sâmbătă, 31 octombrie 2009

Chantal Delsol se dezice de referendumul d-lui Basescu



***

Este cunoscut faptul ca, pentru a da substanta fantomaticului Institut pentru Studii Populare, Valeriu Sssstoica si Vladimir Tismaneanu au impaunat conducerea lui cu nume de cercetatori adevarati, profesori universitari cu opera din Occident, in ideea ca doar-doar o sa bage cineva in seama acest pseudo think-tank. Dar ce te faci atunci cand, in mod abuziv, folosesti un asemenea nume pentru a da greutate unui demers prezidential total antidemocratic precum suprapunerea fortata a referendumului pentru Parlamentul unicameral cu primul tur al alegerilor prezidentiale?

Pai risti sa te trezesti cu replica omului pe care il tarasti in mocirla vendetelor personale ale d-lui Basescu. Profesorul Chantal Delsol dezminte in paginile "Observatorului Cultural" aparteneta sa la grupul de lingai care sustin demersul presedintelui in functie. Dar iata mai jos si textul dezicerii profesorului francez:

Stimaţi colegi,

În ultimele zile, numele meu a fost vehiculat de către conducerea Institutului de Studii Populare (ISP) în legătură cu campania pentru „Da” la Referendumul iniţiat de Preşedintele României, Traian Băsescu, pentru introducerea Parlamentului unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. Mă văd obligată să fac următoarele precizări:

1.Ca membru al Comitetului de conducere al ISP, nu am fost niciodată consultată în privinţa acestei iniţiative şi nu mi s-a cerut să mă alătur listei de susţinători ai Preşedintelui. Consider că este foarte neliniştitor faptul că am fost asociată unei iniţiative fără să fi fost consultată în prealabil.

2.În ceea ce priveşte esenţa acestei iniţiative, nu consider în nici un chip justă însuşirea temei reformării Parlamentului de către Preşedintele Băsescu ca argument principal folosit în propria sa campanie prezidenţială. Din contră, consider că o reformă a sistemului instituţional românesc este necesară, dar şi că o modificare mai amplă a Constituţiei ar fi imperativă şi că dezbaterea publică privind un astfel de demers ar trebui disociată de orice campanie sau perioadă pre-electorală. Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului, iar reformarea sa necesită o analiză mult mai profundă decât cea care a stat la baza deciziei Preşedintelui de a convoca un referendum popular.

3.Le cer tuturor celor implicaţi în campania prezidenţială şi referendară să se abţină de aici înainte de a mă asocia oricărui demers fără să îmi ceară înainte acordul.


Profesor Chantal Delsol
Director al Laboratorului Espaces Ethiques et Politiques
Membru al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice


Multumim Doamna pentru ca ne aratati inca o data cu ce scelerati convietuim in aceasta tara.

4 comentarii:

  1. O atitudine superbă, o luare de poziţie inechivocă şi o verticalitate de aplaudat (îndelung). Cu câtă fermitate s-a distanţat de jigodii... Chapeau, Doamnă!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Lilick

    Mai exista si oameni cu coloana vertebrala pe lumea asta.


    @ Florin

    Eu unul nu inteleg de ce d-na Delsol a acceptat sa faca parte din boardul acestei institutii. Cu Antonesei si Tismaneanu? Basca Valerica Ssss. si orbetul celalalt mic, Neamtu.
    Insa atitudinea ei in aceasta problema a fost una demna.

    RăspundețiȘtergere