sâmbătă, 5 mai 2012

A fost tras pe sfoara USL - ul de catre Basescu?

***
In momentul in care am auzit ca a trecut motiunea de cenzura indreptata impotriva cabinetului Ungureanu, pe langa starea de bucurie fireasca,  nu am putut sa ascund si un sentiment de ingrijorare in legatura cu viitorul USL. Nici acum ceva nu sta in picioare. Prea usor au fost inlaturati pedelistii, prea s-au inlatuit toate perfect, astfel ca, la sfarsitul zilei de vineri sa avem deja un premier desemnat, in persoana lui Victor Ponta.

Nu, ceva nu este in regula in aceasta logica evenimentiala. Basescu nu se poate transforma, subit, din presedinte care, prin substanta mandatului sau, a excedat continuu Constitutia, intr-un presedinte in limitele prerogativelor formale. Basescu are un plan, iar acesta cuprinde cu siguranta si problema reintregirii salariilor si pensiilor ciuntite de catre guvernarea PDL. Pot intelege ca partidul d-lui Basescu este intr-o cvasidizolvare, insa exodul de cadre importante din PDL catre USL nu este explicabil doar prin aceasta situatie. Nu, cu siguranta exista un plan la mijloc. Sa ne gandim putin logic: PDL anunta cu surle si trambite faptul ca in luna iunie va trece la reintregirea salariilor si pensiilor supuse curbei de sacrificiu din 2010. Deja avem conturat un orizont de asteptare foarte clar definit in randul salariatilor bugetari si a pensionarilor. PDL renunta foarte usor la guvernare si paseaza rapid cartoful fierbinte catre USL.  Cu ajutorul infiltratiilor din USL, PDL scapa de grija acordarii acelor sporuri banesti, USL ajungand in situatia de a spune NU unor largi categorii de cetateni. USL ajunge la guvernare si constata ca la buget nu exista sume de bani care sa permita acest expedient financiar. Ponta si Antonescu vor contabiliza la maxim esecul revenirii la salariile din 2010, USL - ul inscriindu-se intr-un trend descendent care o va conduce catre ratarea obiectivului de a avea la alegerile parlamentare din toamna peste 50% din scaunele parlamentare.
                                                                                                                                                           
Ce spunea Basescu mai acum cateva luni? USL nu va avea 50% din sufragiile romanilor si nu le va acorda sansa de a forma noul guvern. Este un scenariu destul de plauzibil. Singura sansa a USL este aceea de a scoate un scor cat mai bun la alegerile locale, asta insemnand sa isi aconteze intre 60 si 80% dintre primariile Romaniei. Greu, daca tinem cont de faptul ca Uniunea este un mecanism electoral greoi, neuns, care scartaie rau de tot in anumite zone ale tarii.

7 comentarii:

 1. Mai da-l in mortii ma-sii cu scenariile lui cu tot, cine mai pune botul la jagardeaua asta cabotina?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Destui. Daca nu va reusi sa mareasca veniturile bugetarilor atunci USL o sa aibe mari probleme, asa, catre toamna.

   Ștergere
 2. Si atunci sa nu crezi pe PPDd ca este blat intre usl si pdl? DAR DACA VA FI O IMPLOZIE SI USL NU VA MAI EXISTA LA PARLAMENTARE? aPROPO DOAR DACA ESTE URAGAN IN 10 IUNIE, SAU DACA AVEM INUNDATII IN tIMISOARA, NU VA CASTIGA UN ROB PRIMARIA. cE ZICI? bERLINUL DEJA IL ASTEAPTA PE CIUHANDU, IAR ORZA VA FI VICEPRIMAR SI LA AL 4 LEA MANDAT (CU AJUTORUL ACELOR VOTURI USL VA AVEA MAJORITATE). usl PE TIMISOARA VA OBTINE UN SCOR PESTE CEL AL CANDIDATULUI LA PRIMARIE. aLTE ESTIMARI LA UN SUC IN PRIVAT.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chris, cred ca Orza va iesi la pensie din functia de viceprimar. Cat despre Robu, nu stiu daca el ar putea aduce un plus pentru oras. Mie mi se pare a fi un politician extrem de deficitar la capitolul administrativ. Bun chitarist, drucker inrait, si...atat! Se gasea si un candidat mai bun pentru Timisoara, poate chiar din randurile PNL. Cat depre blatul de pa primaria Timisoarei, cred ca Noditi are sansa de a ajunge un nou dr.Surdan, Dumnezeu sa il Ierte: un foarte bun doctor dar un politician-moneda, folosit doar pentru reciprocitati politice. Pacat de Noditi, nu merita asta. Chiar este un om bun.

   Ștergere
 3. USL e o constructie artificiala casi toate constructiile postdecembriste bazata pe interese straine natiunii romane !
  Securitatea a tradat in 89 interesul national si de atunci oface necontenit si inconstient prin combinari si permutari politice ! PP DD e ultima creatie prin care a ocupat spatiul lasat liber de PRM-VADIM PENTICOSTALUL [BOC SAMD ]!
  ROMANIA E SUB OCUPATIE STRAINA FRATILOR 1

  RăspundețiȘtergere
 4. Basescu este un politician caruia nu-i pot face fata Ponta si Antonescu. Dupa pasul facut inapoi de catre Adrian Nastase, pe scena politica nu a mai aparut nimeni la fel de puternic ca si Traian Basescu. PSD-ul si PNL-ul trebuie sa gaseasca resursele sa se reinventeze altfel in tomna vor trai o mare dezamagire.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Absolut corect. Ponta si Antonescu sunt niste bieti sugaci pe langa Basescu. Nu sunt de acord cu tine in cea ce priveste persoana lui Nastase. Cu toate legendele tesute in jurul sau, Nastase este un lider slab. Dovada o constituie pierderea alegerilor prezidentiale din 2004. Restul e cancan.

   Ștergere