sâmbătă, 5 februarie 2011

De ce cred in Uniunea Social-Liberala

***

Nu vreau sa intru aici in amanunte despre ce ar trebui sa fie si ce ar trebui sa faca aceasta noua constructie politica numita Uniunea Social Liberala. Au facut-o Codrin Scutaru si Iulia Huiu si va invit sa parcurgeti aceste postari deoarece in ele regasim principiile care ar trebui sa stea la baza acestei aliante politice, mijloacele si directiile de actiune in vederea depasirii de catre tara noastra, a conditiei de cenusareasa a Europei.

Romania s-a afundat, in acesti din urma ani ai regimului Basescu, intr-un marasm general, care a cuprins intreaga societate romaneasca, de la economic pana la politic. Determinant pentru amploarea crizei pe care o traverseaza in acest moment tara noastra, a fost atitudinea miserupista a guvernului in decisivul an 2009. In locul unor actiuni proactive, care sa vizeze stimularea economiei, cabinetul Boc s-a marginit sa ia unele masuri expeditive (impozitul forfetar este doar un exemplu) in vederea unei iluzorii cresteri a colectarilor la bugetul de stat. Nu s-a luat nici o masura logica pentru cresterea sau macar mentinerea fluxului de capital reinvestit in economia romaneasca. Actualele blocaje financiare isi au sorgintea si in aceasta lipsa de viziune strategica.

Din postura mea de liberal conservator, imi este foarte usor sa critic ab initio constituirea acestei noi constructii politice. Insa, din mai multe motive, nu o voi face. Primul si cel mai insemnat dintre aceste motive ar fi cel de ordin ideologic. Am auzit deja prea multi puritanisti ideologici care, in mod interesat, critica aceasta amalgamare social-liberala. Ei gresesc! Statul liberal minimal, visat de parintii acestei ideologii din epoca Luminilor este o iluzie, la fel ca si comunismul lui Marx si Engels. Doar in teorie el este functional. Hayek si von Mises ne-a demonstrat de mult ca singura organizare functionala a liberalismului  este cea neoliberala. Ori neoliberalismul comporta si o importanta componenta sociala. Desi sufleteste sunt mai apropiat de statul minimal al clasicilor liberalismului, ratiunea imi spune ca el nu ar fi functional in conditiile particulare din Romania.

Un al doilea motiv pentru care salut aparitia Uniunii Social-Liberale este acela ca, in acest moment tara noastra are nevoie de o alternativa reala, puternica, predictibila, la actuala stare de fapt. In conditiile in care, in 2012 vom avea alegeri parlamentare iar pe presedintele republicii il cheama Traian Basescu, ne putem astepta oricand la o fraudare masiva a intentiei de vot a romanilor.  Opozitia trebuie sa vorbeasca aceasi limba, daca se poate cu aceeasi voce.

Regimul Basescu este unul corupt pana in maduva oaselor. Lucruri bune nu se pot astepta din partea actualei majoritati politice formata din PDL, UDMR si UNPR. Alternativa este mai necesara ca niciodata. Urmeaza ca liderii politici ai opozitiei sa ii convinga pe romani de necesitatea schimbarii. Aaaa...Mai este un motiv pentru care salut aceasta alianta; astfel se da cu tifla celor care spuneau ca PNL, fara Valeriu Stoica, este incapabil de constructii politice majore. Sssssst!

11 comentarii:

  1. uite ce-i, optiunile tale politice sunt una, si putem vorbi cum iti modelezi principiile, dar nu-i amesteca pe hayek si pe mises in balmajeala voastra. nu de alta, dar tocmai ei sunt cei care au adus cele mai devastatoare argumente impotriva ideii de liberalism social.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ilustre Anonim, nu stiu la ce scrieri te raportezi dumitale, insa din opera lui Hayek transpare o delimitare clara fata de celebra "ordine naturala" promovata de catre clasicii liberalismului. Pentru prima data poate, un ganditor liberal reuseste sa argumenteze convingator importanta sau, dimpotriva, irelevanta implicarii statului in varii domenii ale societatii. Hayek spune destul de clar unde ar trebui statul sa se implice si unde ar trebui sa stea deoparte.Nemarsand la ideile lui John Mainard Keynes in domeniul economic, in viziunea ganditorului austriac, Statul ar trebui sa aibe o implicare minimala. Insa in plan social statul ar trebui sa isi asume anumite obligatii fata de supusi.

    Unde nu ati inteles, va rog?

    RăspundețiȘtergere
  3. @ All:

    Cand vi cu critici constructive, este OK, orice comentariu se va publica. Cand vi doar sa arunci scîrnă portocalie pe blog, nu esti binevenit.

    RăspundețiȘtergere
  4. oricat de conservator ar fi un liberal, ce e de criticat? pd nu era socialist in 2004?

    RăspundețiȘtergere
  5. Absolut corecta afirmatia. Daca in fata unora care au criticat si atunci acea alianta merita sa imi scot palaria pentru consecventa ideilor, in cea ce-i priveste pe aplaudaci oranjgutani care acum mor de dragul PNL si a puritatii lui doctrinare, nu pot sa am decat cuvinte de ocara. Deci si critica aceasta poate fi diferentiata.

