sâmbătă, 15 octombrie 2011

PNT-CD pe drumul Golgotei

***
Moartea seniorului Ion Diaconescu a readus in discutie (din pacate, in Romania doar disparitiile fizice mai misca constiinte!) soarta PNT-CD, partidul care, dupa 1990, si-a asumat deschis optiunea pro-atlantista, anticomunista, impotriva racilelor neocomunismului promovat de catre gasca stransa in jurul lui Ion Iliescu. Cei scoliti in perioada interbelica, oameni care au crescut politic pe langa Iuliu Maniu sau Ion Mihalache, au propus un leadership politic total diferit de cel promovat de cei care au confiscat Revolutia din decembrie, facand din ea o simpla lovitura de stat. Din pacate un Corneliu Coposu sau un Emil Ghilezan au disparut prea repede, trecand la cele vesnice inainte de a da destinului Romaniei un curs politic ireversibil.

In 1996, Emil Constantinescu a constituit o miza gresita pentru PNT-CD. Solida lui pregatire universitara, faptul ca a fost la catedra atatia ani, nu a facut din el un lider politic adevarat. Acceptand pas cu pas santajele ordinare ale duetului Petre Roman/Traian Basescu, Emil Constantinescu a reusit sa faca din partidul lui Coposu si Maniu o formatiune politica de hartie, extrem de inflamabila, dupa cum s-a putut constata dupa patru ani de guvernare. Abandonul cursei electorale pentru un nou mandat prezidential a vulnerabilizat la maxim corabia taranista. Fara un vector de imagine asociat direct partidului, mizand gresit pe paleative gen Mugur Isarescu, PNT-CD si-a pierdut o mare parte din identitate, reusind contraperformanta ca, in 2000, dupa alegeri, sa nu mai aibe reprezentanti in Paralamentul Romaniei. Celebra propozitie "am fost invins de Securitate" rostita de catre Emil Constantinescu, a avut darul de a paraliza electoratul PNT-CD, total neincrezator de acum, in forta partidului de a se razboi cu stafiile trecutului comunist.

Nu este mai putin adevarat faptul ca in cadrul acestei formatiunii politice si-au facut loc interesatii de moment, carieristii, arivistii, cei pusi pe ghesefturi cu Statul. Cineva imi povestea candva, cum a sosit in Bucuresti, in timpul guvernarii CDR, un anume domn Silviu Prigoana, calare pe un Cielo, cu vreo doua sute de dolari in buzunar. Care a fost destinul lui Prigoana? Il cunoastem deja cu totii. Ii mai tineti minte pe celebrii nepoti ai lui Gabriel Tepelea? Alte vedete in epoca, pusi si ei pe capatuiala, chit ca unii dintre ei nu aveau nici o legatura cu venerabilul taranist, folosindu-i numele doar pentru a li se deschide portile institutilor de stat.

Din pacate, in acest moment PNT-CD inseamna doar balacareala publica, intre doua tabere care isi revendica partidul pentru uzul personal. Trebuie sa fi foarte interesat si insistent in acelasi timp, pentru a decela rolul major avut in politica romaneasca moderna de catre acest partid. Sa ne aducem aminte ca reformele dureroase, cele prin care s-a reusit controlul arieratelor majore din economia romaneasca, au fost demarate la initiativa PNT-CD. In epoca patrulaterului rosu, a guvernarii PDSR, PRM, PUNR și PSM, PNT-CD a fost varful de lance impins de catre Opozitie intre coastele acestei sinistre coalitii politice. Va reusi sa isi revina vreodata partidul lui Maniu si Coposu? Greu de spus, in aceste momente.

