luni, 1 noiembrie 2010

Protectoratul FMI asupra Romaniei. Poul Thomson, Jeffrey Franks si niste conducatori idioti

***
"Cred că disciplina fiscală este o idee foarte proastă în acest moment. Vreu să subliniez cu tărie că stimularea economiei este lucrul de care avem nevoie. Disciplina fiscală este necesară, însă numai dacă vorbim pe termen lung. Acum, în primul rând, trebuie să ieşim din această cădere economică. Dacă optezi pentru austeritate, tai şi, dacă tai, şi încasările de taxe scad. Chiar şi din punctul de vedere al datoriei publice - câştigi pe de-o parte tăind cheltuieli, dar pierzi la încasări şi în ceea ce priveşte şomajul."

Kenneth J. Arrow, laureat al Premiului Nobel pentru Economie

Buuun! Avem expusa in presa romaneasca de azi aceasta filosofie simpla, de bun simt, logica si cu aplicabilitate rapida in tara noastra. Dl.Arrow aduce in fata romanilor un truism economic; cu cat taxele si impozitele sunt mai mari, cu atat mai reduse sunt incasarile la bugetul de stat. Actuala conducere a Romaniei prefera sa se invarta in jurul parului cu funia legata de gat. De ce? Din prostie? Se sustine pana la un moment-dat. Sfaturi proaste? Posibil. Sa ne aducem aminte faptul ca Grecia a apelat la serviciile unui laureat Nobel pentru a-si pune ordine in economia nationala. Si se pare ca le-a iesit. Aportul la bugetul statului grec a crescut constant in ultimele noua luni, dupa ce s-a trecut la eficientizarea sistemului de colectare a taxelor si impozitelor, concomitent cu temperarea cresterii fiscalitatii.

Romania a beneficiat de-alungul perioadei postdecembriste, de doua genii economice, ambii sosind in tara noastra pe caii albi ai Fondului Monetar International; Poul Thomson si, mai nou, Jeffrey Franks. Ambii au beneficiat de prezenta la Palatul Victoria a unor premieri de paie, Victor Ciorbea si Emil Boc. Ambii au sosit in tara pe fondul degenerarii climatului socio-politic, in urma gafelor comise de doi presedinti de tara foarte "relaxati": Emil Constantinescu si Traian Basescu. Rezultatul va fi absolut acelasi. Poul Thomson a adus foametea in fosta Iugoslavie si Romania, locurile pe unde a fost plimbat ca si reprezentant, de catre FMI. Jeffrey Franks - noul Poul Thomson - se comporta in tara noastra precum in vicerege care, in timpul liber, apara exclusiv interesele bancilor straine, afectate de ordonanta guvernamentala nr.50, cea care incearca sa puna ordine in relatia contractuala banca-client.

Climatul permisiv creat de catre actuala conducere politica a Romaniei pentru insurubarea FMI - ului in economia si politica romaneasca, a deschis porti de intrare si pentru alte interese. Ambasadorul Gittenstein pune frontal problema datoriilor romanilor catre institutiile financiare americane; Angela Merkel cere plati urgente in contul agentilor economici germani din Romania. Ce se intampla cu independenta acestei tari? Am ajuns doar o colonie a unor state cu repartitie mai buna pe harta lumii? Traian Basescu si PD - ul a inchinat practic Romania unor interese straine. In momentul in care nu mai detii controlul propriei economii, in momentul in care deciziile politice sunt direct afectate de catre marjele de deficit impuse tie de catre o institutie internationala, nu te mai poti numi decat colonie. Sau protectorat. Protectorat FMI.

9 comentarii:

  1. Salut, vreau sa te invit sa scrii pe un site care urmeaza sa fie lansat si sa dai link catre blog-ul tau. Ai fi de acord?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce zice Arrow spus si Stieglitz, si multi altii.
    Politica economica si fiscala insa nu mai este facuta de economisti, ci de vanzatori de credite, strangatori de credite si comisioane, si agenti de banci. Intentiile nu sunt bue iar masurile vor duce la destabilizare.
    De ce Ungaria (Orban), si toate tarile latino-americane si asiatice care au avut de-a face cu ei nu vor nici sa mai auda de FMI?
    Romania si-a cedat toate instrumentele cu care isi putea influenta cursul economic. Este ca un vas in deriva, fara busola, fara carma, fara elice, fara propulsie, fara ancora.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Alex
    In principiu da, dar te rog sa imi transmiti pe email date suplimentare despre acest site. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. @transildania
    Nici noi nu am avut o experienta fericita in relatia cu FMI. Purtarea reprezentantilor FMI in Romania este una asemanatoare cu cea a unui guvernator de colonie sau protectorat. Dar ce pretentii se poate avea din partea unui presedinte care, atunci cand Tariceanu a decis sa rupa acordul cu FMI, se dadea de ceasul mortii ca este un lucru rau? Acelasi presedinte ne asigura in 2008 ca nu se va reinoda relatia de subjugare cu FMI. Tot el ne-a spus ca creditele luate de la FMI vor avea doar un rol de centura de siguranta. Pentru ca, apoteotic, sa ne spuna ca suntem o tara de mana a doua, daca am ajuns sa platim salariile si pensiile bugetarilor din banii FMI.

    Te mai miri ca Romania seamana cu un "vas in deriva, fara busola, fara carma, fara elice, fara propulsie, fara ancora"?

    RăspundețiȘtergere
  5. nu am adresa ta, a mea este balexg at gmail punct com

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. La placinte inainte, la razboi inapoi. Atatea datorii...ma intrb pana cand? Cu ce dracului le acoperim? Cu numarul crecand de pensionari? In '90 lucrau efectiv 9 milioane de oameni si erau 4 mil de pensionari. Acum sunt 4,7 mil pensionari si 4-2 mil angajati.
    Si nu stiu de ce, dar acest Franks...sau cel putin figura-i oarecum sasie, nu-mi prea inspira incredere.

    RăspundețiȘtergere
  8. Din pacate totala lipsa de credibilitate a acestei majoritati, nereprezentativitatea actuala a institutiilor fundamentala ale statului, face ca niste demersuri absolut necesare pentru reformarea sistemului (pensii, asigurari de sanatate, educatie, etc). Eu as dori sa vad responsabilitate pentru viitor din partea politicienilor. Dar responsabilitatea in general in Romania este o rara avis.

    RăspundețiȘtergere
  9. http://img522.imageshack.us/img522/7199/whath.jpg

    Destul zis..

    RăspundețiȘtergere