sâmbătă, 3 decembrie 2011

Neincrederea in clasa politica, principal impediment in calea triumfului total al USL

***
Vrand-nevrand, cu toate stangaciile pe care le probeaza aproape saptamanal, Uniunea Social-Liberala ramane depozitara principala a sperantelor de inlaturare a regimului Basescu pe cale democratica, uzand exclusiv de articolele existente in Constitutia Romaniei.  Insa aceasta constructie politica alternativa la cea reusita de catre Traian Basescu, cu ajutorul traseistilor din UNPR si a politicienilor de moravuri usoare din UDMR, are marea nesansa de a se confrunta nu atat cu forta electorala a lui Traian Basescu (retineti, nu vorbesc de PDL pentru ca acest partid respira exclusiv prin plamanii actualului presedinte), ci cu reticenta si chiar adversitatea romanilor fata de clasa politica de la noi.

In timpul celor doua mandate prezidentiale, Traian Basescu a tocat marunt credibilitatea publica a politicienilor din tara noastra, reusind sa indrepte furia romanilor exclusiv in directia lor, facand abstractie de faptul ca el insusi este produsul acestui tip de politicianism balcanic, lugubru si de nerespirat pentru oamenii cu o minima instructie si o cat de mica doza de moralitate. Romanii s-au saturat de acest tip de politica, lucru care iese rapid in evidenta ascultand conversatiile oamenilor de pe strada, din tramvai sau din troleibuz. Problema cea mare este reprezentata de faptul ca pe acest fond pot aparea oricand miscari politice extremiste, care sa isi insuseasca credibil un discurs visceral contra actualei stari de fapt. Si asa se pot castiga destule voturi. Sau se pot disipa din zestrea virtuala a USL. Partidul lui Dan Diaconescu este un exemplu in acest sens. Mizand pe o pozitionare antisistem, rostul acestui partid este acela de receptacul al voturilor pierdute de catre PDL. Cu alte cuvinte, voturile acestea nu trebuie sa ajunga sub nici o forma la USL.

Ca romanii s-au saturat de acest mod de a face politica, este o certitudine. Ce nu este clar e cea ce doresc cetatenii acestei tari sa se intample mai departe. Pentru ca, cu toata aprehensiunea fata de politic in general, romanii au si o doza mare de simpatie fata de solutiile autoritariste. Ori, pe acest fundal, se poate intampla orice. Pot aparea partide politice noi, dupa cum pot sa si dispara altele cu o anumita istorie in spate. De curand am avut privilegiul de a urmari o emisiune in care invitat a fost actorul  Dorel Visan, un om care, pe langa un talent actoricesc extraordinar, detine si un solid bagaj de cultura generala, absolut admirabil. Doua adevaruri mi-au atras atentia. "Politicienii noştri nu mai sunt politicieni, sunt nişte oameni decăzuţi şi care se îndreaptă foarte greu pentru că ei înşişi au intrat in conflict cu lumea. Nu mai conjugă verbul "a fi", nu îi mai interesează acest verb, îi interesează verbul "a avea". Politicienii noştri atât de mult s-au degradat şi din cauza atitudinii alegătorilor. Alegătorii nu au atitiudine faţă de ei şi îi votează în continuare". Visan exprima o idee adanc inradacinata in substratul mental colectiv: politicienii sunt hoti, care nu mai au nimic de-a face cu viata grea a cetateanului de rand.

Nu putem cuantifica doza de adevar cuprinsa in aceasta afirmatie deoarece eu personal sunt ferm convins ca in Romania inca mai exista si politicieni cu coloana vertebrala, dedicati ideii de baza a politicii, aceea de a face bine pentru cei pe care ii reprezinta. Ca atare, pe langa adversarul vizibil numit Traian Basescu, USL trebuie sa lupte si cu adversitatea romanilor fata de politica. Iar aceasta pare lupta cea mai grea. 