7 comentarii:

  1. Mai cumetre,care sunt acesti celebri nepoti ai lui Gabriel Tepelea?Nu fi prost cum ai fost,fii cuminte ca-nainte!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu inteleg de ce i se pune in carca lui Emil Constantinescu esecul PNTCD?
    - E Constantinescu nu a fost membru PNTCD, si nu el a impus CDR-ului sa guverneze cu PD-ul. Chiar se poate spune ca nici decizia de inlocuire a lui Ciorbea, sau a lui R Vasile, nu le-a luat decat dupa ce conducerea PNTCD a decis sa o faca. Practic EC a executat o decizie de partid. Solutia Isarescu s-a vrut sa fie un fel de solutie monarhica din viata politica antebelica, adica o persoana neutra. Si Constantinescu, reprezentant a AC, a fost o solutie neutra pentu ca in PNTCD erau mai multe curente in competitie, si ideea a fost sa nu se dea castig unui curent si sa se fragmenteze PNTCD-ul.
    - De ce nu s-a relansat PNTCD-ul dupa 2000, daca E C ar fi fost responsabil?

    Problemele PNTCD sunt de management intern, de lipsa criterilor si a disciplinei interne.
    Functioneaza un singur criteriu al majoritatii, si lichelele se mobilizeaza si constituie majoritatea sa-si impuna liderii locali. Mai departe majoritatea traseaza linia partidului.
    Acest lucru e posibil pentru ca nu exista activitate decat cu ocazia alegerilor. Daca promovarea s-ar face dupa indicatori de performanta dintr-o activitate constanta, pe o directie stabilita prin statut sau regulament, alta ar fi situatia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Destul de pertinenta analiza asupra P.N.T, cu doua observatii; prima, facuta si de d-nul Deceneu, este acea ca Emil Constantinescu nu a fost membru P.N.T. Cea de-a doua se refera la faptul ca, acum, ar exista 2 P.N.T.Nimic mai fals.NU MAI EXSISTA NICI MACAR UN P.N.T. Pavelescu si Ciorbea sint doi penibili.
    Extra: Anonim1 - ce faci, ai ramas la fel de prost?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim 1

    Prietene,considera ca prezenta comentariului tau aici este expresia democratiei de pe acest blog. In rest, despre asa-zisi nepoti ai lui Gabriel Tepelea, da si tu un SEARCH pe Goagal. Ai sa pari mai destept.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Deceneu & Anonim 2

    Emil Constantinescu ar fi fost, in 2000, candidatul natural al PNTCD. Constantinescu era marca vandabila a taranistilor la acele alegeri prezidentiale. Chiar daca nu ar castigat, oricum ar fi intrat in turul al doilea si ar fi tras si partidul dupa el. Cat despre managementul politic al PNTCD dupa 2000, el nu a existat.

    Repet parerea mea, fraza "am fost invins de Securitate" rostita de catre Emil Constantinescu a avut darul de a demoraliza total electoratul target al taranistilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincer imi este teama ca ultimul partid istoric parlamentar va avea soarta celor de la PNT. Mai vorbim dupa 2013.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Garcia Muerte - tin foarte bine mint ca E Constantinescu avea un scor sub limita pragului electoral, si sub a CDR, deci nu avea cum sa traga partidul in sus. Asta din cauza ca tirul Antenelor cu emisiune Tuca show, la care participa Cristoiu, Radu Filip si regreatul O Paler care-si etala "lehamitea" in fiecare seara, a fost focalizat pe presedinte si a sapat puternic prestigiul lui E Constantinescu.
    El a fost cel mai incomod politician al acelei perioade pentru ca servicile secrete erau subordonate presedinelui si a pensionat multi generali pe care Iliescu i-a reactivat.
    Daca Presedintele avea si un guvern care sa-l sustina puatea face mult mai multe lucruri, dar nici legea lustratiei, nici legea deconspirarii si nici retrocedarile nu au putut fi legiferate pentru ca PD-ul vota cu PSD-ul.
    Retragerea lui E Constantinsecu a fost gandita tocmai sa nu afecteze PNTCD-ul, sa preia el toate efectele guvernarii. Din pacate taranistii erau prea "infiltrati" la varf ca sa poata sa se adune si sa-si apere realizarile, desi au avut realizari. Au "incasat" fara sa riposteze si s-au aratat dezbinati.

    RăspundețiȘtergere