miercuri, 1 septembrie 2010

Scrisoarea unui intelectual neangajat politic. Serban Foarta - apel pentru inlaturarea guvernului Boc


***
Poetul Serban Foarta, profesor la Facultatea de Jurnalistica a Universitatii de Vest din Timisoara a adresat o "scrisoare nedeschisa inca" celor doi lideri ai Opozitiei politice din Romania, Crin Antonescu si Victor Ponta.  Autorul versurilor cantecelor legendarei formatii Phoenix (alaturi de Andrei Ujica), pune punctul pe i in disputa contraproductiva care macina de ceva vreme opozitia din Romania. Dar iata mai jos textul intreg al acestei scrisori:

SCRISOARE NEDESCHISĂ ÎNCĂ,


scrisă de scriitorul Şerban Foarţă şi adresată Preşedintelui PNL Crin Antonescu şi Preşedintelui PSD Victor Ponta

SCRISOARE NEDESCHISĂ ÎNCĂ
Timişoara, 28 august 2010
Stimate domnule Crin Antonescu,
Stimate domnule Victor Ponta,
Ordinea în care vă numesc e una alfabetică, desigur; dezordinea la care (cu voie, fără voie) contribuiţi şi Dvs, e una analfabetică la culme.
Nu fac parte dintre indivizii care umplu, seară de seară, micile ecrane (sau… ecranii!) şi nu vorbesc decât în nume propriu.
Iată, pe scurt, cam despre ce e vorba, domnilor Crin şi Victor: aveţi nu doar o şansă unică, se pare, dată fiind degringolada actualei noastre guvernări, dar şi datoria istorică, aş zice, s-o măturaţi, cât mai e timp, de la Putere.
Or, Dvs vă tot hârjoniţi, făcând caz de marile principii doctrinare pe care vreţi să le întruchipaţi.
Dacă unul e pe cale să se-nece şi vă stă-n putere să-l salvaţi, nu cred că, înainte să o faceţi, îl întrebaţi dacă-i de dreapta sau de stânga!
Actualii noştri guvernanţi (sau guvernante) vă râd în nas, domnilor „cu principii”, deoarece aceştia n-au niciunul: nu sunt de dreapta, nici de stânga, ci de dedesubt, ca orice mafie.
Nu ştiu ce vă împiedică, de fapt – egolatria, vanitatea sau capriţul?! –, să vă daţi mâna temporar, alcătuind, cu ajutorul a vreo zece transfugi ai coaliţiei guvernamentale, o majoritate aptă să-i imprime acestei ţări în comă un alt curs.
Altminteri, fără să vreau să cad în vorbe mari, va trebui, odată, să răspundeţi nu numai în faţa Istoriei (cu „I” majuscul), dar şi în faţa unui derizoriu viitor electoral al Dvs şi al partidelor pe care le conduceţi.


În aşteptare, – Şerban Foarţă, scriitor (membru al niciunui partid politic, nici în trecut, nici azi)

13 comentarii:

  1. Opozitia tocmai a cazut de acord asupra urmatoarelor aspecte:

    1. colaborare parlamentara - rezistenta impotriva abuzurilor parlamentare - intruniri periodice

    2. motiune de cenzura - inaintata impreuna de psd si pnl

    3. construirea unei alternative la guvernare - guvern de criza cu un mandat precis, cu masuri imediate, reparatorii, si care sa pregateasca alegerile anticipate - prim-ministru convenit de ambele partide.

    Asta raspunde intr-un fel si scrisorii lui Serban Foarta. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Deja viitorul suna mai bine. :) Este foarte interesanta iesirea lui Foarta, el de obicei nu se implica in asemenea chestiuni. Cred ca poate fi luat si ca barometru a starii de spirit care caracterizeaza marea majoritate a romanilor. Ajunge!