    RăspundețiȘtergere
  6. puritatea PNL? dar a lor acum 2 ani cand au intrat tot cu PSD la guvernare? cand e vb de ei e bine ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Garcia Muerte,
    sa stii ca in ciuda faptului ca am prevazuta formarea unui partid PSL inca din 2009 (vezi blogul lui Codrin), nu sunt deosebit de incantat. Sunt de parere ca separat cele 2 paride ar fi obtinut mai multe procente, mandate, decat asa in alianta. Iar logica matematica imi spune ca te unesti impotriva unuia puternic, nu impotriva unuia cazut in sondaje. PDL este posibil sa devina o "victima", la fel cum s-a intamplat cu Baselu in 2009. Mie mi se pare ca urmeaza aceiasi piesa cu aceiasi actori, si din pacate cu acelasi deznodamant. Nefiresc pt Romania. Si atunci sa nu te miri ca partidu poporului devine o alternativa viabila care va forma viitorul guvern in 2012 impreuna cu PDL. USL nu va obtine 50%. In rest sa ne gasim sanatosi.
    CHrIs

    RăspundețiȘtergere
  8. @Ionut

    Nuuuuu, atunci PSD - ul era imaculat, nu il avea pe Ion Iliescu, nu era responsabil de mineriade si nu era urmasul PCR. ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. @Chris

    Stii ca intotdeauna am pus mare pret pe parerile tale insa, de data aceasta, sper sa te inseli. Stiu ca politica este unul dintre putinele locuri in care 1+1 nu face intotdeauna 2. Daca alegerile vor fi "pe bune", aceasta alianta nu are cum sa nu le castige. Sa nu faca 50%, sa faca 42%, sa zicem, la redistribuire plus minoritati vor face guvernul. Basescu nu are cum sa nesocoteasca o alianta bazata pe un act juridic. Iar din punctul de vedere al PNL, el iese intarit din aceasta constructie politica. Cand sperai ca vei fi la paritate cu PSD? Acum un an ar fi ras si curcile de tine, daca spuneai in gura mare ca acest lucru este posibil. PDL va obtine maxim 20% din sufragiile electorale iar acum, chiar nu mai are cum sa se victimizeze.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am citit articolul, am trecut prin comentarii, CHIAR MAI CREDE CINEVA MINCIUNILE LOR???
    Au trecut 20 de ani si ne conduc aceiasi oameni, aceleasi mentalitati. Sar dintr-un partid intr-altul dupa cum bate vantul, s-ar alia si cu dracu' (poate va amintiti dezbaterile televizate in care Antonescu il face pe Geona cu ou si cu otet ca apoi sa intre in alianta pe motiv ca "numai asa poate scapa tara de Basescu" ... da, da si marmota invelea ciocolata) si vorbesc in termeni de "scopul nostru este sa castigam alegerile". Nu tu tara, nu tu responsabilitati, nu tu prezenta (elevii sunt exmatriculati la un anumit numar de absente, in parlament de ce nu se aplica regula?), nu tu bun simti. Scopul vostru ar tb sa fie sa ne reprezentati pe noi! Dar nu este si nici nu va fi.
    Si campaniile propriu-zise: n-ar fi mai bine sa dai banii aruncati pe scrisorele (de la domn' primar, seful consiliului etc.), fluturasi pe hartie glossy (!) si alte gunoaie unui azil de batrani sau unui centru de copii? Vine televiziunea, iti faci publicitate si ai facut ceva cu banii. N-ar fi mai bine (si convingator in acelasi timp) sa vii cu o masura concreta, rezultata dintr-o analiza corecta a unei probleme reale, dacat sa arati cu degetul (oare pe ei nu i-a invata nimeni ca nu-i frumos sa arati cu degetul?!) Ala nu face, ala nu drege, dar tu ce ai facut, ce faci acum?
    Am eu o masura, daca tot m-am apucat de scris: in loc sa dai bugetarii afara, mai bine ii inveti ca apa, gazul, curentul, hartia (de la imprimanta si cea igienica) de la serviciu sunt la fel de scumpe ca cele de acasa, de care nu-ti permiti sa-ti bati joc. Nu e mult, nu e usor de realizat (dar poti sa faci un calcul si ce depasteste se taie din salariu), ar putea fi un inceput. Ca vom crea locuri de munca, face autostrazi si mai stiu eu ce am tot auzit.
    Ce copil sunt, nu-i asa? Incep sa cred ca ne-ar fi mai bine deca ar ajunge UDMR-ul la guvernare :) Pana in 2012 (daca mai traim), szia dragilor si sper ca nu v-ari suparat prea tare, e doar parerea mea si nu am de gand sa intru in politica. Mai bine imi deschid un ONG.

    RăspundețiȘtergere
  11. TC Kimlik No Sorgulama, TC Kimlik No Doğrulama, SSK, SSK Emeklilik Yaşı Hesaplama, SSK Ne Zaman Emekli Olabilirim, SSK Emekli Maaşım Bağlandı mı, Kurumlar Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Araç Sorgulama, Milli Piyango, Süper Loto, Sayısal Loto, Gazeteler, Televizyonlar, Türkiye Haritası, Telefon Rehberi, TJK, İddaa, THY, Pegasus, SBS Sonuçları, ÖSS Sonuçları, Hava Durumu, Türk Telekom, Turkcell, Avea, Vodafone, MEB, Hürriyet Gazetesi, Milliyet Gazetesi, Sabah Gazetesi


    DAHA FAZLASI BU ADRESTE

    www.devlethizmetleri.com

    RăspundețiȘtergere