marți, 21 septembrie 2010

Democratia se apara si cu parul in mana!

***
Ma uit la cazul presedintei Camerei Deputatilor si nu imi vine sa cred ochilor ce vad si urechilor ce aud. Sever Voinescu, singurul Cotoi ajuns in Parlamanetul Romaniei, ne spune ca nu a numarat foarte corect padurea firava de maini ridicate pentru votarea amendamentelor la Legea Pensiilor. Diferenta este de vreo suta de voturi, dar mai conteaza? Roberta Anastase, acest pui de securist de stil vechi pusa sef peste derutatii romani de catre Vod(k)a Basescu, isi permite sa afirme senin ca acum, daca s-a fraudat votul ea este dispusa sa reia operatiunea de votare. Hai, zi sa mori tu, fa Roberto!

O cutuma a revolutiilor democratice ne spune ca cetatenii au dreptul de a se ridica impotriva unei conduceri arbitrare. Numai ca romanii nu sunt cetateni. Ei sunt doar niste oi manate la vot din patru in patru ani pentru a legitima prin prezenta lor o conducere pseudo-democratica. Intamplarea din plenul Camerei Deputatilor nu face altceva decat sa imi intareasca aceasta idee. Cam aceasta este esenta Democratiei in Romania. Un Betivan care arata mai mult precum o bulibasa, care troneaza deasupra unei tari tranformate intr-o imensa satra. Niste pipite de Dorobanti gen Udrea, Anastase, Ridzi, Boagiu, Turcan, promovate doar pe criteriul prieteniei pamatufului fata de augustul madular prezidential.

Si atunci de ce ne mai miram ca s-a ajuns pana aici? De ce facem fata aceasta de mirati, cand noi, prin inactiunea noastra, am permis ca aceste fenomene sa se generalizeze? De ce rezista inca gasca aceasta de lacuste la guvernare, intr-o tara membra a Uniunii Europene? Suntem noi cu adevarat europeni? Putem sa ne denumim fara sa rosim la fata, cetateni? Nu cred. Nu suntem altceva decat niste oi bete, incapabile de a articula opinii, atitudini. Suntem rezultatul tuturor minusurilor noastre ca si popor. Asa este. In ultimii ani am contabilizat in dreptul poporului roman mult mai multe minusuri decat plusuri. Degradarea fibrei acestei natii este vizibila, dar in acelasi timp este bagatelizata si trimisa in desuetudine.

Democratia se apara si cu parul in mana, prieteni! Unde abuzurile Statului devin de neindurat, cetateanul este perfect indreptatit de a se ridica impotriva stapanirii. Iar cand insasi esenta democratica a Statului este amenintata de catre reprezentantii sai vremelnici, acei reprezentanti sunt demni de a fi judecati si supusi oprobiului in piata publica. E timpul actiunii, daca nu cumva dorim sa ne transformam in  niste larve.

12 comentarii:

  1. Nu cred ca o sa mai avem mult de asteptat pana cand cineva, exasperat de ce se intampla aici, in aceasta tara, o sa isi ia campii si o sa dea in Stanga si in Dreapta de nu va mai ramane caramida pe caramida din palatul Cotroceni. Este doar o chestiune de timp, ai sa vezi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un comentariu pertinent. Ma gandesc de ceva vreme daca diferite forme de nesupunere civila sunt posibile in Romania. Dar ma ingrozesc cand vad pasivitatea si resemnarea generalizata, abordari de tipul "daca da Dumnezeu sa scapam de criza" sau "ce sa facem, daca asa a vrut Dumnezeu" sau "au avut ghinion astia ca a venit criza" sau "asta-i viata, nu depinde de noi." Cu asemenea mentalitate si cu asemenea constrangeri mentale colective forme de prostest de "jos in sus" n-au cum sa apara. Intr-adevar, asta numai atitudine de cetateni nu e.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Money
    Eu sunt ferm convins ca nu este vorba decat de o chestiune de timp pana cand un el sau o ea va da la gioale sistemului in tara noastra. Are deja toata sustinerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Iulia

    Daca ar fi sa folosesc argumentatii de lemn, as spune ca si aici avem de-aface cu mitul ciobanasului din Miorita. Insa problema este mult mai profunda si comporta si aspecte ale practicilor noastre de zi cu zi. Resemnarea a intrat cu forta in comportamentul nostru. "Si ce daca?" este intrebarea laitmotiv al perioadei tulburi pe care o traim. Da, intr-o tara educata intr-un spirit colectivist nu ne puteam astepta la altceva. De ce acceptam jetul de pipi in cap din partea guvernantilor in fiecare zi fara sa ripostam? Mai lunile trecute ambasadorul francez din Romania se mira de lipsa de reactie a romanilor fata de masurile monstruoase luate de un guvern inapt. Probabil daca ar fi trait mai mult timp in tara noastra nu si-ar mai fi exprimat mirarea fata de acest comportament. Definitia romanilor a dat-o magistral, acum douazeci de ani, Ana Blandiana: "POPOR VEGETAL". E cruda realitate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Corect in principiu.
    Tara a fost transformata intr-o imensa satra.
    Dar nu numai de catre bulibasul basescu ci si de catre mass-media, aia care acuma e dezamagita de reactia slaba a romanilor, aceiasi pe care si ea, mass-media, i-a tiganizat.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim

    Nu am exonerat niciodata mass-media. Vina este una colectiva, printre vinovati regasindu-ne fiecare dintre noi, daca e sa ne analizam obiectiv comportamentul nostru de zi cu zi. Dar...ce a fost mai intai? Oul sau gaina? Presa i-a indobitocit pe romani sau romanii cer subiecte facile din partea presei? Pentru ca Blonda lu' Bote deja este un fenomen.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dna Udrea este o femeie muncitoare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mie imi spui, Vladutule? ;) Munceste eficient, fara indoiala!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ai dreptate. Daca noi ca natiune am fi avut sange in instalatie, la ora asta eram toti in strada cerand demisia Borfetei pana cand asta s-ar fi intamplat, sau altfel intrand peste ei si dandu-le foc. Suntem niste mamaligi, vai de capul nostru.

    RăspundețiȘtergere
  10. Atreides, te intreb, care Natiune? Suntem doar un biet C.A.P. colectivist si nimic mai mult. Noi inca nu am depasit acest accident din Istoria noastra. Civismul este principalul factor al coagularii unei Natiuni. Noi? Oi bete si atat.

    RăspundețiȘtergere
  11. Uite ma ca au aparut si la tine pe blog fanii Nutzikai. :))

    RăspundețiȘtergere