miercuri, 3 martie 2010

Academia Catavencu a murit...de prin 2006!

***

Un brand foarte cunoscut de pe piata media din Romania se pare ca va disparea in neant. Citeam mai ieri intr-un alt cotidian, despre faptul ca Academia Catavencu va disparea de pe tarabe datorita dezertarilor in masa a "tinerilor" din redactie. Marturisesc spasit ca auzul acestei vesti m-a intristat. Nu pot uita faptul ca, din 1993 si pana in 2006 am fost un cititor fidel al acestui saptamanal. In grelele momente ale guvernarii PSD-Nastase, atunci cand mai toate celelalte ziare se "adaptasera" situatiei, ridicand osanale lui Bombonel, in opozitie au ramas doar Catavencu si EvZ. Atat.

Delirul pro-basescian care a urmat anului 2005 le-a fost fatal "catavencilor". Vanzarile au scazut, ele ramanand doar inertial peste cota de piata a celorlalte publicatii din trustul media al lui Vantu. De ce am renuntat, in 2006, sa mai citesc Academia Catavencu? Raspunsul meu este unul simplu; nu puteam sa citesc un ziar in care semna  - cu scarbosenia caracteristica - un individ precum IT Morar. Acest lingau a reusit sa faca dintr-un simbol un mare cacat. Pagina web a publicatiei - care ii gazuieste inca blogul - devenise insalubra prin semnatura "Morar", existenta aici.

Incercarile de repliere pe noi platforme media precum Vox Publica nu au condus catre o revigorare a spiritului ludic/caustic care a caracterizat aceasta publicatie in anii '90 si inceputul aniilor 2000. Nu stiu cati au gandit ca si mine, nu stiu cati au renuntat la Catavencu din aceeasi motivatie, insa limbile plasate de catre cei care au scris aici, pe fundul prezidential m-au scarbit. Faptul ca un individ precum acest Morar, lansa teme pe blogul personal, vorbind despre personalitati incomode pentru el, pe care mai apoi, tot el! - sub un alt pseudonim, intra si ii injura ca la usa cortului, spune multe. Vezi disputa cu Mircea Dinescu si Dinu Adam, incheiata cu celebra replica a lui Morar: "Ce facem, bre, ne dam in judecata pentru pamflete?" . Pur vadimist, Alcibiade in toata splendoarea lui.

Regret publicatia numita Academia Catavencu, cea de pana in 2006. Cea din zilele noastre, duca-se invartindu-se!

9 comentarii:

  1. Asa e. Unde e "A.C" din anii '90 ? Io am incetat s-a mai citesc ziarul acesta de prin 2004.
    Cat despre Morar ala... o obeala cotrocenista !

    Sandi

    RăspundețiȘtergere
  2. Scuza. Retransmis cu o corectie :

    Asa e. Unde e "A.C" din anii '90 ? Io am incetat sa mai citesc ziarul acesta de prin 2004.
    Cat despre Morar ala... o obeala cotrocenista !

    Sandi

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am mai rezistat un pic...vreo doi ani. Degeaba. Bani aruncati doar ca sa te enervezi. Pacat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am renunţat de multişor să urmăresc acest cuibuşor de nebunii al Securităţii.
    Şi anume din clipa în care mi-am dat seama că mă împachetaseră atât de eficient încât ajunsesem să stau cu Iliescu pe perete tot anul, sub formă de calendar, sanchi "la mişto"!
    În primul an nu m-am prins, abia la cea de-a doua tentativă mi-a căzut fisa. Mai bine mai târziu, totuşi...
    Nu mai spun de auto-denunţările şi exmatriculările periodice de colabo, de agenţi, de informatori la care s-au supus reciproc, scoţând dosare la comandă şi folosindu-le în luptele intestine. Adică în intestinele acestei dibace agenturi a SRI, că, mai nou, ni se tot spune că Securitatea ar fi murit. Fără să lase urmaşi. Nici moşteniri.
    Şi, nu ştiu cum naiba se făcea, dar îşi plasau pariul exact pe gloaba câştigătoare.
    Cu regularitate.
    Aşa că să le fie licenţierea uşoară, nu le plâng eu de milă, o să-i vedem renăscând acolo unde nici nu ne aşteptăm!
    Cu una, două excepţii de băieţi valabili, dintr-o, resturile sunt subunitare. Şi anume cu zecimale. Acum, mai nou, au trecut de sutimi. Au ajuns la miimi.
    Cel mai bucuros o să fie Caragiale. S-a făcut dreptate!
    Cel puţin dintr-un punct de vedere...

    RăspundețiȘtergere
  5. Toni, se stia cine este Ivanciuc si care sunt relatiile lui cu lumea gri a scarbiciilor secretoase. Aceste relatii au fost mostenite dupa plecarea lui fortata de la Catavencu. Prea multe informatii rasuflau in aceasta revista de Moravuri Grele. Biroul de Investigatii al catavencilor era chiar o institutie a Statului aflata - de cele mai multe ori - intr-un conflict cu o alta. Asa aflaram despre Priboi, tot asa Nastase ne aparu in toata splendoarea lui de fata mare, asa-asa-asa...multe!

    Practici si practici, oameni si oameni.

    RăspundețiȘtergere
  6. Exact.
    A mai fost şi un Felix, unul adevărat, nu un nume conspirativ. Unul care a intrat la IATC cu diploma de Bac falsificată grosolan, fiind depistat prin anul II, băgat la zdup, racolat, reabilitat şi trimis să emită din lumea artistică.
    Şi alţii...
    O "Românie Mare" cu mai mult simţ al umorului şi cu mai mult spirit. Ce folos...
    Doar se întâlneau la casierie, în ziua de soldă.
    Dacă nu cumva şi între... La informări şi dări de seamă.
    Că la o bere nu prea cred!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna, am scris si eu un text despre acesti indivizi dubiosi de la Academia Catavencu. N-am avut niciodata incredere in ei, nici macar atunci cand aruncau cu rahat in Iliescu, si pana la urma s-a dovedit ca intuitia mi-a dat dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sincer, eu m-as bucura sa dispara nu numai brandul Catavencu, ci si acesti pui de sobolani ai Securitatii care au semnat in el sub masca unor jurnalisti onesti, cand pe la spate invarteau afaceri de milioane de euro cu Statul. Duca-se si sa nu mai stie nimeni ca au existat vreodata!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mircea, eu am fost un consumator fidelizat de Catavencu, pana in 2006. Da, stiam care sunt sursele lor (sau macar le banuiam!). Dar erau niste voci distincte in acele momente. Atunci preferam sa il citesc pe un Morar, sa zicem, in dauna unui Horica Alexandrescu, sa zicem.

    RăspundețiȘtergere