11 comentarii:

  1. Draga Garcia,

    Ma bucur ca incet, incet ajungi sa dai o sansa destul de mare PPDD. Eu consider ca, greseala principala a tuturor locuitorilor de pe aceste meleaguri de mii de ani incoace este ca ne hulim conducatorii sau traim vremuri de dictatura unde nu cracneste nimeni. De la o extrema la alta. Nu vreau sa dau sfaturi, insa nu crezi ca ar fi mai moral, corect, fair-play, ca, odata ce s-a ales un presedinte, un guvern, o majoritate parlamentara sa ii lasam sa deruleze programul cu figuri impuse sau/si cu figuri libere, pentru ca apoi la momentul votului cetateanului sa ne manifestam optiunea politica. Ce nu inteleg in cei 20 de ani, de ce noi cetatenii i-am acceptat pe unii care au trecut pe la mai multe partide, pastrandu-si locul de demnitar, si nu i-am scos definitiv din arena politica dupa primii 4 ani de mandat dezastrosi ai lor (condamnandu-i definitiv politic si nevotandu-i). Asa usor s-ar fi curatat arena politica, incat nu s-ar mai fi profitat de reticenta/adversitatea romanilor fata de actul de vot. Plus ca as baga in constitutie, obligativitatea cetateanului de a vota, cu retragerea de drepturi cetatenesti daca nu o face. Daca as fi consultantul USL i-as interzice lui Ponta sa mai scoata vreun cuvant in public,cel putin 3 luni de zile (dupa gestionarea episodului Geoana) si l-as exploata la maxim pe Crin pentru dezbateri TV, in special acum in prag de sarbatori. Daca USL se mai faulteaza pe sine, PPDD va avea un scor peste asteptarile mele (nu uita pariul cu mine) de 10%. Probabil PDL si UNPR vor avea candidati comuni dar etapa racolarilor nu se va termina pana in primavara lui 2012. Nastase va fi condamnat si noi vom primi felicitari ca avem asa o independenta si eficienta justitie.

    RăspundețiȘtergere
  2. @GM "USL trebuie sa lupte si cu adversitatea romanilor fata de politica. Iar aceasta pare lupta cea mai grea."
    Nu este grea daca esti sincer dedicat binelui public. Este grea pentru cine are alte obiective decat cele declarate. Se poate veni in intampinarea asteptarilor cetatenilor, sa afli ce-si doresc de la clasa politica si sa le oferi un program cu solutile dorite.
    Politicienii stiu ce-si doresc cetatenii, dar functionarea institutilor fara interventia puterii, nu le convine lor.
    Atunci le ramane sa afirme ca electoratul este incult, manipulat s.a.m.d.
    Cu afirmatii generale, si cu aratatul cu degetul acuzator la adresa adversarilor, nu se castiga credibilitatea.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Chris
    Apropo de ce spui in legatura cu scoaterea definitiva din politica a unor personaje dezonorante, sa vezi cate fantome din anii '90 vor reveni in viata publica la anul! Printre altii, Intunecimea Sa Crin Halaicu pare foarte dornic de a reveni in troaca de porci. Show nene, sa vezi atunci OTV in toata tara!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Deceneu

