sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Portretul curvei la batranete

***
Venerabilul domn Neagu Djuvara pierde tot mai des prilejul de a tacea filosofic, reusind ca prin atitudinea si declaratiile domniei-sale sa produca ilaritate, nu numai printre cei care ii citesc lucrarile generaliste de istorie a romanilor ci si in randul telespectatorilor care il asculta in diverse emisiuni. Din respect pentru varsta inaintata a personajului, nu am sa intru in picanteriile legate de viata sa ci doar am sa atac punctual cateva dintre ideile sustinute public de catre casabilul domn Djuvara.

In primavara acestui an dl. Djuvara dadea drumul pe cioc unei declaratii conform careia nu il mai sustine pe Crin Antonescu in fruntea PNL deoarece nu l-a intrebat si pe el ce sa faca cu partidul, in seara in care a aflat ca s-a clasat doar pe locul al treilea la prezidentiale. De ce ar fi trebuit Antonescu sa il consulte pe Neagu al nostru? Pentru ca familia Djuvara face parte de 170 de ani din randurile PNL. Fara sa pun la indoiala aceasta afirmatie - desi dupa cate stiu eu, PNL a fost institutionalizat ca si partid politic abia in 1875, dar este alta discutie - fara sa ii judec pe inaintasii disparuti ai domniei sale, totusi nu pot sa nu imi pun cateva intrebari legate de activitatea de dupa 1944 a lui Neagu Djuvara.
In lucrarea sa de memorii "Amintiri din pribegie" fostul secretar al legatiei Romaniei de la Stockholm, de dupa actul de la 23 august 1944, are cateva lapsusuri atunci cand isi evoca tineretea diplomatica. Daca sub guvernul Sanatescu si Radescu prezenta lui intr-o functie de reprezentare peste hotare are o sustinere in realitatea politica interna, odata cu instaurarea cabinetului Groza, format din comunisti si tovarasi de drum, sustenabilitatea functiei devine problematica. Teoretic doar, pentru ca daca ne gandim la faptul ca un pseudo-PNL condus de catre Gheorghe Tatarescu devine aliat al comunistilor, avem explicatia intregii tarasenii.

Neagu Djuvara a stat in functia de la Stockholm trei ani, pana in 1947, adica a supravituit PNL - ului legitim, condus de catre Dinu Bratianu. De ce? Pentru ca el nu reprezenta linia legitimista a liberalismului romanesc ci secta fondata de catre fostul premier al lui Carol al II-lea. Cu alte cuvinte, spre probabila deziluzie a inaintasilor domniei sale, dl. Djuvara s-a plasat intr-o tabara politica care a insotit si incurajat instaurarea comunismului in Romania. Sumbru adevar, dar totusi adevar. Neagu Djuvara evita sa spuna direct acest lucru desi el transpare clar, daca citim lucrarea dansului de memorialistica. Sa ne aducem aminte ca el a criticat ruptura dintre PNL si Traian Basescu, condamnand pentru acest gest exclusiv pe liberali. De ce? Voi explica mai jos acest comportament.

Prin anii '80 dl. Djuvara cam facea foamea prin Paris, odata cu revenirea din Republica Niger, fapt dezvaluit tot in lucrarea dansului. Dupa ce a revenit in Romania,el a fost recuperat ca si istoric de catre gasca lui Gabriel Liiceanu, aciuata pe langa noua editura Humanitas. Mai toate lucrarile sale din ultima perioada au aparut exclusiv la acest editor. Repet, nu vreau sa intru in amanunte legate de continutul stiintific al acestora deoarece nu este rostul acestei postari, desi chiar si acolo avem mari indoieli in cea ce priveste calitatea de istoric pe care dl. Djuvara si-o atribuie. Sesizand trendul scrierii istoriei Romaniei si originea sorosista a finantarilor externe, el si-a facut un titlu de glorie din intrarea la rupere la Miscarea Legionara, pe care o ataca la fiecare interventie din spatiul public, uneori fara a fi provocat de moderator sau realizator.

Ori, si in cadrul judecarii istorice a Miscarii Legionare, trebuie sa operam cu drepte masuri. Da, poate ca la inceputul anilor '40 Garda de Fier si-a cam dat-o in petic, dar, daca nu luam in considerare si crimele de stat infaptuite de diferitele guverne ale lui Carol al II-lea impotriva legionarilor, nu avem tabloul complet al evenimentelor. Totdeauna in Istorie este vorba de cauza si efect, iar legionarii au reactionat violent la violentele comise impotriva lor. Domnul Djuvara pare ca ar avea ceva de impartit cu legionarii si acum, iata, la saptezeci de ani de la ultima zvacnire a Garzii. Buuun.

Problema lui Neagu Djuvara nu este Traian Basescu, sustinut neconditionat de-a lungul mandatelor de catre cei pentru care scrie, recte Editura Humanitas si Gabriel Liiceanu,  ci Crin Antonescu, deoarece nu s-a aliat cu cel sustinut de cei care il stipendiaza pentru maculatura pseudoistorica produsa.E greu sa scrii astfel incat sa multumesti pe toata lumea, dar cand o faci doar pentru bani, atunci incepe sa puta. Rau.

7 comentarii:

  1. Da. Sunt total dezamagit de ultimile aparitii ale dlui Djuvara, in care ii trage niste cripto-limbi Dictachiorului ! Omu' de azi e departe de cel pe care-l vedeam in Balconul Universitatii in "90 ! Trist !

    Sandi

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie mi se pare ca acest om este cu misiune in Romania.ok, pe banii faci cam orice, dar chiar sa te posternezi ca o camila in fata lui Base? E grav, la anii lui.

