sâmbătă, 17 decembrie 2011

Timisoara revolutionara din Decembrie 1989 si calaii ei. Din nou despre nesimtire si ipocrizie

***
Mai jos voi relua un articol mai vechi de-al meu, care a aparut in doi ani consecutiv pe acest blog. Se refera la partea revolutionara a evenimentelor din decembrie 1989, la Nesimtire si la Ipocrizie.

Intotdeauna luna Decembrie reprezinta pentru mine un prilej de aducere aminte a cea ce s-a intamplat acum douazeci de ani in orasul in care m-am nascut si locuiesc. Evenimentele care au debutat in Decembrie 1989 la Timisoara au avut rolul de a declansa inceputul sfarsitului pentru familia Ceausescu si o renastere spirituala pentru noi, romanii. Pentru cateva luni, romanii nu au mai fost cocosatii Europei, nu au mai reprezentat tipologia conformistului prin excelenta. Romanii au inceput sa simta gustul Libertatii ( Libertate pe care - este adevarat - de ceva anisori prefera sa amusineze, dar aceasta este o alta problema ce tine de Miorita si de fibra cioraniana a acestui neam).

Ce s-a intamplat in acesti douazeci de ani care au trecut de la acele evenimente? A fost cineva pedepsit pentru crimele de la Timisoara? Nicidecum. Procesele treneaza, oamenii imbatranesc iar Dreptatea refuza sa se arata. Mai mult, criminalii din acel Decembrie au ajuns sa le rada in fata urmasilor celor disparuti. Desi s-a batut mult moneda in ultimul timp asupra vinovatiei generalilor Stanculescu si Chitac, mie imi pare mult mai emblematic cazul generalului in rezerva Eugen Badalan, actualmente deputat de Braila din partea PD - ului. Da, a partidului condus de cel care a condamnat comunismul, nu-i asa?Generalul Badalan este responsabil de moartea a nu mai putin de 20 de persoane in arealul Piaţa Libertăţii-Piata 700, Calea Aradului, Calea Girocului-Complexul studenţesc, Calea Şagului-Piaţa Maria-Tudor Vladimirescu din Timisoara.

Acelasi individ a condus si represiunea de la Arad, tot in acel Decembrie pe cand era şef de Stat Major la Divizia 11 Mecanizată de la Oradea din cadrul Armatei a IV-a Transilvania.Personal acest individ a coordonat actiunile Regimentului 19 Mecanizat Arad pe strazile Timisoarei în perioada 17-22 decembrie 1989. Va spune ceva acest interval de timp?Ce face acum dl. Badalan? Este deputat de Braila din partea PD - ului, cu largul concurs al Presedintelui Basescu. Criminalii din Decembrie 1989 sunt ascunsi in Parlament, intrati acolo pe listele PD - ului.

Un alt caz frapant este cel reprezentat de catre generalul in rezerva Vasile Paul. Cei care au instrumentat cazul evenimentelor de la Timisoara sustin ca, in 17 decembrie 1989, la ora 20.30, maiorul de atunci Paul Vasile coordona misiunea de recuperare a trei transportoare blindate, blocate de demonstranti. Ordinele erau clare - impuscarea celor care manifestau impotriva regimului Ceausescu. In aceasta operatiune este impuscat Dumitru Juganaru, un om care se plimba pe strada cu fiica lui de 10 ani. S-a stabili cert ca glontul ucigas a provenit din dispozitivul comandat de catre Vasile Paul.Ironia sortii; in 2007 fostul apevist ajunsese profesor universitar la Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Stiinte Politice iar printre studentii sai se numara si Geanina Juganaru, nimeni alta decat fiica celui ucis din ordinul sau.

Aceasta este Romania Nesimtirii si a Ipocriziei.

PS: Recomand spre lectura ultima postare a lui Claudiu Iordache, de pe blogul domniei-sale. Este definitorie pentru cea ce simt acum, in zilele noastre, cei care au luat parte direct la triumful Revolutiei de la Timisoara. Dupa acel decembrie 1989 Romania si-a pierdut busola.

2 comentarii:

  1. Dragul meu istoric,

    Atunci cand nu mai ai ce pierde, notiune de viata si de moarte dispare. Parintii mei au fost pe strada in acele zile, i-am vazut plini de speranta pentru momentul istoric la care tocmai participau. SI ce daca. Eu cred ca timisorenii au iesit pe strada pentru ca nu mai avea ce pierde. Sa nu uitam ca timisorenii aveau si cred ca, mai au si astazi un nivel de trai, de cultura si civilizatie peste media pe tara. Si totusi de aici s-a pornit ceea ce s-a pornit (nu imi permit sa ii spun revolutie). Nu ai observat ca timisorenii s-au prins primii de partidul care cica se contura si care (promitea liderul lui de atunci - NU V-A PARTICIPA LA ALEGERILE ELECTORALE CARE SE VOR TINE IN APRILIE). De aceea Timisoara voteaza atipic si din ce in ce mai putin, pentru ca au primii inselati si pe spatele celor 199 de morti s-a construit istoria furata de altii. OARE UNDE AR FI FOST ASTAZI ROMANIA DACA SE APLICA PUNCTUL 8 AL PROCLAMATIEI DE LA TIMISOARA? Tu ca si istoric ne poti spune daca in trecut multi tortionari sau criminali au devenit peste noapte oameni de stat sau conducatori de stat. Ce stat se poate dezvolta sub aceste oranduiri? O barfa din popor (care poate fi adevarata) spune ca marinarul era unul dintre favoritii cabinetului nr.2 (Leana) la fel ca si cel care a condus Romania in 1990-1996 si 2000-2004. POATE ROMANIA VA AVEA IN VIITORUL PRESEDINTE AL ROMANIEI UN OM CARE NU A AVUT NICIODATA DE-A FACE CU CABINETUL NR.1 SI 2 INAINTE DE 1989. Si aici nu ma refer la Crin, Nastase sau Cristina Deaconescu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din moment ce, la Timisoara, s-a cerut inlocuirea unui sistem politic, cel comunist, cu democratia capitalista, din moment ce oamenii astia nu s-au multumit cu inlaturarea lui Ceausescu ci au dorit despartirea totala de tot ce insemna comunismul, din moment ce a existat un program politic, cel al Forumului Democratic Roman, cred ca putem vorbi de Revolutie. Cel putin in faza timisoareana a ei. Dupa data de 22 decembrie putem discuta de una sau chiar doua lovituri de stat, date intre ei de catre membrii din esalonul doi al PCR, asa numitii marginalizati. Exista o teorie vehiculata de catre un profesor din Timisoara, dl. Radu Paiusan, care connsidera ca incercarea de la Iasi din data de 15 decembrie si inceputul de la Timisoara din 16 decembrie are legatura cu faptul ca in ambele orase Ion Iliescu a ocupat functii pe linie de partid, de-a lungul vremii. nu stiu cat este de realista dar trebuie consemnata deoarece un sambure de adevar trebuie sa existe si aici.

    Romania nu era pregatita pentru Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara. pastrand proportiile, ce ar fi daca, acum, i-ai pune pe nord-coreeni sa il renege pe Kim Ir Sen si Kim Jong Il? Uita-te la demonstratiile megalomanice din vremea lui ceausescu, de pe stadioane, si uita-te la ce se intampla acum in Coreea ideologiei ciuce. Nu ti se pare ca noi chiar ne asemanam?

    RăspundețiȘtergere