    RăspundețiȘtergere
  3. Haiduc advarat domnul foarta si acum, la peste saizeci de ani. Om cu atitudine. A scris candva ceva ce se numea Caragialeta. Cred ca ar putea scrie mai des si despre actualii. Are har la scris. Textul il reprezinta. Superb. Daca vorbeau jigodiile de politicieni, nu cred ca ii lua cineva in seama.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu se va intampla nimic. Boc duce mandatul la capat si pe noi la exasperare! ;)

    adica stai, multi nu se plang si li se pare ok ce se intampla, altfel de ce nu reactioneaza nimeni? vezi greve, proteste? :)

    hai sa-ti arat ce am gasit pe un blog:

    http://stargate.scifi.ro/2010/08/prostie-tipic-romaneasca/

    trecand peste ambalajul pe alocuri vulgar, mesajul nu poate fi mai corect

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Money

    Da, scrie excelent, caragialesc aproape, apropo de "Caragialeta" lui. :)

    Din pacate sunt doar adevaruri insirate acolo, atat despre Putere cat si despre Opozitie. Apropo, tu chiar crezi ca toti politicienii sunt niste jigodii? Sincer acum. Pentru ca daca ai dreptate atunci nu mai are sens sa ne gandim la mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Ionut

    Mesajul comentariului de pe acel blog este total adevarat, am scris si eu acelasi lucru, cu alte cuvinte.

    http://garciamuerte.blogspot.com/2010/05/dulcea-iluzie-sindicalismului-din.html

    Noi nu stim sa facem greva! Habar nu avem. Si iti mai spun ceva, apropo de greva, sindicate, bugetari, Invatamant...Stii cat la suta dintre cadrele didactice au votat Basescu? 72%. Stiu ca esti cadru didactic, si sotia mea este, nu este un repros fata de nimeni, cu atat mai mult fata de tine. Insa ti se pare normal ca dupa ce votezi ca o vita, pui botul mai ceva decat cei cu 4 clase, musti momeala ca un guvid tampit, sa crezi inca in Mos Craciun cel Chel desi esti avizat de faptul ca este un mincinos? Vezi cazul cu cresterea salariala de 50%. Ce se intampla totusi cu tara aceasta?

    Si atunci ne mai miram de sindicate...? Pai la fel cum conducerea unei tarii este reprezentativa pentru cetatenii acesteia, asa si conducerea sindicala este expresia calitatii membrilor de sindicat. Si atunci sa nu zici precum Badea, sa moara toti in chinuri. Ba da! Sa moara!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si tocmai la Crinut si Ponta ati gasit, dle Serban Foarta, principii?
    Dezamagitor.
    Ziceti ca nu sinteti angajat politic? atunci nu trebuia sa apelati la prichindei p[olitici.
    Istoria nu are dece sa-l traga la raspundere pe Crin; asta a fentat-o cit a putut, la fel cum fenteaza sedintele Parlamentului.

    RăspundețiȘtergere
  8. @victor L

    D-le IT Morar, ati revenit cu mare pofta de scris din Noua Zeelanda, dupa cate se pare. Dar asta nu va da dreptul sa va varsati cianurile pe toate blogurile asumat anti-Basescu. In afara de placa asta uzata cu Crin mare chiulangiu, mai stiti ceva? Sau placa este deja zgariata si tooot repeta acelasi mesaj. Nu vi se pare ca intrati in zona penibilului? Sincer.

    Puteam intelege optiunea D-voastra deschis pro-Basescu acum un an, hai chiar si acum sase luni. Insa nu pricep cum puteti insista cu admiratia D-voastra pentru un om si un partid care si-au dovedit din plin totalul habarnism, incapacitatea cronica de a construi ceva in aceasta tara.

    Dar cred ca tine deja de domeniul psihiatriei...

    RăspundețiȘtergere
  9. Crezi ca el se ascunde sub numele asta de Victor L? :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca da. Seamana ca si stil iar incremenirea intr-o afirmatie ambigua caracterizeaza o minte ingusta. Nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
  11. eu de bine de rau ma descurc, dar sa stii ca am placere bizara ii a-i observa pe cei care se chinuie pentru ca basescu i-a tepuit.

    doar asa le poate veni mintea la cap!

    RăspundețiȘtergere
  12. Cam asa gandesc si eu. Culmea este ca talpasii care au votat in nestire cu Betzivanul o duc mai rau ca inainte. Ciudatenii romanesti, deh!

    RăspundețiȘtergere