Buna,
RăspundețiȘtergereDesi nu am impartasit aceleasi optiuni politice (cel putin nu la ultimele alegeri) imi place cum scrii iar acest ultim articol al tau ma face sa cred ca nu sint unicul deznadajduit din politica romana. este nevoie de un pol conservator puternic, avem si noi nevoie de un Vaclav Klaus al nostru. Excelent articolul.
Multumesc pentru apreciere, din punctul meu de vedere e trist ca in politica noastra nu avem inca conturat un pol conservator. E nevooie mare.
RăspundețiȘtergereNu am nimic cu Titu Maiorescu, dar sunt unele voci care spun ca a dat ordin sa nu mai fie publicat Eminescu niciunde, si deasemenea a fost partas la arestarea lui impreuna cu ofiterul de informatii care servea Imperul Habsburgic (marele prieten a lui Eminescu, Ioan Slavici). Ma opresc aici ca sa nu dezvalui si alte informatii care distrug anumite mituri de pe la noi.
RăspundețiȘtergereNu poate fi contestat faptul ca Titu Maiorescu a fost un filogerman, pregatirea lui academica era tributara in mare parte mediului berlinez. Insa acelasi Titu Maiorescu a dat dovada de o maxima decenta atunci cand, tara fiind ocupata de germani in Primul Razboi Mondial, a refuzat sa isi de-a concursul pentru pentru instaurarea unei administratii pro-germane in Bucurestii ocupati.
RăspundețiȘtergereTitu Maiorescu a intuit cel mai bine fibra reala a acestui popor, administrand o reforma graduala a societatii romanesti. Cat depre relatia lui cu Eminescu, nu pot sa nu constat ca mai fiecare geniu este si putin nebun. Valabil si in acest caz.