    RăspundețiȘtergere
  3. Remarc la tine felul in care ai "anchetat" cazul. Eu raman la parerea ca dupa ce vei strange capital financiar si uman in jurul tau, vei putea candida la pozitia de primar (stii tu unde ne-am facut calculele) sau parlamentar (indiferent de partid). Nu mi-as dori sa iti fiu adversar la acele alegeri, pt ca daca voi fi contracandidatul tau, ma vei "ancheta" si pe mine si ar fi deliciul electoratul ca noi doi sa dam pe "goarna" fiecare ce stie despre celalalt, plus ca, recunosc, cred ca tu esti mai citit decat mine, deci ai un vocabular mai vast. Daca in schimb nu vei candida, si voi candida eu (candva, undeva, nu se stie) te angajez "anchetatorul meu". Esti de acord?

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Sandi & Cartureanu

    Trist. Subcriu si eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Chris
    Multumesc pentru aprecieri, stii ca esti unul dintre oamenii ale caror opinii chiar le respect si chiar conteaza pentru mine. In cea ce priveste demnitatea de primar, ea imi parea atractiva acum vreo 3-4 ani. Atunci aveam dorinta de a face ceva, acum am devenit un mic burghez multumit de cea ce a realizat pana acum.

    Daca tu de decizi pentru intrarea in cursa, cu mare drag ai tot concursul meu 100%

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu zic sa te mai gandesti in privinta primariei despre care vorbisem in urma cu putini ani. Si stii de ce? Pentru ca am in Alin Nica un exemplu elocvent, al unui primar care in 7 ani de la preluarea primariei a dublat numarul locuitorilor, a triplat PIB localitatii, a dublat valoarea pamantului de acolo, si are peste 10000 de euro pe cap de locuitor, fonduri absorbite nerambursabile (valoarea cea mai mare din Romania a raportului dintre Fonduri UE accesate/cap de locuitor). Eu cred ca si tu ai avea stofa de a transforma acea localitate despre care am vorbit, intr-o comunitate deosebita (in special dupa ce ai fost harjonit de capitalismul salbatic de la noi, si dupa experienta manageriala acumulata). Chiar daca nu va fi 2012, poate iti vine pofta in 2016.

    RăspundețiȘtergere
  7. Grupurile politico-economice de inspiratie mafiota, cu legaturi în lumea interlopa, lupta de ani buni de zile sa controleze statul român.Istoria lor este lunga si porneste chiar dinainte de decembrie 1989. În atâtia ani au ajuns sa controleze oameni politici din toate partidele, oameni din politie, din procuratura, si, din pacate din justitie. Aceste grupari mafiote n-au aparut peste noapte si au mai încercat sa preia controlul ori de câte ori au simtit ca statul este slab. In acest moment au ajuns sa aibe putere sa fabrice si sa controleze dosare, sa declanseze anchete sau chiar sa le opreasca brusc Singura solutie pentru eradicarea acestui cancer social, este luarea de atitudine publica si exercitarea de presiuni asupra politicienilor alesi pentru a ne servi si reprezenta. Cu cat mai multi oameni isi cunosc si exercita drepturile date de Dumnezeu la libertate de constiinta si exprimare, cu atat mai greu le va veni acestor viermi gaunosi sa-si faca treaba lor murdara

    Principalele brate ale caracatitei mafiote din Romania sunt justitia si politia care sunt roase de cancerul coruptiei. Romania este raiul clanurilor de interlopi autohtoni protejati de justitie (care se afla sub papucul politicienilor corupti) si de politie.Inhaitarea politiei din Romania cu clanurile mafiote, cu interlopii, protectia, favorizarea si acoperirea lor este o realitate, este un fenomen de masa, in toata tara, inclusiv in judetul Arges. Politisti, procurori, judecatori, sunt "cumparati" sistematic ca sa serveasca mafia

    Crima organizata cauta in mod constant afaceri legitime care pot fi folosite ca o acoperire.În spatele unor firme din judetul Arges care ofera locuri de munca pentru tinere, se ascund de fapt retele specializate în racolarea de fete care sfârsesc prin a se prostitua.
    Aceste firme sunt folosite drept paravan, pentru a sustine activitati ilegale, pentru a spala banii, dar si pentru ca liderii mafioti sa fie vazuti drept antreprenori de succes.
    Pe langa aceste firme, in stransa legatura cu ele, in orasul Curtea de Arges exista mai multe grupari mafiote care actioneaza subversiv si conspirativ in tara si strainatate (grupari mafiote indestructibile conduse de politia mafiota locala, care invoca motivul necunoasterii in legatura cu aceste bande) si care cu complicitatea taximetristilor locali, racoleaza, transporta si plaseaza fete pentru prostitutie, fete care ulterior sunt traficate extern(cele mai multe in nordul Italiei)

    Conform datelor oficiale detinute de autoritatile italiene, in Roma 85% dintre prostituate sunt romance,in Milano 8 din 10 prostituate sunt romance. In Danemarca, Romania este tara cu cele mai multe prostituate si potrivit Europol, Eurojust, The Times, CNN, primul exportator de prostitutie din Europa este Romania.Fara complicitatea politiei, aceasta performanta negativa nu ar fi posibila

    jurnalul.ro/special/special/comisar-de-politie-sluga-unui-peste-502765.html
    ziarulprofit.ro/archives/14988
    evz.ro/detalii/stiri/comisar-sef-judecat-pentru-favorizarea-infractorului-952994.html

    Geert Wilders, parlamentar olandez: "România si Bulgaria ar trebui sa fie excluse din UE din cauza nivelului înalt de coruptie si nereguli care le fac nepotrivite cu calitatea de membru UE"

    RăspundețiȘtergere