marți, 24 noiembrie 2009

De ce il voi vota pe Geoana. Conceptul de raison d`etat si aplicabilitatea lui in 6 decembrie



***
Logica aliantelor ne spune ca atunci cand doi subiecti constata aparitia unui tert cu o putere care excede fortele proprii luate individual, acestia se vor alia. Este si cazul aliantei PNL-PSD  ale carei baze se pun in aceste zile. Individual, cele doua partide sunt mai slabe atat organizatoric cat si numeric in comparatie cu PD.  Impreuna insa, forta lor o depaseste pe cea a partidului prezidential, creând circumstantele necesare inlaturarii domnului Basescu de la Cotroceni.

Acuzele care se fac auzite in aceste zile la adresa d-lui Antonescu tin de alaturarea PNL - ului gruparii socialiste care il doreste la Cotroceni pe Mircea Geoana. Calificativele aruncate asupra liderului liberal merg pana la considerarea lui ca si tradator al Dreptei. Nimic mai fals. Istoria ne ofera exemple multiple de aliante care exced limitele confesionale, ideologice indeobste acceptate.

Creatorul conceptului de  raison d`etat, primul ministru al Frantei catolice, cardinalul Richelieu, nu a ezitat sa se alieze cu "Marele Turc", Imperiul Otoman, impotriva Sfantului Imperiu Roman condus de catre credincioasa famile de Habsburg. Si aici vorbim despre un om cu functie in Biserica Catolica care s-a aliat cu lumea Islamului impotriva protectorului Papei. De ce? Pentru ca in acel moment Franta risca sa fie sufocata de forta Habsburgilor. Acelasi Richelieu nu a ezitat sa se foloseasca pana si de aliantele punctuale cu statele protestante impotriva unui centru catolic care devenea tot mai amenintator.

Mai aproape de zilele noastre am putut constata alianta dintre doua state capitaliste democratice (SUA si Marea Britanie) cu o tara totalitara condusa de catre comunisti (URSS) impotriva Germaniei; puterea afisata de catre aceasta din urma a avut rolul de a netezi asperitatile din colaborarea dintre Natiunile Unite si Uniunea Sovietica. De-asemenea, Paul Heni Spaak, omul politic belgian care a avut o mare contributie la punerea bazelor actualei Uniunii Europene, declara unui oficial sovietic ca cea ce ii tin laolalta pe occidentali este frica de URSS.

Rolul principal al aliantelor politice, militare, etc, il reprezinta tocmai sporirea fortelor in fata unui adversar comun, clar definit sau doar vag intuibil. In acest moment politic dusmanul de moarte al liberalilor este tocmai PD - ul d-lui Basescu, partid autodeclarat de dreapta, care insa prezinta grave simptome de totalitarism rezidual. In fapt, PD - ul este partidul familie Basescu si nimic mai mult. Crin Antonescu a judecat aceasta conlucrare a PNL - ului cu PSD - ul d-lui Geoana tocmai prin prisma acestei insusiri usor sesizabile la partidul prezidential. Mocirla in care se regaseste politica romaneasca in aceste momente este rodul actiunilor necugetate - as spune chiar prostesti - inteprinse de un presedinte incapabil de a-si intelege rolul conferit de catre Constitutie.

Mircea Geoana cunoaste sistemul deoarece el insusi nu este altceva decat un aparatcik de moda noua. Din aceasta postura va sti unde ar trebui sa se poarte cu manusi si unde se poate taia in voie. Plus ca puterea lui ca si presedinte va fi diluata prin prezenta in aceasta coalitie a lui Crin Antonescu si a PNL - ului, nemaiamintind aici de existenta unui grup parlamentar al PD - ului foarte numeros in cele doua camere. Da, cred ca il voi vota pe Geoana in 6 decembrie.