miercuri, 14 iulie 2010

Crin Antonescu - asta-i pohta ce-am pohtit!

***
Crin incepe sa faca acum exact cea ce scrie in manualele de stiinta a politicii la capitolul crearii de identitate proprie. Distantarea continua de PSD, promovata in ultima saptamana de catre presedintele PNL, coroborata cu atat de cunoscuta lipsa de empatie fata de mesajul populist al PD - ului, face din Crin Antonescu liderul perfect al unui partid care lupta sa isi recastige identitatea proprie pe o scena politica dominata de urmasii FSN - ului de trista amintire.

PNL - ul avea nevoie de un asemenea gest de disociere pentru a iesi din retorica contraproductiva promovata de retardati politici precum Norica Nicolai. Trebuie aratata foarte clar complicitatea existenta la primul nivel dintre PD si PSD. Actualul guvern rezista doar datorita sprijinului tacit acordat acestuia de catre urmasii lui Ion Iliescu. Aceasta egala distantare fata de cele doua aripi din cadrul FSN - ului - pentru care am militat prin intermediul acestui blog - nu face altceva decat sa desparta apele in politica romaneasca. Acum avem reprezentate clar optiunile PD - ului si PSD - ului pentru actualul cabinet. La fel de clar se vede acum opozitia deschisa a PNL - ului fata de fantomaticul cabinet Boc.

Dar mai presus de toate stim acum cine reprezinta in Romania adevarata Opozitie. Ne-am saturat de pozitiile abramburistice ale liderilor pesedisti. Ne-am saturat de baleiajul continuu promovat de catre acestia intre PD si PNL. E vremea ca PSD - ul sa isi clarifice pozitiile sau sa dispara din joc. Ne-am saturat de jocurile de culise promovate de catre prietenul bun al lui Basescu, Viorel Hrebenciuc. Pentru ca eu nu cred o iota din legenda adversitatii dintre H-ul de Bacau si cotrocean.

PNL - ul iese intarit pentru luptele politice ce se vor da in toamna acestui an. Pentru ca nimeni nu se mai indoieste ca din septembrie vom avea parte de un razboi politic intern. Cine nu a fost de-acord cu politica dusa de actuala conducere a PNL -ului, se regaseste acum in PD sau in uniunea generalului cu ochi vioi si gestica necontrolata. Daca s-ar grefa pe acest partid si putina organizare, am avea in doi-trei ani cel mai mare partid politic din Romania.

8 comentarii:

  1. Citindu-ţi excelentul articol, mi-a crescut optimismul, ceea ce nu s-a mai întâmplat de luni bune. Şi, pentru că încă n-am uitat de Campionatul Mondial de fotbal, nu pot decât să strig: Forza PNL!

    RăspundețiȘtergere
  2. Florine, speram de mult la aceasta intorsatura a situatiei. Cineva trebuia sa spuna clar si raspicat cine sunt sustinatorii din umbra ai acestui guvern. Traim intr-o tara care are patru partide la guvernare si doar unul in opozitie. Este o situatie nemaiintalnita. Erijarea PSD - ului in partid de opozitie reprezinta o blasfemie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ae trebui spus mult mai raspicat anumite lucruri, ar trebui constientizati zilnic oamenii despre pericolul inlocuirii unei jumatati din FSN cu cealalata jumatate. Sper ca Antonescu sa isi dea seama de importanta acestui lucru.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am observat ca dumneavoastra criticati modul in care pnl-ul este organizat in teritoriu.Sunt perfect de acord cu dumneavoastra insa trebuie avut in vedere anumite lucruri.Un partid nu poate
    sa fie bine organizat decat daca isi face o puternica clientela politica care sa-l alimenteze
    cu fonduri ori liberalii n-au incercat sa-si
    formeze o asemenea clientela.La ora actuala peste
    80 la suta din oamenii de afaceri din Romania sunt vanduti celor doua FSN-uri iar banii lor ii
    ajuta sa se organizeze bine in teritoriu.Daca in
    perioada 2004-2008 liberalii si ar fi format o
    asemenea clientela folosind practicile pesedisto-pedeliste ar fi obtinut si ei un 27-28
    la suta la parlamentare insa ei n-au furat si
    nici nu fura ca altii.Cand ai resurse putine de
    bani e greu sa te organizezi bine in teritoriu
    iar spre deosebire de SUA la noi nu prea merg
    donatiile benevole ale oamenilor de afaceri la
    campaniile partidelor politice.Daca stiti si
    alt mod in care poate fi organizat mai bine PNL
    in teritoriu va rog sa-l comunicati pe blog,iar
    critica de dragul criticii nu duce la nimic.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Ceteriga

    Incet-incet omul constientizeza adevaratul sau rol in cadrul partidului. Vector de imagine si de mesaj politic. Se misca bine, sa vedem ce va fi.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim

    Imi pare bine ca sunteti de-acord cu mine, inseamna ca amandoi ne-am dat seama de aceasta problema a partidului, cea ce reprezinta un bun inceput de discutie. Haideti sa va spun cum as vedea eu o organizare mai eficienta a PNL - ului.

    1.Enuntarea clara a obiectivelor politice ale partidului pentru urmatorii zece ani.

    2.Un secretar-general provenit din mediul privat, obisnuit cu indeplinirea unor sarcini majore in unitati de timp fixe.

    3.Secretarul-general care indeplineste aceste criterii, sa se bucure de puteri executive depline in organizarea la toate nivelurile a partidului.

    4. Resuscitarea fondului liberal al societatii romanesti prin apelul la actiune politica adresat membrilor si potentialilor membrii de partid.

    5.Organizarea conducerii de partid pe principiul delimitarii concrete a sarcinilor de lucru; presedintele partidului este responsabil de mesajul politic si de transmiterea ideilor doctrinare de forta ale PNL iar secretarul-general se ocupa exclusiv de organizarea din teren a partidului.

    6.Asigurarea sentimentului de apartenenenta la un grup ales, prin cultivarea relatiilor dintre membrii de partid in forma institutionalizata (Club al oamenilor de Afaceri Liberali, Clubul Profesiunilor Liberale, etc).

    7. Alegeri interne de partid pentru orice candidatura la o functie publica.

    8. Atragerea catre PNL a oamenilor de afaceri, micilor antreprenori, a celor cu profesiuni liberale.

    9. Trasarea de obiective clare pentru conducerile liberale de la toate nivelurile (judet, oras, comuna, sat) cu rezultate cuantificabile.

    Daca s-ar aplica aceste principii simple, eficientizarea si dinamizarea vietii de partid nu ar mai reprezenta niste deziderate de neatins.
    Inca ceva; vorbesti de resurse si de bani. Pai nu ne laudam ca avem in partid pe cel mai bogat roman? Sa cotizeze la partid dupa posibilitatile lui reale. Oricum, cea mai grea piatra de moara agatata la gatul PNL - ului o reprezinta numele Dinu Patriciu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Maestre, de afara nu poti influenta cu absolut nimic starea lucrurilor. Get back to the game and promote your ideas. PNL are nevoie de asemenea oameni in interiorul sau. Iti trimit un nr. de telefon pe emailul de contact, suna-ma, cred ca avem multe de discutat.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Grig

    Multumesc pentru oferta dar eu ma vad mai repede in rolul de SG decat de presedinte. Imi place sa contruiesc lucruri care sa imi poarte amprenta. Probabil ca daca ar fi sa fie, in PNL s-ar instaura toate principiile enuntate mai sus. Dar mai e mult pana departe.

    RăspundețiȘtergere