    Da, teoretic un politician ar trebui sa slujeasca cetateanul si binele public. Doar ca la noi in tara exista un hiatus intre aspiratiile cetateanului si activitatea politicianului. Ruptura aceasta a devenit tot mai vizibila in ultimii ani. O reapropiere intre politic si civic se poate face doar printr-un gest extrem. Daca se va ajunge la trecerea fortata la alegeri comasate la anul, un asemenea gest ar fi reprezentat de abandonarea de catre Opozitie a bancilor parlamentare, in semn de protest. Legatura civic/politic s-ar reface. Dar sa nu anticipam si sa vedem ce se va intampla cu proiectul lui Igas. Sper doar ca Opozitia sa aibe cojones in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cel mai mult mă deprimă clişeul ăsta, cu ,,opoziţia care nu face nimic, mărginindu-se doar să îl critice pe Băsescu''. Păi, ce naiba să facă mai mult decât să condamne încălcările constituţionale, derapajele de la lege, abuzurile puterii? Să iasă în stradă? Cu cine, cu majoritatea duplicitară şi ipocrită a cetăţenilor români? Cu cârcotaşii de conjunctură, care îi acuză tot pe cei din USL de toate relele care se întâmplă în acest abracadabrant spaţiu mioritic?
    Ascultaţi-l bine, şi cu atenţie mărită, pe Crin Antonescu: spune cele mai corecte lucruri din lume. Că nu le poate pune în practică, nu e vina lui, e vina concetăţenilor săi, laşi până în măduva spinării. Băsescu şi-a făurit un coşcogeamite aparat de propagandă. Are instituţiile statului la degetul mic şi înclinaţii machiavelice, care dau substanţă tuturor acţiunilor sale nedemocratice. PP-DD şi-a crescut bazinul de simpatizanţi din arealul aşa-zişilor votanţi ai PD, oarecum nemulţumiţi de turnura luată de guvernarea portocaleză. Nici 1 % dintre ei nu s-a îndreptat către USL. După părerea mea, taberele sunt atât de tranşante, încât nu mai e nicio cale de reconciliere. Uită-te, Garcia, la iubitorii de Băsescu: orice-ar face acest om, ei îi dau girul. E incredibil, iar acest fapt se va repercuta negativ în sânul societăţii ani buni de-aci 'nainte.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Florin
    Dorel Visan nu spune degeaba ca "alegătorii nu au atitiudine faţă de ei (politicieni) şi îi votează în continuare". Vina electoratului se subumeaza total celei a politicienilor. Cat timp injuri la Basescu unsprezece luni pe an ca ti-a taiat pensia si, ulterior, dupa ce primesti de la Ontanu un blid de fasole, ii saruti mana, se poate spune ca demnitatea ta de om e nula. Nu te mai numesti om ci doar un subiect pavlovian, manat doar de ideea de a manca. Da la oricine, cu orice pret. Ca actiunea de indobitocire a romanilor a insemnat o reusita a puterii portocalii, nu mai este un secret. Da, a reusit plenar. Romanii si-au aratat limitele, iar, in afara celor care ii voteaza interesat pe basescieni (posturi bine remunerate, avantaje directe, etc), ceilalti, cei care nu castiga nimic dar tot persista in optiunea lor, sunt doar niste dobitoci. Nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa ma cac in ''clasa politica'' rromana, o adunatura de gasti de mafioti si cocalari, care nu se deosebesc cu absolut nimic unii de altii.
    Si stai linistit, rromanii nu s-au saturat de acest ''gen de politica''. Se vor inghesui sa va voteze cu doua maini. Totul e sa le dati manele, gratare, galeti, cizme si umbrele (galbene, portocalii, rosii).
    Hai sictir si haoles baoles!

    RăspundețiȘtergere
  8. E si aceasta o parere. Crede-ma, sunt destui care sunt impinsi sa lase tara aceasta si sa isi caute norocul in alte zari. Nu ma mai mira cuvintele hard folosite in comentariul tau, e o reactie care a devenit obisnuita la o stare de fapt care nu da semne ca s-ar schimba candva. Nu cred ca o sa ma voteze cineva pentru simplul fapt ca nu fac politica activa. Sunt doar n chibit care se incapataneaza sa vada si oportunitati in aceasta tara. Vorbesti de pomeni electorale...esti sigur ca ai vazut atat de multe pe fond galben? Pentru ca eu nu am contabilizat nici una, nici macar atunci cand PNL era la guvernare. Sunt unii care chiar reproseaza liberalilor acest fapt. Mita electorala le putea aduce multe voturi in plus, in noiembrie 2008. Nu stiu ce va urma dupa Traian Basescu, dar cu siguranta va fi mai bine decat acum. De asta sunt absolut sigur.

    RăspundețiȘtergere
  9. @GM "Nu stiu ce va urma dupa Traian Basescu.."
    Ti-a spus Lazaroiu. O coalitie sau chiar fuziune PDL-PSD.
    Ai uitat istoria recenta din 2009?

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu,nu am uitat, mai mult, sunt absolut sigur ca PSD nu va mai rezista un ciclu electoral in Opozitie. Lazaroiu reprezinta doar un onanist care se crede mare profet. Nu cred nici cea ce spune Lazaroiu. USL trebuie sa performeze si de aceea eu personal militez impotriva disiparii voturilor anti-Basescu. Repet, cu toate prostiile pe care le comite in ultimul timp, aceasta constructie politica este singura sansa reala de a schima o stare de lucru dezastruoasa.

    RăspundețiȘtergere
  11. BAAAAA,ASI ACEPTA ANALIZA ASTA DACA EA AR VENI DIN PARTEA UNUI NEUTRU. DAR TU ESTI PENALIST, ASA CA NU ESTI VALABIL.DISPARI, GALBENEALA! TRAIASCA DAN DIACONESCU SI PP-DD. LA TEAPA CU VOI, CIOVOII!

    RăspundețiȘtergere