joi, 23 decembrie 2010

O natie labila psihic

***

O natiune isi dovedeste adevaratul caracter in momentele dificile. In acele clipe se iau deciziile grele, majore, de profunzime. Romanii sunt labili psihic si acest lucru nu mai este un secret pentru nimeni. Cazul de azi al electricianului de la TVR este unul simptomatic. In loc sa il ia de gat pe Boc si sa il intrebe ce are de gand sa faca cu el si cu copilul lui, el a preferat sa se automutileze sau, mai corect spus, a incercat sa isi puna capat zilelor.

Un imperiu a disparut din Istorie tocmai datorita acestei labilitati si a slabiciuni interioare. In timp ce Hernando Cortez debarca cu mica lui oaste, aztecii - caci despre ei este vorba - au preferat sa faca sacrificii umane din randurile celor cu potential de luptatori. Pentru imbunarea zeiilor. Aztecii nu mai exista ca si popor.

Ar trebui sa ne puna pe ganduri aceste coincidente...

6 comentarii:

  1. fix asa. in loc sa-i ceara socoteala ei isi iau viata. mare lucru daca electricianu nu l-a votat pe basescu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sigur că ai dreptate, Garcia! Exemplul dat de tine e cum nu se poate mai potrivit, dar nu omite faptul că mulţi dintre compatrioţii noştri - chiar foarte mulţi, dacă citeşti comentariile de pe site-urile ziarelor care reflectă drama lui Sobaru - sunt departe de a avea vreun Dumnezeu (în sensul principiilor), darămite să-i mai aducă atotputernicului închipuit şi sacrificii. Aceştia sunt, realmente, nişte jigodii de cea mai joasă speţă.
    Sărbători de iarnă fericite, Garcia!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ionut
    Din pacate facem mult prea usor pasul dintre extaz si agonie. Si acesta este un adevar de netagaduit in cazul romanilor.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Florin Matei
    Referitor la ce am scris aici, un bun prieten imi spunea ca si japonezii au sinuciderea inscrisa in codul genetic. Da, dar macar aia incercau sa mai ia cu ei si cativa marines. La noi, din pacate, orice burta-goala care are un venit de 2500 de lei lunar se crede clasa de mijloc si da lectii de viata dinspre Privat catre Buget. Ori situatia este mult mai complexa decat o cred unii. Cei care scriu ineptii pe anumite site-uri de stiri, fac parte exact din aceasta categorie.

    Multumesc pentru urari Florine, toate cele bune si din partea noastra pentru tine si familia ta. Tot am zis ca atunci cand mai ajung prin Arad si o sa am un dram de timp in plus, o sa incerc sa iau legatura cu tine, una dintre micile neplaceri ale vietii este si aceea ca nu ai sansa mereu sa discuti cu persoane inteligente. Ramane in proiect, pentru anul viitor. Craciun Fericit!

    RăspundețiȘtergere
  5. Craciun fericit, stimate domn ! http://www.alexandrumarin.ro/un-gand-de-craciun.html

    RăspundețiȘtergere